“Bonyolult feladat vár Dárdai Pálra: mennyiségben és minőségben is megfogyatkozott a Hertha BSC kerete – a vezetőedzőnek így kell most gyorsan csapatot formálnia” – olvasható a Tagesspiel oldalán. A portál ellátogatott a berliniek keddi edzésére, ahol a magyar szakember a játékosainak tartott megbeszélésen kicsit össze volt zavarodva, amikor így szólt:  – Milyen évet írunk? 2022? – kérdezte, majd valaki kijavította őt, hogy még csak 2021. – Sajnálom, én egy másik világban élek – eleveníti fel a szituációt a Tagesspiel, amely hozzáteszi, egy kicsit meg lehet érteni Dárdai Pált, hiszen jelenleg úgy érezheti magát, mintha alig több mint egy hete egy teljesen más helyre került volna a megszokott környezetéből.

De Dárdai még mindig a Hertha BSC edzője, még akkor is, ha az átigazolási időszak vége után alig lehet ráismerni a csapatára. A berlini Bundesliga-klub számos játékost szerződtetett a nyáron – és még többet elengedett. És mivel mindez nem a nyár elején történt, hanem nagyrészt közvetlenül az átigazolási szezon vége előtt, így a magyar szakember most különleges kihívás előtt áll. Három mérkőzést már lejátszottak a Bundesligában, de alapvetően az igazi felkészülés a szezonra még csak most kezdődik.

– Nem volt könnyű – mondja Dárdai az átigazolási időszakról  – Örülök, hogy befejeződött, mindenki örül neki.

Ishak Belfodilt, a TSG Hoffenheim támadóját, Oliver Christensen dán kapust, Jürgen Ekkelenkampot, az Ajax Amsterdam középpályását és Myziane Maolidát, az Olympique Lyon szélsőjét az utolsó pillanatban szerződtette a Hertha. Ekkelenkamp kivételével – aki még a holland U21-es válogatottnál tartózkodik – mindannyian ott voltak az edzőpályán kedden délelőtt.

– Most kezdődik igazán a taktikai felkészülés az idei szezonra – jelenti ki Dárdai, aki elárulta, hogy az alaprendszer valószínűleg hamarosan megváltozik. – A négyvédős rendszer továbbra is opció marad, de a jelenlegi kerettel inkább az ötvédős irányába megyünk – folytatta a vezetőedző, aki olykor már korábban is nyúlt ehhez a formációhoz. – Most rajtunk a sor, hogy felfrissítsünk erről néhány dolgot.

A Tagesspiel cikkéből kiderül, hogy jelenleg 14 mezőnyjátékos áll Dárdai rendelkezésére, négy válogatott játékos pedig még úton van.

– Ez egy kicsit kevés – mondja a magyar tréner a csapata létszámáról, aminek optimálisabb esetben legalább 20-22 fősnek kellene lennie. Éppen ezért kedden délután megbeszélést tartottak Arne Friedrich sportigazgatóval és az utánpótlásedzőkkel, ahol arról is szó esett, hogy az U19-es vagy az U23-as keretből mely tehetségek edzhetnének állandó jelleggel a profikkal – legalábbis addig, amíg a jelenleg sérült játékosok továbbra is hiányoznak.

Továbbra is maródi a két csatár, Krzysztof Piatek és Davie Selke, valamint a vezetőedző fia, Dárdai Márton, aki biztosan nem lesz még bevethető hétvégén, a Novothny Somát is foglalkoztató VfL Bochum elleni mérkőzésen, valamint szintén nem áll a magyar vezetőedző rendelkezésére a vádlisérüléssel bajlódó Stevan Jovetic.

A portál végül megjegyzi, amikor a Hertha a stabil szereplést tűzte ki célul az idei szezonra, akkor sokan ambíciótlannak tartották ezt az elvárást, de ahogy a Hertha számára a szezon kezdődött, és ahogy a csapat kerete jelenleg kinéz, ez a vád aligha tartható fenn.

Főnöke szerint Dárdai fel is mondott a Herthánál: “Az érzelmi kitörése nem volt jó dolog”