Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rossi Szalai Attila meghívásáról: "Szeretnénk a víz felett tartani a fejét" - a szövetségi kapitány szerint a kimaradók összeszedhetik kicsit magukat

Marco Rossi az M4 Sportnak adott interjújában Szalai Attiláról, a válogatott magjáról és a 2024-es célokról is nyilatkozott.
Csakfoci.hu 2024. március 13., szerda 15:36
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Marco Rossi az M4 Sportnak adott interjújában Szalai Attiláról, a válogatott magjáról és a 2024-es célokról is nyilatkozott.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. március 13., szerda 15:36

Kedden kihirdette a magyar válogatott keretét Marco Rossi a Törökország és a Koszovó elleni felkészülési mérkőzésekre. A nemzeti csapat szövetségi kapitánya szerdán az M4 Sportnak adott interjújában Dárdai Mártonra, a kimaradó Botkára és Csobothra, valamint a válogatott 15-16 fős magjára is kitért.

Dárdai Mártonról

- Az én ötletem volt a meghívása, találkoztam vele, és jó válaszokat kaptam tőle. Többször láttuk őt játszani a Herthában, főleg középpályásként, és bár mi inkább középső védőként számolunk vele, természetesen ez is opció lehet az esetében. Az utóbbi időszakban volt egy kisebb sérülése, ami hátráltatta, de mostanra visszatért, így tesztelni tudjuk őt, aztán meglátjuk, mi lesz. A meghívásával bővült a választási lehetőségünk.

A kimaradókról

Több játékos is kimaradt, akire rendszeresen számítunk, például Botka Endre, vagy Csoboth Kevin, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ők most nincsenek jó passzban, nem játszanak túl jól és nem sok lehetőséget kapnak a csapatukban, most összeszedhetik kicsit magukat. Így viszont lehetőségünk van másokat kipróbálni. Szerintem nagyon jó, hogy válogathatunk a játékosok között, mert ezt eddig nem tehettük meg. 

Szalai Attiláról és Szalai Gáborról

- Kényes a helyzete. Ahogy többször említettem, világos alapelveink vannak a válogatást illetően, de néha tehetünk kivételt. Nem mindig, hiszen akkor már nem kivételről beszélnénk, de ez a helyzet azon kevesek egyike, amikor megtesszük – fogalmazott. – Szeretnénk »a víz felett tartani a fejét«, hiszen ő is ember. Alig játszik, mióta Németországban van, különösen azóta, hogy Hoffenheimből Freiburgba igazolt. Játszott egy meccset, és igen, hibázott, de azóta csak egyszer jutott szóhoz, ahol többnyire rendben volt (és talán nyertek is 3-1-re, ha jól emlékszem), utána viszont egyszer sem kapott lehetőséget.

Az biztos, hogy nem ez pályafutása legjobb időszaka, főleg pszichológiai szempontból. Azt reméljük, hogy azzal, hogy »meghívjuk a családba«, egy kis »benzint töltünk a tankjába«.

- Két meccsünk lesz, a bal oldali belső védő poszton ballábas játékost szeretnénk tudni, ha módunk van rá. Ezen a poszton ott van még Szalai Gábor is, szóval jelenleg hárman is bevethetők itt, de az egyetlen közülük, akinek már válogatott tapasztalata, az Szalai Attila. A többieknek nincs, még nem mutatkoztak be. Szalai Attila esetében tudjuk, mire számíthatunk, a többieknél majd kiderül.

A válogatott magjáról

- Senkinek nincs bérelt helye a válogatottban. Persze, van egy 15-16 játékosból álló mag. Bizonyos pozíciókban, például belső védőben vannak választási opcióink, középső középpályások között már jóval kevesebb. Vannak olyan fiataljaink, mint például Kata Mihály, vagy Baráth Péter, akiket folyamatosan szemmel tartunk, ahogy a többieket is, de ahogy többször is elmondtam, fontos, hogy a játékosok - főleg a fiatalok - de persze a többiekre is igaz, hosszú távon nyújtsanak kiemelkedőt, ne csak 1-2 meccsen. A novemberi Eb-selejtezők után az összes hazai meccset és a legtöbb külföldit is megnéztem. Egyértelmű, hogy ha például Schäfer András egészséges és játszik, akkor néha megnézem az Union meccsét, és meghívom. Ugyanez a helyzet Szoboszlai Dominikkel is. Persze, elutazhatnék Angliába Premier League-bajnokit nézni vagy Németországba Bundesligát – és nem akarok senkit megbántani, de biztosan élvezetesebb és látványosabb meccseket is látnék, mint az NB I-ben –, ám én mindig itt vagyok. Az asszisztensem és én azért maradunk itthon, hogy feltérképezzük az NB I-ben feltűnő játékosokat. Viszont ahhoz, hogy ők meghívót kapjanak, nem elég egy meccsen kitűnniük, gólt/gólokat lőniük, hanem hosszú távon kell jól teljesíteniük. Márcsak azért is, mert közben ott van az a mag, amely szállította az eredményeket az utóbbi három évben.

A 2024-es célokról

- Szerintem számunkra az a legfontosabb, hogy minden szurkolónkban, idősebbekben és fiatalokban egyaránt – merthogy nagyon sok gyerek is kijön a meccsünkre, néz minket a tévében, akikben jó látni a rajongást – fenntartsuk a lelkesedést – jelentette ki, mikor a 2024-es év fő célkitűzéséről kérdeztük. Hogy ez megtörténjen, a maximumot kell nyújtanunk a pályán, és ha lehetséges, szép játékkal kell, hogy párosuljon, illetve minden típusú ellenféllel fel kell tudnunk venni a harcot, de végsősoron az eredmény is fontos, hogy megmaradjon ez a lelkesedés. Nem garantálhatom az eredményeket, különösen ilyen Eb-ellenfelekkel szemben, de a játékosaimat ismerve azt megígérhetem: mindent kiadunk magunkból a pályán, hogy büszkévé tegyük a szurkolókat.

Persze még nem foglalkozunk vele, hogy majd ki lehet akkor az ellenfelünk, mert lehet akár a verseny legerősebb csapata is, de álmodozni lehet, mert bármi megtörténhet, akár a legjobbat is le lehet győzni

- zárta Rossi.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz