A Puskás Arénában tartott sajtótájékoztatót hétfőn a portugál válogatott, ezúttal az ötszörös aranylabdás klasszis, Cristiano Ronaldo mellett Fernando Santos szövetségi kapitány válaszolt az újságírók kérdéseire.

Leginkább elöl szeretek játszani, azonban a győzelem számomra fontosabb mint az, hogy milyen poszton játszok. Fontos lenne győzelemmel kezdeni. A szurkolók a magyarokkal lesznek, de jó lesz újra telt lelátók előtt játszani. A csapat készen áll a mérkőzésre. Reméljük, megfelelő formában leszünk a meccs napján – kezdte Ronaldo, aki a koronavírussal kapcsolatban a következőképpen vélekedett – Nem hiszem, hogy ez döntő szempont. Ha erre koncentrálsz, bevonzhatod a rossz dolgokat. Nem beszélünk a vírusról, belefáradtunk ebbe. Mint mindenki, nekünk is elegünk van ebből. Cancelo pozitív lett, amit sajnálunk, de nem szeretném, ha bármi kizökkentene minket. Csak a játékkal foglalkozunk, semmi mással.

Ezt követően a 36 éves klasszis újságírói kérdésre válaszolva elmondta, milyennek látja a magyar válogatottat a legutóbbi, 2016-os franciaországi Európa-bajnoksághoz képest.

Meglátjuk a meccs után. A saját csapatomra szeretnék koncentrálni, 10-12 napja keményen dolgoztunk. A magyar válogatott egy kemény, szervezett csapat, ráadásul otthon játszik, de ha nyerni akarunk, az ilyen akadályokra fel kell készülnünk. Mi készen állunk, nem csak erre a meccsre, hanem az egész tornára, jól akarjuk kezdeni ezt az Eb-t.

Ronaldo a személyes céljairól, jövőjéről is szót ejtett.

Ez az ötödik Eb-m, de nekem olyan, mintha az első lenne. Jól szeretnék kezdeni, jól akarunk játszani, az elsőtől az utolsó meccsig. A jövőm most nem izgat, ha 18-19 éves lennék, talán foglalkoztatna, de most minden ezzel kapcsolatos dolgot ki tudok zárni, túl rutinos vagyok már ehhez.

Arra a felvetésre, miszerint Portugália ritkán kezd győzelemmel az Európa-bajnokságokon, a következőképpen válaszolt.

Most szeretnénk győzelemmel kezdeni, de azzal nem akarok foglalkozni, mi volt korábban. Persze, ha választani kellene, hogy holnap veszítsünk esetleg, de aztán megnyerjük az Eb-t, akkor ezt választanám, aláírnám előre – mondta Ronaldo, majd a telt házas stadion kapcsán annyit mondott, jó lenne, ha mindenhol telt ház lehetne.

Bárcsak minden helyszínen lehetne telt ház, ez jó lesz így a nézőknek, a játékosoknak, de ezt nem mi, játékosok döntjük el.

Ismerjük a járványhelyzetet, de én azt mondom, bár csak minden meccs telt házas lenne, és az lehetett volna az elmúlt időszakban is.

A folytatásban Fernando Santos szövetségi kapitány vette át a szót, aki elmondta, nem nézi a statisztikákat, a múltat.

Nem nézem a statisztikákat, más játékosok játszanak azóta. Ez nem számít. Ami fontos, hogy játszottak a lengyelek és az írek ellen. Szerettem volna megérteni, mik az erősségeik, gyenge pontjaik. Meghallgattam Rossit, Nagy Ádámot, de nekem nem úgy tűnik, ők osztanák a szurkolók véleményét, magabiztosnak tűnnek. Semmi kétségem nincs arról, hogy csak a legjobb teljesítmény lehet ellenük elég.

Nagyon jók a szurkolóik, ez nem könnyíti meg a dolgukat. Rossi azt mondta, 110%-ot ad ki mindig magából a magyar csapat, és ebben nem lehet legyőzni őket.

Ebben igaza lehet. A minőség önmagában nem nyer meccset, a szervezettség legalább olyan fontos. Tudom, keményen kezdenek majd, ahogy lengyelek, írek ellen, nem csak védekezésre fognak koncentrálni, minden fegyvert bevetnek ellenünk, és az egyik fő erősségük, hogy hátulról indítanak a támadást, nem ívelgetnek. A középpályán fiatalok játszanak, akik nagyon jók, sokat futnak, ahogy a két támadójuk is nagyon jók. Mindent be kell vetni, hogy a góllövőében megakadályozzuk őket.

A 66 éves portugál szakember továbbá azt is elmondta, mennyire más Szoboszlai Dominik nélkül a magyar csapat. Mint ismert, korábban úgy nyilatkozott, hogy a magyarok nem ugyanazok vele, mint nélküle.

Se nem rosszabbak, se nem jobbak, mint 2016-ban voltak. Most nem játszott, de akik a helyén játszottak legutóbb a felkészülési meccseken, remekül játszottak, gólt is lőtt az egyikük. (Schäfer András – a szerk.). De Nagy Ádám is nagyon tetszik, technikás futballista, aki előre is jól játszik, úgyhogy jól állnak Szoboszlai nélkül is a pálya közepén – tette hozzá Santos.

Válogatott: Állítsd össze Rossi Portugália elleni kezdőcsapatát!