Március 6-án megváltozott Alessandro Favalli élete, amikor pozitív lett a koronavírus-tesztje. Ezzel ő lett a második olaszországi futballista, akit a fertőzéssel diagnosztizáltak (az első egyébként King Udoh, a Pianese játékosa volt).

A harmadosztályú Reggio Audace 27 éves védője a járvánnyal Európában leginkább sújtott országban mindent megtapasztalt szinte arról, mivel jár a betegség, mik a tünetek, és hogy milyen elzárva élni hetek óta a világtól, de arról is szót ejtett a BBC-nek adott telefonos interjúban, szerinte miben hibázták a legnagyobbakat hazájában.

“Szinte azonnal tudtam, mi a baj”

Március másodikán felébredtem és nem éreztem túl jól magam. Lázam volt, fájt a fejem, égtek a szemeim, de már éjszaka is voltak tüneteim, rázott például a hideg.

Gyanakodni kezdtem, hiszen az influenzán már túlestem januárban. Felhívtam a családomat, és nekik is hasonló szimptómáik voltak, néhány napppal korábban pedig együtt vacsoráztunk. Mivel akkor már központi téma volt az országban a koronavírus, és voltak már fertőzöttek, szinte azonnal tudtam, mi a baj. A testhőmérsékletem aztán szerencsére egyszer sem ment 37,8 fok fölé, három napig volt hőemelkedésem, de a fejfájásom is viszonylag hamar elmúlt. Így annyira nem is ijedtem meg, hiszen nem voltak súlyos tüneteim, de nagyon aggódtam a családtagjaim miatt, akiket nálam keményebben érintett a fertőzés, alighanem a koruk és edzettségi, erőnléti állapotuk miatt.

“Az elzártság mentálisan megterhelő”

Favalli – miután családjával beszélt – önkéntes karanténba vonult, még feleségétől is külön szobába költözött, nem is érintkeztek hosszú ideig.

A feleségemnek nem voltak tünetei és nem akartam neki ártani. Az étvágyammal nem volt egyáltalán gond, mindig tudtam enni. Ízeket vagy szagokat egyáltalán nem éreztem, de ez ugye a sima influenzánál is megvan. Két nap múlva – két héttel azután, hogy pozitív lett a tesztem – megint mintát vesznek tőlem, és ha negatív lesz az eredmény, újabb pár nap múlva megint meg kell ismételni, hogy megerősítsék a diagnózist. Az elzártság mentálisan eléggé megterhelő. Pláne, hogy elég aktív szociális életet éltem a feleségemmel, a családommal, a barátokkal, és ugye minden nap a csapatommal edzettem. De a legfontosabb, hoy mindenki túl legyen ezen. Én is rengeteg támogatást kaptam az utóbbi napokban-hetekben mindenkitől, ha van bármi pozitív ebben a járványban, az az, hogy megtanította, milyen fontosak azok az emberek, akik körülvesznek az életedben.

“Megdöbbentem, hogy folytatni akarták a bajnokságot”

A futballista szerint sokkal előbb kapcsolnia kellett volna hazájának – a labdarúgás terén is. Mint ismeretes, néhány mérkőzést már február közepén felfüggesztettek Olaszországban, de március 3-án még tartottak zártkapus Serie A-találkozókat, mielőtt március 10-én lefújták határozatlan időre a szezont.

Mivel személyesen is érintett vagyok, elmondhatom, számomra megdöbbentő volt, hogy a liga és a csapatok folytatni akarták a bajnokságot. Már a zártkapus meccsek is egy hibás döntés eredményei voltak. A játékosoknak is van a futballon kívüli élete, a pályán megfertőződhetnek és hazaivihetik a betegséget.

Szerintem nem vették elég komolyan a fenyegetést, abban pedig szinte biztos vagyok, hogy ha valaki a Serie A-ból produkál előbb pozitív tesztet, akkor azonnal leállítottak volna mindent…

most viszont az a legfontosabb, hogy együtt, közösen harcoljunk a vírus ellen, azzal, hogy felelősségteljesen viselkedünk és otthon maradunk. Reélhetőleg hamarosan újra futballozhatunk majd, de ez most másodlagos, és őszintén szólva, elég nehéz is elképzelni jelenleg…


A koronavírus-helyzet kezelése kapcsán ajánljuk az alábbi cikket, amely rendkívül hasznos segítség és részletes tájékoztató a játékosoknak – és a szurkolóknak is:

Az MTK orvosa mindent elmagyarázott: Ez a magyar játékosok teendője a koronavírus-járvány idején