A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta, hogy mennyit érnek azok a 23 éven aluli labdarúgók, akik a jelenlegi szezonban debütáltak az öt topliga valamelyikében. A kutatás során 50 játékost rangsoroltak, a lista függ a játékos pontos korától, illetve attól is, meddig van szerződése klubjánál.

Az RB Leipzig játékosa, Josko Gvardiol vezeti a táblázatot 96,2 millió eurós becsült értékkel. A mindössze 20 éves középhátvéd a Leipzig és a horvát válogatott oszlopos tagjává vált, átigazolása esetén ő lehetne a valaha igazolt legdrágább védő.

A lista második helyén Gvardiol lipcsei csapattársa, Szoboszlai Dominik áll. A 20-szoros magyar válogatott középpályás árát 60,3 millió euróra becsüli a kutatás. A 21 éves játékos múlt januárban szerződött Lipcsébe a Red Bull Salzburg együttesétől, jelenlegi kontraktusa 2026 júniusáig szól. Szoboszlai ebben a szezonban – minden sorozatot figyelembe véve – 35 mérkőzésen kilenc gólt és nyolc gólpasszt jegyzett és bár korábban arról is cikkeztek, hogy nem elégedett Lipcsében, a hétvégén góllal és assziszttal vette ki a részét csapata sikeréből.

A dobogó harmadik fokán a Barcelona középpályása, Gavi áll, aki 17 éves kora ellenére hat alkalommal már magára ölthette a spanyol felnőttválogatott mezét is.

A top10. Fotó: CIES

A teljes lista ide kattintva olvasható.

Szoboszlai tarolt Európában – nem csak eredményességével került a toplisták élére