Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rossi szerint ő már talán nem is külföldi edző: "Szoboszlairól azt is mondták már, cseréljem le - ma ő billentette ki az egyensúlyt”

Marco Rossi szövetségi kapitány részletes értékelése a Magyarország-Montenegró Európa-bajnoki selejtezőt (3-1) követően.
Dudás Gábor 2023. november 19., vasárnap 19:41
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Marco Rossi szövetségi kapitány részletes értékelése a Magyarország-Montenegró Európa-bajnoki selejtezőt (3-1) követően.
Szerző: Dudás Gábor 2023. november 19., vasárnap 19:41

"Volt három lövésük, amiből Dibusz négy bravúrt mutatott be"

Marco Rossi a vasárnapi, meccs utáni sajtótájékoztatóján a suplázó Szoboszlai Dominik mellett Dibusz Dénest és Nagy Ádámot is kiemelte a Montenegrót 3-1-re legyőző, így csoportelső csapatából. A magyar szövetségi kapitány által elmondottakból kérdezz-felelek formában idézünk.

Mi hangzott el a szünetben?
- Mindig is mondtam, hogy mi csapat vagyunk, amely kiváló játékosokból áll. Van, hogy valakinek nem ez az élete meccse, de aki beáll a helyére, az meg a legjobbat nyújtja. Az első félidőben Montenegró nehéz helyzetbe hozott minket, nem volt területünk, ezért nem sikerült ütemesen, ritmusosan játszani, ők diktálták a játékot az elsőben. A második félidőben sebességet növeltünk, magasabb fokozatba kapcsoltunk.

Elsősorban Dominik megoldásai kellettek a fordításhoz, de Nagy Ádám góljának is nagyon örülök, mert ő sokat rakkol, sok kritikát is kap, és kell, hogy néha ő is kiérdemelje azt, hogy ünnepeljék.

Mire a legbüszkébb a sorozatot tekintve? A csoportelsőség? A veretlenség? Más?
- Vegyük a mai napot: a 80. percig egy kapura lövése volt az ellenfélnek, addig egy csapat volt a pályán.

Aztán persze volt három lövésük, amiből Dibusz négy bravúrt mutatott be legalább…

Bulgária ellen is uraltuk a meccset, nem volt szép találkozó az sem, de a számok alapján nagy fölényünk volt. Persze, volt szerencsénk mondjunk a szerbek ellen is, de nem kizárólag a szerencsén múlt ez a szereplés, 18 pontot szereztünk, vereség nélkül, aki ezt nem tudja értékelni, az talán nem jól nézi a futballt.

Mit mondana Szoboszlai klasszis góljáról?
- Minden edző, nálam nagyobb edzők sikere az általuk irányított játékosok minőségén múlik. Nagyon örülök, hogy őt edzhetem - de a többiekkel is így érzek. Ő igazából az egyensúlyt billentette el ezen az estén. Az ő lábában ez benne van, nem hiába van a Liverpoolnál. Képes meccseket eldönteni - mondok egy példát.

Az Izland elleni pótselejtezőn a segítőim mondták, hozzuk le Dominikot, mert fáradt, nincs benne több, és tény, nem is játszott jól. De fenntartottam, és a 92. percben kilőtt minket az Eb-re. Mindig is azt mondtam, klasszis játékos lesz, de ehhez kell majd az is, hogy fontos gólokat lőjön, ha ez a része beindul tartósan, akkor ott lesz majd a legnagyobbak között.


Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

"Easy? Nekem soha semmi nem volt könnyű"

Rossi még korábban, az M4 Sportnak a szurkolók felé érzett hálájáról is beszélt.

- Álom? Nem, ez most már a valóság. Az elején lehetett volna álom. Ez egy nehéz csoport volt, ami a karakterisztikáját illeti, azt pedig ma is láthattuk, hogy micsoda harcosaink vannak. Nekünk voltak rosszabb pillanataink, de a végén szerintem megérdemeltük, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést. Nagyon örülök a fiúknak. Óriási erőfeszítéseket tettek ma is. Az egész évben verhetetlenek vagyunk, ez olyan, amire senki sem számíthatott.

Köszönöm a szurkolóknak, mert amit tettek a csapatért, a srácokért, és különösen értem, az olyan valami, amit soha nem éltem át korábban. Ezért is mentem oda hozzájuk, meg akartam köszönni nekik a támogatást, különösen azt, amit a srácoknak nyújtottak, de azt is, hogy mikor engem éltettek, és nekem szurkoltak. Azért ez nem megszokott dolog, különösen akkor, hogy ha egy külföldi edző vagy. De én már talán nem vagyok külföldi edző...

Hogy melyik csoport lenne "easy"? Ez igazából a közösségi oldalamat működtető menedzserem poénja volt. Igazából nekem soha semmi nem volt könnyű. Minden, amit elértem a pályafutásom során - ami azért összességében nem olyan sok - a kőkemény munkának volt köszönhető. Úgyhogy azt gondolom, ha sikeresek leszünk a következő Eb-n, akkor az azért lesz, mert mostantól kezdve egészen a következő évig szintén keményen fogunk dolgozni. Akkor is, amikor nem leszünk együtt a válogatottnál.

Szoboszlai azt mondta: "Ez csak a kezdet, jövő nyáron csinálunk egy olyat, ami felejthetetlen lesz!" Mi az, ami számodra már felejthetetlenné tenné az Eb-t? Az aktuális kérdés a csakfoci.hu címlapján, lejjebb görgetve, a "További friss hírek" alatt és a "Magyar válogatott hírek" felett található meg. Kattints és szavazz!

Olvastad már?
Szoboszlai soha ilyen nyíltan nem beszélt a válogatottról: "Az ellenfél 8-asa kicsit felhúzott, a végén rájött, hogy hol van" - a kapitány értékelése
A fantasztikusan, veretlenül és csoportelsőséggel zárult Eb-selejtezőket értékelte Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya - méghozzá nem éppen rendhagyó módon, nyíltan és őszintén beszélve a nemzeti csapatról.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Sepsi
Bernd Storck
Bernd Storck az idény végéig szóló szerződést írt alá, hosszabbítási opcióval.
BVSC
Szekeres az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci információi: Szekeres Tamás veszi át az NB II-es BVSC irányítását.
ETO FC
Hosszabbítás
A 19 esztendős Tóth Rajmund meghosszabbította szerződését a másodosztályú ETO FC csapatával. A győriek egykori akadémistája 2026 nyaráig írta alá új kontraktusát.
Tovább az összes átigazoláshoz