„Profi bokszolók ütnek ilyen sebességgel és technikával”

Történt ugyanis, hogy 2008 decemberében a Newcastle elleni 5–1-es győzelmet követően Gerrard a barátaival (köztük két Accrington Stanley-játékossal) egy southporti kocsmában eresztette ki a gőzt. Volt oka az örömre: a Szarkák elleni lehengerlő győzelemből két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét, a meccs után a Rafa Benítez vezette Vörösök a tabella élén álltak.

A mulatság egészen hajnali két óráig csendesen zajlott a Lounge Innben: Gerrard és barátai futballrigmusokat skandáltak, táncoltak, és sorra döntötték le a feleseket. Ám ekkor a csapatkapitány úgy döntött, eljött az ideje, hogy átvegye az irányítást a klub zenegépe felett. Gerrard – aki nagy Coldplay- és Phil Collins-rajongó – ekkor keveredett szóváltásba egy vendéggel, Marcus McGeevel, aki megtagadta a játékosnak, hogy a saját számait játssza. A vendég zokon vette, hogy Gerrard megjegyzéseket tett az addig játszott zenékre, és hogy kissé lekezelő módon fiúnak (angolul lad) nevezte.

„Nem sok olyan ember él a Merseyside-on, de talán a világon sem, aki nemet mondana Steven Gerrardnak, de McGee megtette” – mondta David Turner ügyész később a bíróságon.

Gerrard ekkor még lenyelte a békát, de mikor visszament társaihoz, rosszkedve lett. Láthatóan felidegesítette az eset. Percekkel később a játékos sértődötten visszament a zenegéphez, és annyit kérdezett McGeetől: „Te ki a francnak képzeled magad?!” Ekkor durvult be a dolog, a visszaszóló vállalkozót ugyanis Gerrard és öt barátja jól helybenhagyta. A rendőröket 2.30-kor riasztották, az embert, aki nemet mondott Steven Gerrardnak vérző fejjel és egy kitört foggal vitték kórházba. Négy öltéssel kellett összevarrni a fején a bőrt.

„Profi bokszolók ütnek ilyen sebességgel és technikával” – mondta az ügyész arról a három horogról, amit Gerrard kiosztott. A játékos teljesen elveszítette a kontrollt, és kőkeményen ment bele a bunyóba. A Lounge Inn biztonsági kamerájának felvételét többször lejátszották a bíróságon (és felkerült később a YouTube-ra is, így mindenki eldöntheti, mit gondol az ügyről). A videón jól látszik, hogy először Gerrard barátja támadt, illetve az is, hogy a Liverpool játékosát a bár tulaja elrángatta a bunyóból. Gerrard és brigádja ittas volt, agresszív és nagy túlerőben voltak McGeevel szemben, a 2009. júliusi tárgyaláson mégis felmentették Gerrardot a testi sértés vádja alól, pedig nagyon úgy nézett ki, hogy pénzbírságot és felfüggesztett börtönt is kaphat.

„Fél tízre már az ágyamban leszek”

Gerrard azzal védekezett, hogy McGee végig agresszívan viselkedett, ő pedig azért ütött először, hogy megvédje magát. Érvelése az esküdtszéket meghatotta, így a játékost felmentették. Gerrardot rengetegen bírálták később. „Bármerre megyünk Liverpoolban vagy a világban, kisgyerekek büszkén viselik a Liverpool-mezt, az ő nevével a hátukon. Nem állítjuk, hogy Gerrard egy arrogáns vagy erőszakos ember, de azt fontos kiemelni, hogy azon az estén elvesztette a fejét, és egy olyan támadásnak volt a résztvevője, aminek nem szabadott volna megtörténnie. Lejáratta magát” – mondta róla az ügyész, sokak szerint pedig ezt az esetet más, akinek nincs akkora renoméja, mint Gerrardnak, nem úszta volna meg.

A nyolc hónapig tartó bírósági eljárás megviselte a játékost (aki eközben csapatával elveszítette a hőn áhított bajnoki címet a Manchester Uniteddel szemben). „Mindig fontosnak tartottam, hogy a focisták mutassanak példát […] Tudom, hogy sok gyerek néz fel rám, sok embertől kapok levelet, és már attól is nagyon rosszul éreztem magam, hogy ilyen helyzetben látnak engem […]

Fontos volt számomra, hogy a bíróság kimondja, hogy ártatlan vagyok, mert hosszú napokig csak ültem, és azon gondolkodtam, hogy te jó ég, remélem az emberek nem gondolják ezt rólam

– nyilatkozta a felmentése után a Liverpool-legenda. Az őszinte hangvételű interjúban azt is elmondta, hogy a tárgyalások nagyon megváltoztatták. „Soha többet nem akarok bíróságra kerülni. Mostantól, ha nyerünk 5–1-re, és élre állunk a bajnokságban, elmegyek kajálni a srácokkal, és fél tízre már az ágyamban leszek.”

Az Angóóól! című könyv február 14-ig, vagyis Valentin-napig 4990 Ft helyett 4290 Ft-ért és ingyenes házhoz szállítással rendelhető meg, plusz jár hozzá a Ria, Ria! – Hajrá, magyarok, avagy egy évszázad válogatott történetei című kötet!