Fotó: mlsz.hu

Válogatott: Alapembereket is letarolhat Rossi ultimátuma - volt, aki semmibe vette a figyelmeztetést

Összegyűjtöttük, hogy mely futballistáknak kellett (volna) váltaniuk Marco Rossi ultimátuma után, és hogy mi történt velük azóta, amióta elhangzott a szövetségi kapitány ominózus nyilatkozata.
Csakfoci.hu 2024. február 22., csütörtök 12:01
Fotó: mlsz.hu
Összegyűjtöttük, hogy mely futballistáknak kellett (volna) váltaniuk Marco Rossi ultimátuma után, és hogy mi történt velük azóta, amióta elhangzott a szövetségi kapitány ominózus nyilatkozata.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. február 22., csütörtök 12:01

Az őszi szezon több olyan magyar játékos számára is keserűen alakult, akinek megvan az esélye arra, hogy beverekedje magát a magyar válogatott nyári Eb-keretébe. Ezért Marco Rossi szövetségi kapitány még a téli átigazolási időszak előtt nyíltan figyelmeztette ezeket a labdarúgókat, hogy mindenkinek olyan csapatot kell találnia télen, amelyben aztán tavasszal rendszeresen pályára tud lépni - legalábbis ha tagja akar lenni a mieink Németországba utazó keretének. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mely futballistáknak kellett (volna) váltaniuk, és hogy mi történt velük azóta, amióta elhangzott Rossi ultimátuma.

SZALAI ATTILA

Az egyik legkényelmetlenebb helyzetben Szalai Attila volt, aki alapesetben kirobbanthatatlan a válogatott kezdőjéből, ráadásul nyáron feljebb lépett a karrierjében, hiszen a Fenerbahcétól egy topligába, a Bundesligába igazolt, ám ősszel alig-alig játszott a Hoffenheimben. Szalai érezte is a veszélyt, ezért egy másik német élvonalbeli együtteshez, a Freiburghoz szerződött kölcsönben, de sajnos ott sem sikerült eddig túlságosan jól a németországi pályafutása, első meccsén súlyos hibája után gólt kapott miatta a csapata, második találkozóján ugyan együttese egyik legjobbja volt, de egy gólt ismét róla kaptak. Azóta nem adtak neki lehetőséget.

Szalai tehát váltott, de egyelőre ezzel nem biztos, hogy előrébb jutott. Más kérdés, hogy ő adott esetben akkor is meghívót kaphatna, ha nem lenne rendszeresen játékban tavasszal. Viszont ha teljesen parkolópályára kerül, nagyon komolyan veszélybe kerül a meghívása.

Esély az Eb-meghívóra: 60%

LANG ÁDÁM

Egy másik válogatott alapember, aki azonban nem váltott és ezzel járt jól. Az egész átigazolási időszak arról szólt, hogy új csapatba kell kerülnie és meg is lépi ezt, aztán jött a váratlan fordulat. Lang 2023 őszén csak négyszer kapott lehetőséget a ciprusi bajnokságban, az újév azonban nagy áttörést hozott neki. Különösen igaz ez az azóta eltelt időszakra, amióta új vezetőedző, Kjetil Rekdal irányítja az Omoniát. A ciprusi együttes legutóbbi hét bajnokijából hatot végigjátszott a rutinos magyar védő, tehát újra alapembere csapatának. Pedig Lang iránt volt török érdeklődés télen, de szerencséjére éppen ekkor váltott edzőt a klubja, mivel pedig az új tréner már számított rá, ezért nem engedték őt el, de ezt így már aligha bánja.

Esély az Eb-meghívóra: 60%

NAGY ÁDÁM

Nem titkoltan Marco Rossi csapatának egyik meghatározó eleme, aki akkor is stabil alapember volt, ha éppen ősszel kevesebbet játszott klubjában, a Pisában. De ez nem tette kényelmessé, és a folyamatos játéklehetőség érdekében a Serie B-n belül inkább csapatot váltott. Eddig ez tökéletesen bevált a 28 éves középpályásnak, aki új együttese mindhárom bajnokiját végigjátszotta, adott egy gólpasszt érő kulcsátadást is, ráadásul vele még veretlen a Spezia.

Esély az Eb-meghívóra: 100%

NÉMETH ANDRÁS

Az ő esetében fogalmazott a legegyértelműbben Marco Rossi: távoznia kell Hamburgból, ha ott akar lenni az Eb-n - mondta a kapitány. Ehhez képest Németh maradt a német másodosztályban a feljutásért harcoló együttesnél, ahol azonban eddig csak egyszer kezdett a szezonban, és szinte kivétel nélkül perceket, legjobb esetben 10-20 perceket kapott. Ő abban reménykedhet most, ami Lang helyzetét is megváltoztatta, azaz az edzőváltásban.

A HSV már kirúgta a Némethet mellőző Tim Waltert, kérdés, hogy a kedden kinevezett Steffen Baumgartnál be tudja-e verekedni magát a kezdőbe. Erre biztosan nagyobb az esélye, mint eddig, de az Eb-meghívó még távolinak látszik az esetében.

Esély az Eb-meghívóra: 5%

BALOGH BOTOND

Az ő helyzete (volt?) a legrapszodikusabb. A szezon első 11 olasz másodosztályú bajnokijából mindössze kétszer játszott a Parmában, igaz, akkor végig a pályán volt. Aztán Marco Rossi behívta őt a válogatottba, jól teljesített a Montenegró elleni Eb-selejtezőn és egy csapásra megváltozott a helyzete klubjában is. Zsinórban ötször volt kezdő, majd két, kispadon töltött bajnoki után újabb négy találkozón jutott neki kilencven perc.

Ezt az elmúlt hetekben ismét két olyan bajnoki követte, amelyen nem játszott egy percet sem, de a legutóbbi összecsapáson megint csak kezdett. Neki télen már nem volt akkora oka a váltásra, maradt is Pármában, és bár nem mindig lehet kitalálni, hogy éppen mikor, miért játszik vagy éppen marad ki, úgy tűnik, tavasszal is számítanak rá a Serie A-ért harcoló csapatnál, ami Eb-jegyet is érhet a 21 éves labdarúgónak.

Esély az Eb-meghívóra: 80%

GULÁCSI PÉTER

Hasonló volt a helyzete, mint a többi itt szereplő játékosnak, annyi különbséggel, hogy neki valószínűleg nem a meghívóért, sokkal inkább a kezdő kapus pozícióért kell megharcolnia. A rutinos kapus kész volt ezért klubot is váltani télen, és a Premier League-ben szereplő Nottingham Forest be is jelentkezett érte, de az RB Leipzig nem engedte el.

Úgy tűnik, nem is véletlenül, ugyanis Marco Rose vezetőedző három zsinórban elszenvedett bajnoki vereség után visszatette őt a kapuba, Gulácsival pedig azóta háromból kettőt nyert a lipcsei csapat a Bundesligában, emellett egy döntetlent játszott. Ráadásul ő védhetett a Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntőn is, igaz, azt a találkozót 1-0-ra elveszítették. Ha tartja jó formáját, akkor ismét alapembere lehet csapatának, és Marco Rossi nehéz döntés előtt állhat majd, hogy őt vagy a Fradiban folyamatosan kimagaslóan teljesítő Dibusz Dénest játszassa.

Esély az Eb-meghívóra: 100%

BOTKA ENDRE

November közepén maga nyilatkozott sejtelmesen egy esetleges klubváltásról.
- Most már így előre gondolva az Eb-re, majd a jövőben el kell gondolkodni azon, hogy ez a játékmennyiség elég lesz-e, mert mindenképpen ott szeretnék lenni az Eb-n - mondta az M4 Sportnak. Más kérdés, hogy bár a helyzete nem sokat változott, télen nem nagyon lehetett arról hallani, hogy váltana, és maradt is az FTC-ben.

Botka eközben ráadásul sérüléssel is bajlódott, nyilvánvalóan ez sem könnyített volna egy esetleges váltást. Neki mindenesetre szintén kemény tavasza lesz, ugyanis 2023. december 3-a óta mindössze nyolc percet játszott, de sérülése miatt általában nem a kispadon ücsörgött, hanem nem is nevezték a meccsekre. A DVSC elleni legutóbbi bajnokin nyolc percre már beállt, de aztán az Olympiakosz ellen megint nem volt a keretben. Az ő helyzetét is nehezíti továbbá a konkurenciaharc, ugyanis Cebrail Makreckis remekül beilleszkedett a Fradi védelmének jobb oldalába.

Esély az Eb-meghívóra: 40%

KLEINHEISLER LÁSZLÓ

2023 júniusa óta nem volt válogatott, de ezt alapvetően meghatározta, hogy 2023 januárjában a Panathinaikoszhoz igazolt, ahol ugyan sérülések is nehezítették a dolgát, de ha egészséges volt, akkor sem nagyon kapott esélyt. Minden bizonnyal neki is célja még a nemzeti csapat, főleg az Eb előtt, ezért nem volt meglepetés, hogy télen csapatot cserélt, és visszatért a horvát bajnokságba - csak nem Eszékre, hanem Splitbe a Hajdukhoz.

Ott első két meccsén kezdett, második két bajnokiján becserélték, ezzel néhány hét alatt többet lehetett a pályán, mint a Panában fél év alatt. Tett tehát azért, hogy változzon a helyzete, és úgy tűnik, az esélyt megkapja, hogy visszanyerje régi formáját, csak rajta múlik, hogy él-e vele.

Esély az Eb-meghívóra: 20%

VÉCSEI BÁLINT

2023 márciusában még gólt szerzett a válogatottban a bolgárok ellen, utána azonban igen rosszul alakult a karrierje. A tavaszi szezon során sérüléssel is bajlódott, majd távozott a Fraditól, ezután sokáig csapatot keresett, végül Japánba igazolt. Ott azonban alig-alig kapott lehetőséget, így most télen elköszönt a Kobétól, de még mindig nem találja új klubját.

A héten úgy nyilatkozott, hogy pár napon belül eldől, hol folytatja, amire nagy szüksége is van. Ilyen hosszabb kihagyás után alighanem az sem elég, ha csak játszani tud, kiugró formát kell mutatnia a bajnokságokból hátralevő 2-3 hónapban.

Esély az Eb-meghívóra: 5%

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz