Jelenleg is tart az MLSZ rendes éves közgyűlése. Az eseményen a szövetség elnöke, Csányi Sándor értékelte a magyar futball legutóbbi időszakát. Az eddig elhangzottakból az alábbiakban olvashatóak a legfontosabb részletek.

A válogatottról

– A vb-selejtező meccsei nem a várakozásoknak megfelelően sikerültek, akár a feröeri, akár az andorrai mérkőzésre gondolunk. Igaz, Costa Rica legyőzésével Szélesi Zoltán megbízott kapitányként nem távozott rossz emlékekkel.

Azonban az egész év kiábrándító volt. Az új kapitánytól nem várhatunk csodát, de azért megnyugtató volt, annak ellenére is, hogy kikaptunk mindkét meccsen. Skócia ellen már más képet mutatott a csapat, ha ez így folytatódik, akkor szeptemberre versenyképes válogatottunk lehet.

A Nemzetek Ligáját úgy kell kezelni, mintha élet-halálról lenne szó.

Csányi vicce

Ha akarják, élőben is megtekinthetik Georges Leekens urat, de csak júniusig. Lehet, agyonütjük, ha nem lesz sikeres a válogatott

– mondta viccesen az MLSZ elnöke, amikor a kivetítőn megjelent a magyar szövetségi kapitány fotója.

A bajnokság rendszeréről

– Az európai profi ligák szövetségével megkezdtük a tárgyalásokat, hogy az MLSZ belépjen, szeretettel várnak bennünket. A profi liga szövetségének elnöke ott ül az UEFA végrehajtó bizottságában is, így közvetlen kapcsolat alakítható ki vele, ráadásul több bajnokság tapasztalataival bölcsebb döntést lehet hozni. A fő cél, hogy a versenyrendszereket csak akkor változtassuk, ha olyan előnye van, amely megéri ezt – véli Csányi, aki azt is elmondta: legközelebb 2019 elején nézik meg a részleteket, tehát a következő bajnokság még biztosan a jelenlegi rendszer szerint zajlik.

A játékvezetésről

A magyar játékvezetés színvonala semmivel sem marad el a nemzetközi színvonaltól. Nagy örömmel példálóznak, hogy nincs magyar bíró a vb-n. Angol játékvezető sincs a vb-n, pedig a legrégebbi bajnokságról van szó. De rendszeresen kapnak szerepet magyar bírók BL-, EL-meccseken, klubvilágbajnokságon.

Amíg az NB I-es pályákon csak verbális erőszak lelhető fel, addig alsóbb osztályú mérkőzéseken tovább mennek a szurkolók. Nem egy játékvezető hagyta el emiatt a pályáját, nehéz utánpótlást találni – mondta Csányi, aki kiemelte, hogy a női Bajnokok Ligája elődöntőjét Kulcsár Katalin személyében magyar játékvezető fújja majd, és beszélt a videóbíró esetleges bevezetéséről is.

– Mi alkalmazkodni fogunk az UEFA döntéséhez, főként, mert a videóbíró bevezetésének nagyon nagy anyagi vonzata van – mondta, hozzátéve, hogy a rendszernek rengeteg pozitívuma van, de még finomítani kell rajta, mert negatív tapasztalatok is akadtak.

Üzenete a magyar kluboknak

– Az MLSZ vállalja a felelősséget azokon a területeken, ahol teljesítménye elmarad az elvárttól, és akadálya a magyar futball fejlődésének. Ugyanerre a felfogásra van szükség a klubok részéről, nekik is vállalni kell a felelősséget, ha elmaradnak saját feladataikkal. Aki a magyar futballt értékeli, válassza külön a két területet, mi az MLSZ kötelezettsége és mi a klubok kötelezettsége. Az MLSZ, amit képzések, pénzügy, érdekérvényesítés területén lehetett, mindent megtett a hazai labdarúgás fejlesztése érdekében. Azonban a források, amit a profi futballra fordítottunk, nem jól hasznosultak, a klubok eredménytelenül használják fel a pénzeket.

Kevés jó játékos került ki a klubok utánpótlásképzési rendszeréből, aki igen, az sem kerül pályára eleget, emiatt nincs tere a válogatott jó szereplésének. Ugyanakkor az idősebb játékosokat vagy külföldieket foglalkoztató klubok sem teljesítenek jól a kupákban. Nem tudom, miért adjuk fel a fiatal játékosok szerepeltetését.

A versenyrendszer és az infrastruktúra rendelkezésre áll, a televíziós pénzekből, szerencsejáték-pénzekből befolyó forrás felhasználásával, a pénzügyi támogatási rendszer kiépítésével az élvonalbeli klubok mellett az NB II-es és az NB III-as csapatok is központi anyagi forrásokhoz jutnak. Az OTP Bank Bozsik-program működtetésével nagy létszámban szerettetjük meg a gyerekekkel a futballt. Ugyanakkor a hazai szakemberekből a mai napig nem lehet kiirtani az eredményorientáltságot, hiába van korszerű képzésünk, az utánpótlásedzők minősége nem maradéktalanul megfelelő. Azt szeretnénk, hogy a labdarúgás szereplői ugyanolyan hatékonyan használják fel a forrásokat, mint a szövetség. Hiányoznak az eredmények, és nem a tömegesítésben, infrastruktúrában, hanem a klubfutballban, és ezért hiányoznak a válogatottban is. Megteremtettük a megfelelő infrastruktúrát, a pénzügyi stabilitást, azt kérem, hogy a labdarúgás többi szereplőjénél zajló munka is forduljon minőségi irányba, mert a közönség megérdemelné, hogy jó magyar labdarúgást lásson.

Az utánpótlásról

– Megvizsgáltuk az angol szövetség utánpótlás-programját. U16-ig nem is írnak ki bajnokságot, csak kupákat, míg Magyarországon a szakemberek U12-ig vitték le a bajnokságok kiírását, tehát korábban lépünk nagypályára. Miután az elmúlt 3 évben az angol képzés érte el a legnagyobb sikereket, ezért érdemes ezeket a tapasztalatokat is figyelembe venni. Ősszel utánpótlás-képzésben nemzetközi konferenciát akarunk tartani neves szakemberekkel, ahol a magyar szakemberek is ott lennének, hogy átbeszéljük, hogyan lehet még hatékonyabbnak lenni.

Szóba került a fiatalok kapcsán az új ösztönzési rendszer, erről korábban, ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.