Portásnak vették volna fel a ZTE 12 év után kirúgott edzőjét: "Miért kell megalázni az embert?" - így látja a zuhanás okait

A klubhoz ezer szállal kötődő, 12 évig az edzői stábban dolgozó Horváth Győző szerint vezetői szinten is keresni kell a ZTE gondjait és ha kiesne a volt magyar bajnok az NB II-ből, mindenkinek távoznia kell.
Csakfoci Admin 2018. május 18., péntek 9:01
A klubhoz ezer szállal kötődő, 12 évig az edzői stábban dolgozó Horváth Győző szerint vezetői szinten is keresni kell a ZTE gondjait és ha kiesne a volt magyar bajnok az NB II-ből, mindenkinek távoznia kell.
Szerző: Csakfoci Admin 2018. május 18., péntek 9:01

"Senki nem gondolta, hogy lehet ennyivel rosszabb is"

Nagy bajban van a 16 esztendeje még NB I-es bajnoki címet és Manchester United-verést ünneplő Zalaegerszeg együttese. Az élvonaltól hat éve búcsúzott egykori vidéki fellegvárnál három fordulóval a vége előtt jelentős esély mutatkozik rá, hogy nyártól már csak a harmadosztályban szerepelhessen a klub. Az együttes jelenleg 19. helyen áll a húsz csapatot felvonultató mezőnyben, négy pont lemaradással a vonal alatt.

A ZTE-hez ezer szállal kötődő Horváth Győző 12 éven át dolgozott a csapat mellett kapusedzőként, az NB I-ben és az NB II-ben egyaránt hosszú évekig felelt a hálóőrök felkészítéséért. A stábból Csank János menesztésekor, 2016 tavaszán kellett távoznia, szerződése pedig bő egy éve szűnt meg az egyesülettel. Elsőként arról kérdezte a csakfoci.hu, voltak-e már akkor jelei a hanyatlásnak?

- Egy éve még Csató Sándor volt a vezetőedző, s bár fényesnek nem volt mondható az a szereplés sem, a középmezőnyben, a tabella első felében szerepelt a csapat. Abból a keretből kihozták a maximumot, de senki nem gondolta, hogy lehet ennyivel rosszabb is. Télen aztán edzőmérkőzést játszottunk jelenlegi klubommal, a megyei első osztályú Sárvárral Zalaegerszegen, és utólag visszagondolva az, hogy úgy sem tudtak megverni minket, hogy négy kezdőemberünk is hiányzott, elgondolkodtató. Akkor még nem tulajdonítottam ennek jelentőséget, egy edzőmérkőzés mégsem az eredményről szól elsősorban, benne van, hogy volt egy erős hetük, és fáradtak. Viszont, hogy mellettünk a szintén megyeiben szereplő Nagykanizsának nem tudtak gólt rúgni sem, nem véletlen.

"Hogy mi zajlik az öltözőben..."

A ZTE szereplése kapcsán gyakran emlegetett vélekedés, hogy ennyire gyenge azért nem lehet a keret, morális, belső gondok okozhatják a legfőbb problémát. A keret minőségét egyébként Végh Gábor többségi tulajdonos is megemlítette a csakfoci.hu-nak adott interjúban:

- A csapatnak nem szabadna kiesésre állnia semmilyen szempontból. Sem a játékoskeret erőssége, sem az anyagi ráfordítás tekintetében – fogalmazott a klub első embere kedden.

Horváth így vélekedik az öltözői helyzetről:

- Kívülről ebbe nem látok bele, de amit Vlaszák Géza, akire rá volt bízva a csapat, nyilatkozott decemberben ("most annyira megosztott az öltöző, és ennyire nem lőhetnek mellé emberek, ez a keret sokkal erősebb ennél" – a szerk.), nem lehetett véletlen. Hogy mi zajlik az öltözőben, csak azok tudják, akik ott vannak, jobb esetben ezek nem kerülnek ki a nyilvánosság elé.

"Szomorú, ha egy profi egyesületnél ilyet mondani kell"

Az eredménytelenség mellett a leggyakrabban visszatérő téma a szurkolók megbecsülésének hiánya az egerszegi drukkerek körében. Ezek a hangok azután erősödtek fel, hogy a múlt nyáron az egyetlen hazai felkészülési mérkőzést zártkapussá tették, télen pedig a hátsó edzőpályán, nem éppen ideális időjárási körülmények között rendezett edzőmeccsen is ruházat- és táskaátvizsgálást tartottak.

- A lehető legrosszabb, amit egy klub tehet, hogy nem becsüli meg a szurkolóit. Ez önmagáért beszél: az egész játék a szurkolókról kéne, hogy szóljon. Tessék őket kiszolgálni: Olyan időpontba tenni az edzőmérkőzést, amikor ki tudnak jönni, hogy láthassák a csapatot. Szurkolói ankétokat kell tartani, ahol bármilyen kérdést fel lehet tenni a tulajdonosnak, vezetőedzőnek, játékosnak. A klubnak kötelező kiszolgálni minden egyes szurkolót, de az nagyon szomorú, ha egy profi egyesületnél ilyet mondani kell.

Horváth Győzőnek bő egy éve emlékezetes módon, portás állást kínálva mondott fel a ZTE, a kapusedző szerint az a szituáció is tükrözi, hogy bánnak a helyi szakemberekkel Zalaegerszegen.

Olyan érzésem volt, hogy a vezetők úgy jöttek ide, hogy nem is ismernek minket, nem tudják, kik vagyunk. Dönthetnek úgy, hogy váltanak, de miért kell a végén megalázni az embert? Beszéltem jó néhány edzővel, akiket szintén nem tiszta körülmények között küldtek el. Ha megköszönik a munkánkat, elfogadjuk, és keresünk másik állást, de a végén kicsit belerúgnak mindenkibe, ami nagyon fájó.

A ZTE vezetői közül akkor Ágoston Zoltán ügyvezető reagált Horváth vádjaira egyébként:

Olvastad már?
"Nem én leszek, aki elviszi a ZTE balhéját" - A klub vezérigazgatója a portás állásra is reagált
Ágoston Zoltán a Facebookon válaszolt Horváth Győző kapusedző távozására és szavaira, valamint a zalaiak jelenlegi helyzetére.
Elolvasom

Horváth számára azóta is szomorú emlék, hogy Csank Jánossal együtt feljutó helyről menesztették, amit nem csak ők, hanem a szurkolók jelentős része sérelmez azóta is.

- A mai napig nem tudom, hogy miért rúgtak ki minket feljutó helyről. Van emiatt tüske bennem is, de keresztény emberként meg kell bocsátanunk, egy idő után ez kicsit feloldódik. De higgyék el, én, aki Bolemányi János (a ZTE egykori ikonikus, NB I-es bronzérmes kapusa, aki 1972 és 1981 között 187 élvonalbeli mérkőzésen védte a Zalaegerszeg kapuját – a szerk.) mögött voltam labdaszedő, mindenem a ZTE, tényleg a szívemen viselem a klub sorsát. És jön egy tulajdonos, aki kirúg a második helyről!? Fél évig rágódtunk rajta, Csank mesterrel azóta is heti szinten beszélünk, de még mindig nem jöttünk rá, mi lehetett az ok. Már másra nem is tudunk gondolni: Lehet, hogy nem is akarták az NB I-et akkor... Hozzáteszem, néhány játékos sem viselkedett túl szépen, valamint a kért két téli igazolást sem tették meg. Nekünk meg azért fáj duplán is, mert olyantól fosztottak meg minket, amit nagyon szerettünk volna. Részesei voltunk a kiesésnek, úgy érzem, úgy lett volna az igazi, ha velünk kerül vissza az élvonalba a ZTE.

Az utánpótlás is tönkremehet

Hiába a korábbi események, a kapusedző továbbra is szurkol a Zetének, és nagyon szeretné, ha csodával határos módon megkapaszkodna az NB II-ben a klub.

- Amíg a matematikailag van esély, bízzunk. De ha az MTK ellen elvérzünk, vége… Ha kiesik a csapat az NB III-ba, rengeteg utánpótlás-játékosnak tönkreteszik a karrierjét, elviszik őket más klubok, és az amúgy sem fényes akadémia még jobban tönkremegy. A megtisztulásban bízhatunk. Remélem, azok az emberek, akik idáig vezették a klubot, lesznek annyira fair-ek, hogy felteszik a kezüket, és távoznak.

Ha nem marad benn a Zalaegerszeg, Horváth Győző a Sárvárral jövőre a ZTE Arénába is látogathat majd ellenfélként…

- Rossz belegondolni, nem fogok neki örülni, ha így lesz, de egyre kevésbé látszik a fény az alagút végén. Még mindig nem tudom elhinni, hogy amatőr osztályba juthat a Zalaegerszeg…

ÓHÁZY BÁLINT

Olvastad már?
A kiesés szélén álló ZTE tulajdonosa: "A játékosok elégedetlenek? Én pedig a helyzettel vagyok elégedetlen, amit az edzőkkel teremtettek" - exkluzív interjú
Hétvégi vereségével a kiesés szélére sodródott az NB II-ben a korábbi magyar bajnok ZTE. A lefelé vezető út okairól adott exkluzív interjút a csakfoci.hu-nak Végh Gábor, a ZTE FC többségi tulajdonosa.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Mohamed Ali Ben Romdhane
Tunéziában azt írják, hogy az Al Ahlyhoz igazolhat Mohamed Ali Ben Romdhane, honlapunk azonban úgy értesült, hogy a Fradinál egyelőre nem jelentkezett az egyiptomi csapat az üzlettel kapcsolatban.
ETO FC
Kuznyecov Szergej
Korábbi hírünknek megfelelően Kuznyecov Szergej lett a győriek új vezetőedzője.
ETO FC
Távozik a vezetőedző
Az NB II-ben szereplő ETO FC vezetősége szerződést bontott az első csapatot irányító Antonio Munozzal.
Tovább az összes átigazoláshoz