Az Eb-ről – akár több meccset is rendezhetünk

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) további Európa-bajnoki mérkőzésekre pályázna, amennyiben néhány házigazda visszamondaná a rendezést a jövő évi torna előtt.

Bőven lesznek jelentkezők a rendezést lemondó városok helyett, de ha lehet pályázni további meccsekre, akkor az MLSZ pályázni fog – mondta Csányi Sándor elnök az M4 Sportnak adott interjújában.

A kontinensviadalra idén június 12. és július 12. között került volna sor Budapesten, Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában. Az európai szövetség (UEFA) március közepén úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt csak jövőre, június 11-től július 11-ig rendezi meg a tornát, ám a hírek szerint anyagi okok miatt több házigazda is a visszalépést fontolgatja. A magyar fővárosban három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz az eredeti tervek szerint.

A következő évek céljairól – itt a legnagyobb a baj

Csányi a tervezett célok kapcsán a válogatottra és az utánpótlásra is kitért.

44 év után jutott ki a magyar válogatott az Európa-bajnokságra és még csoportelső is tudott lenni. Ezt kellene tovább folytatni, vagy legalább megismételni. Fontos lenne, hogy a magyar futbal kirakata tovább fejlődjön, ennek nagy lépése lenne, ha kijutnánk a 2020-es Eb-re. De van más teendőnk is: a belga Double Pass, amely több nagy futballnemzet auditálását és tanácsadását is végzi, és velünk is évek óta együtt dolgoznak.

Felmértük, hogy mely területen a legkevésbé versenyképes a magyar foci, és úgy néz ki, hogy a legfiatalabbakkal, a 6 és 14 év közöttiekkel történő foglalkozás, munka színvonala nem üti meg a nemzetközi szintet. Így hába dolgoznak jól az akadémiák, nem olyan minőségű alapanyagot kapnak, mint más európai országokban. Ezen javítani kell jelentősen!

– mondta az elnök.

Az UEFA alelnökeként is tevékenykedő Csányi Sándor közölte, június 17-én születik döntés az Európa-bajnokságról, és az európai kupasorozatok befejezéséről. Hozzátette, jelenleg az a szándék, hogy a csapatok a pályán fejezzék be a szezont a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is, és mivel erre pillanatnyilag minden lehetőség adott, reálisnak tartja, hogy augusztus végére lezárul mindkét sorozat.

Járványhelyzet – Csányi a Vidi-tulajjal viccelődött

Az MLSZ május 4-én úgy döntött, hogy csak a nemzetközi kupaindulás szempontjából fontos hazai sorozatokat – férfi és női felnőtt nagypályás NB I, férfi felnőtt nagypályás Magyar Kupa – lehet folytatni, minden más szakágban és versenysorozatban befejezettnek nyilvánították az idényt.

Rendkívül sokat gondolkodtunk rajta, hogy mit csináljunk. A legnagyobb gond számomra, személyesen az NB II volt. Úgy éreztem, azt is kellene folytatni. Ma talán enyhébbnek tűnik a járványhelyzet, de ez a döntés már hetekkel ezelőtt megszületett – nyilatkozta Csányi.

A sportvezető rávilágított, hogy minden lehetőséget mérlegeltek.

Figyelembe kellett venni, hogyan tudjuk betartani a járványszabályokat, és ki hogyan tudja fedezni a járvánnyal kapcsolatos költségeket – magyarázta. Hozzáfűzte, messzemenően figyelembe veszik az egészségügyi szempontokat a szezon folytatásában, nagyon sok tesztet végeznek el, ami nagyon sok pénzbe kerül, ezért is döntöttek úgy, hogy csak a nemzetközi kupák szempontjából fontos sorozatokat indítják újra.

Csányi megerősítette, hogy megbetegedés esetén csak a fertőzött játékosok kerülnek karanténba, nem az egész csapatuk.

Ez volt a kulcskérdés, hogy azt a protokollt kövessük-e, hogy ha találnak egy fertőzöttet, akkor mindenkit karanténba kell-e zárni, vagy elég csak a fertőzöttet kiemelni. Az első esetben nem kezdtük volna újra a bajnokságot, mert akkor előfordulhatott volna, hogy egy egész csapat karanténba kerül és nem tudja befejezni az idényt.

Viccesen mondtam is Garancsi Istvánnak, a MOL Fehérvár tulajdonosának, hogy így, ha beviszi a vírust a Ferencvároshoz, akkor a csapata megnyeri a bajnokságot…de ez a “sansz” már elment.

Bízom benne, hogy a játékosok a civil életben is fegyelmezettek lesznek, és így meg tudjuk úszni fertőzött nélkül – mondta.

Előnyben a magyar foci a szomszédokhoz képest

Az MLSZ-elnök meglátása szerint a környező országok klubjaihoz képest sokkal stabilabb a magyar élvonal csapatainak pénzügyi helyzete, vagyis nem fenyeget az a veszély, hogy a járvány miatt valamelyik klub csődbe jut.  Ebből következik, hogy remélhetőleg ugyanolyan vagy kisebb költséggel még jobb játékosokat lehet majd Magyarországra hozni, hiszen kevesebb versenytárs lesz a térségben.

Az előnyünkből az a további előny is kovácsolható remélhetőleg, hogy ha hozunk is Magyarországra külföldi játékosokat a térségből, akkor ugyanolyan vagy kisebb költséggel még jobbakat tudunk szerződtetni, mert kevesebb versenytársunk lesz a szomszédban

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a magyar fiatalokra is pozitív hatással lehet.

Kupadöntő a Puskásban

Az elnök arról is beszélt, hogy a Magyar Kupa-döntőt annak ellenére a Puskás Arénában rendezik meg, hogy a mérkőzés zártkapus lesz.

A kupadöntő rangjának ez felel meg, és ez arra is jó lesz, hogy még több tapasztalatot szerezzünk a stadion működésével kapcsolatban. Fontos, hogy az Európa-bajnokság kezdetéig az esetleges hiányosságokat ki tudjuk küszöbölni – magyarázta. (M4 Sport / MTI)