Fotó: MLSZ

Rossi: "Legalább a csoportból tovább kellene jutnunk az Eb-n" - elárulta, lenne-e klubedző és szövetségi kapitány egyszerre

Marco Rossi a TuttoMercatoWebnek adott hosszabb interjút, ebből szemezgettünk.
Nyikes Zoltán 2024. február 22., csütörtök 18:22
Fotó: MLSZ
Marco Rossi a TuttoMercatoWebnek adott hosszabb interjút, ebből szemezgettünk.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. február 22., csütörtök 18:22

Az Eb-selejtezőkről

– Az Eb-selejtezőkön nem mi voltunk a csoportfavoritok, Szerbia volt az, de az út során jól teljesítettünk, talán a várakozásokat is felülmúlva – kezdte a tuttomercatoweb.com portálon Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Azt is el kell azonban mondani, hogy a Szerbia elleni két mérkőzésen volt egy kis szerencsénk, egy döntetlent mindenképp megérdemeltek volna. A többi ellenféllel sem volt könnyű dolgunk, különösen idegenben, hiszen Montenegróval, Litvániával és Bulgáriával is döntetlent értünk el. Nem voltak könnyű meccsek, minden csapat szervezett, és mindegyiknek van valamilyen szintű egyénisége.

A magyar válogatott titka

– Meg kell említeni a játékosok képességeit, amik jól kiegészítik egymást, aztán a játékosok hajlamosságának és alázatának köszönhetően megtaláltuk azt a kémiát, aminek köszönhetően ez a válogatott egyre inkább csapattá válik, és egyre kevésbé válogatottá. Azt mondanám, hogy ez a legnagyobb erősségünk.

A legkiemelkedőbb játékosok nem emelik magukat piedesztálra, hanem felismerik, hogy egy egésznek a részei, amelynek egyetlen, közös célt kell elérnie.

Cél az Eb-n

– Amikor arról beszélsz, hogy mindent beleadsz, és jó benyomást kell keltened, akkor azért van, mert Magyarországot a lehető legjobban kell képviselned. Mostanra nagyon megnőtt az elvárás az országban, ami korábban inkább a múlt dicsőségére volt alapozva. Ma már a közelmúlt sikerein alapul, de szerintem ez is egy kicsit túlzó. A földön kell maradnunk, tudjuk, hogy kik vagyunk, tudjuk, hogy felfelé ívelő pályán vagyunk, de sokat kell és tudunk még fejlődni. A csoport nem könnyű: ismerjük Németország erejét, Svájc megbízhatóságát, aztán ott van Skócia, amely szintén rendelkezik topjátékosokkal. Magyarországon úgy gondoljuk, hogy legalább a csoportból tovább kellene jutnunk. Mindent megteszünk ezért, de nagyon nehéz lesz.

A Nemzetek Ligájáról

– Egyelőre nem gondoltam még erre. Nagyon fontos, de egyben nagyon veszélyes is az én szerepem. Minden mérkőzés végzetes lehet, és megkérdőjelezhet mindent, amit eddig tettél. A következő két mérkőzés érdekel jelenleg, amelyek barátságos meccsek, de amikor egy olyan ország színeit képviseled, amely futballtörténelmet írt, nem hibázhatsz.

Távolról figyelem csak a Nemzetek Ligáját, de a sorsolás nem volt jóindulatú: Németország - amely őrangyalként kísér minket, és mindig velünk van - és Hollandia két nagyszerű válogatott, míg Bosznia-Hercegovina gyengébb, de nem lebecsülendő. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bárkit is lebecsüljünk.

Szeretne a jövőben még klubedző lenni?

– Jelenleg azt szeretném, ha sikerülne kitölteni a mostani szerződést, az út tele lehet buktatókkal, egyik pillanatról a másikra az emelvényről a porba hullhat az ember. Ha jól alakulnak a dolgok, akkor 2025 decemberéig szeretném kitölteni a szerződésemet, aztán majd meglátom. Ez azonban sok mindentől függ, az egyetlen kikötés, amit mindig is megfogalmaztam, hogy ha olyan ajánlat vagy valami olyan dolog jön, ami miatt fontolóra veszem, hogy a szerződésem lejárta előtt elhagyom Magyarországot, akkor a döntést a szövetség vezetőivel közösen kell meghozni. Teljes mértékben tiszteletben akarom tartani azokat, akik lehetőséget adtak nekem arra, hogy nemzetközileg is ismert legyek. Mindent megtettem és igyekszem megtenni, de az is igaz, hogy nélkülük senki sem ismerne engem külföldön.

Kizárt a kettős szerep? (klubedző és szövetségi kapitány egyszerre - a szerk.)

– Azt mondanám, hogy nem, nem zárható ki, de meg kellene nézni, hogy mindkét oldalon megvan-e a hajlandóság. Részemről rendben lenne, fontolgatom ezt a lehetőséget.

Olvastad már?
Válogatott: Alapembereket is letarolhat Rossi ultimátuma - volt, aki semmibe vette a figyelmeztetést
Összegyűjtöttük, hogy mely futballistáknak kellett (volna) váltaniuk Marco Rossi ultimátuma után, és hogy mi történt velük azóta, amióta elhangzott a szövetségi kapitány ominózus nyilatkozata.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr / Fehérvár
Szabó Levente
Vladimir Radenkovic, a DVTK vezetőedzője elárulta, van esély arra, hogy a fehérvári Szabó Levente maradjon a Diósgyőrnél.
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Tovább az összes átigazoláshoz