Fotó: mlsz.hu

Zacher Gábor Varga horrorsérüléséről: "Óriásit hibázott az orvosi személyzet" – a defibrillátor is szóba került

A magyar focimeccseken is dolgozó Zacher Gábor mentőorvos azt mondja, egyből el kellett volna indulnia személyzetnek a pályára, ahogy a pitdoktor látta, hogy az összefejelés után Varga magatehetetlenül fekszik.
Nyikes Zoltán 2024. június 24., hétfő 16:20
Fotó: mlsz.hu
A magyar focimeccseken is dolgozó Zacher Gábor mentőorvos azt mondja, egyből el kellett volna indulnia személyzetnek a pályára, ahogy a pitdoktor látta, hogy az összefejelés után Varga magatehetetlenül fekszik.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. június 24., hétfő 16:20

Zacher Gábort sokan toxikológusként ismerik, de mentősként futballmérkőzéseken is dolgozik, szerinte a Varga Barnabáséhoz hasonló esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a bíró nem állítja meg a játékot, mert a focsita életénél semmi sem lehet fontosabb. A mentőorvos beszélt arról is, miért került elő vasárnap este a defibrillátor - írja az rtl.hu.

– Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van – mondta a portálnak Zacher Gábor. – Van egy német egészségügyi ellátórendszer, amiről azt mondják, hogy a világon az egyik legjobb. Ráadásul az akut, a sürgősségi ellátásuk is fantasztikus. És akkor ilyen hibát követnek el? – tette fel a kérdést, utalva arra, hogy zavarba ejtően lassan érkezett az orvosi segítség Varga Barnabáshoz. Olyannyira, hogy végül Szoboszlai Dominik rángtatta be a hordágyat a pályára. – Ugye vannak szabályok, hogy a kispadnál lévő pitdoktor, a hordágycsapat – mi így hívjuk őket – hogyan és mikor mozoghat. Összefut két játékos, megrúgják egymást, feltételezzünk mondjuk egy bokatörést. Ez nem egy életveszélyes állapot. Ilyenkor bemegy a csapatorvos, a gyúró, megnézik, és utána jeleznek nekünk: a két karjukat keresztbe teszik a fejük fölött, és akkor mi megyünk. Mert ilyenkor miről van szó? A játékost rá kell tenni a lapáthordágyra, ki kell hozni, elvinni az ambulanciára, és utána mehet tovább a mérkőzés.

Abban az esetben viszont, ami Barnabással történt, vagy ha gondolunk Eriksen esetére a legutóbbi Eb-ről, amikor összeesik valaki, akkor "függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a pitdoktornak kutya kötelessége elindulnia. Mert itt a focista életéről van szó."

– És lehet, hogy ilyenkor negyven métert is kell rohanni, hogy odaérjünk a játékoshoz. Ezzel párhuzamosan elindul a hordágycsapat, visznek magukkal szinte mindent, amit mi egy lakásra felvinnénk a rohamkocsiból. És ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tökmindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel.

A meccs után Szoboszlai Dominik is beszélt arról, hogy nem érti, hogyan működik a protokoll, és miért nem indultak meg a mentők.

– Igen, protokollok vannak, és esetünkben az azt diktálta volna, hogy egyből el kellett volna indulni, ahogy a pitdoktor látja, hogy az összefejelés után a játékos magatehetetlenül fekszik. Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet – jelentette ki Zacher Gábor.

Hajdú B. István a közvetítésben említette azt is, hogy előkerült a defibrillátor is, ennek a szónak a kimondása pedig sokakból rettenetet vált ki, hiszen a hirtelen szívleállással kötik össze.

– Ilyenkor amit bevisznek, az nem egy egyszerű félautomata defibrillátor, ami az utcán, bevásárlóközpontban van – mondta erre Zacher Gábor. – Ez sokkal összetettebb eszköz, rengeteg paramétert tud rögzíteni, például a véroxigén tartalmát. Ha föltesszük a kis tappancsokat, rögzíteni tudja az EKG-t, vérnyomást tud mérni. Ilyenkor legalább húszkilós hátizsák, tizenöt kilós defibrillátor és a legalább tizenöt kilós orvosi táska van velünk. És a hordozható hordágy, a nyakrögzítő. A felszerelésünk mindent egybevetve nagyjából hetven-nyolcvan kiló. És így kell futva megtennünk a távolságot. Aki ezt nem bírja, ne csinálja!

A Csakfoci legújabb szavazásán az alábbi kérdést tettük fel: amennyiben továbbjutunk, kit szeretnél ellenfélnek?
Kattints és szavazz itt!

Olvastad már?
Eb 2024: "Magyarország soha nem hal meg, a hihetetlenül gyenge magyarok sem érdemelnek továbbjutást" - skót és nemzetközi lapszemle
Így látták a skót és a nemzetközi portálok a vasárnapi Skócia-Magyarország (0-1) Eb-csoportmeccsen történteket. Lapszemle.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
Hivatalossá vált, hogy az Újpestről távozott Kiss Tamás a lengyel másodosztályú Wisla Kraków játékosa lett.
Fehérvár FC
Ominger Gergő
A Fehérvár FC és a Puskás Akadémia FC megállapodásának értelmében kölcsönbe érkezik a Vidihez a középpályán bevethető, utánpótlás-válogatott Ominger Gergő.
ETO FC Győr
Akadémisták kaptak szerződést
A 19 éves védő, Kulcsár Martin és a 17 éves Décsy Ádám személyében a győriek két akadémistája kapott profi szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz