“A stáb hozta ilyen helyzetbe a csapatot, kötelességük megoldani”

Mekkora esélyt látott a Szeged elleni meccs előtt a bennmaradásra és hogy látja most, a vereség után ezt a helyzetet?

Nyilván csökkent az esélyünk, de még mindig van sanszunk és a saját kezünkben van a sorsunk. Dolgozunk tovább.

Fizetésmegvonással próbálták ösztönözni a csapatot, de visszafelé sült el a dolog, úgy értesültünk, hogy a futballisták elégedetlenek, a feljelentést is fontolgatják, ha nem rendeződik majd a helyzet. Erről mi tud elmondani?

Én pedig azzal a helyzettel vagyok elégedetlen, amit a játékosok teremtettek, illetve a szakmai stáb.

Úgy tudjuk, ha kiesne a csapat, a játékosok egy részének, illetve a szakmai stábnak is megszűnik a szerződése. Ez a keret mekkora részét érinti?

Ezzel még nem tervezünk, nem gondolkodunk még ebben. Inkább azon dolgozunk, hogy bennmaradjunk. Ha nem sikerül, akkor lesz aktuális ez a kérdés.

Bár korábban egyfajta ultimátumot is kapott a stáb, de információink szerint az edzőváltás már nem téma, hiába a csapat rossz helyzete. Tényleg túl késő lenne már most váltani, vagy anyagi okai is vannak a döntésnek?

Egyelőre úgy ítéltük meg, hogy ez a stáb hozta ilyen helyzetbe a csapatot, így nekik a kötelességük megoldani ezt a helyzetet. Ugye két pro-licences edzőről beszélünk, Horváth és Artner úrról.

Extrém rossz edzőváltások: A Diósgyőr 0 százalékra cserélt, a ZTE hatalmasat zuhant

Kiben csalódott a legnagyobbat az elmúlt hónapokban?

Legfőképpen az eredményességben.

Két év múlva 100 éves lesz a ZTE, akkorra újra NB I-es kellett volna lennie a klubnak?

Igen, ezért dolgoztunk, illetve dolgoztam személy szerint négy évet.

“Nem szeretnénk, de nem leszünk öngyilkosok sem, ha kiesünk”

Nem sokkal 4 évvel ezelőtti érkezését követően azt mondta, hogy támaszkodni szeretne a helyi vállalkozói körre is, illetve egyfajta integráló szerepet szeretne betölteni és nem akarja az egész klub működtetését kisajátítani. Ebből mennyi valósult meg?

Semennyi. Nem érdekli, nincs olyan gazdasági kör, illetve olyan erő, amely hajlandó lenne a klubra pénzt áldozni. Teljesen egyedül maradtam ebben.

Hozzávetőlegesen mennyi pénzt tett már a ZTE-be? Most hogy érzi, megérte? A harmadosztályban is számíthat Önre a klub, vagy azért át kell gondolnia Önnek is a helyzetet?

Nem áll meg az élet akkor sem, ha kiesünk, persze nem ezt szeretnénk, de nyilván nem leszünk öngyilkosok sem. Akkor is dolgozunk tovább, ez egy hullámvasút, egyszer fent, egyszer lent.

Nem az a probléma, hogy én mekkora pénzt fektettem a Zetébe, hanem, hogy az volt az elképzelés, hogy még egyszer ennyit hozzátesznek a zalai vállalkozók is. Abból az összegből lehetett volna elvárni, hogy feljebb kerüljünk. Ez hiányzott és hiányzik a mai napig is. Passzív az egész közeg, ebbe beletartozik a városvezetés is, ez nem az én kizárólagos dolgom kellene, hogy legyen. Nincs meg a megfelelő gazdasági és szellemi erő sem, amely helyben összefogna. Pedig ez egy közös érdek lenne, és úgy érzem, ennek minden feltételét megteremtettem. Az volt az odakerülésemkor a kérdés, hogy legyen átlátható a gazdálkodás, ez megtörtént, hogy legyen adósságmentes a klub, ez is megtörtént. Ezek ellenére az ígért vállalásokból, az összefogásból semmi nem történt meg.

De hozzá kell tennem, hogy ha kiesnénk, az nem emiatt történne meg, mert a csapatnak nem szabadna kiesésre állnia semmilyen szempontból. Sem a játékoskeret erőssége, sem az anyagi ráfordítás tekintetében. Mi a ráfordított keret összegében az NB II felső harmadához tartozunk, nem egy dupla annyiból gazdálkodó MTK vagy Kisvárda szintjén, de közvetlenül mögöttük.

Marad az NB III-ban is a tulajdonos

Hallottunk olyan helyi információt is, mely szerint 200 milliós tartozása is van a klubnak, de amennyiben távozna, nullszaldóval adná tovább a csapat tulajdoni jogát esetleges utódjának.

Ebből semmi nem igaz. Elsőként kaptunk licencet.

Mennyire nehéz egy üzletembernek, egy klubvezetőnek ilyen helyzetben előre tekintenie?

Nehéz egy ilyen környezetben, nem könnyű feldolgozni. De muszáj előretekinteni, én nem szurkoló vagyok, hogy bedobjam esetleg a törölközőt vagy a gyeplőt a lovak közé, és hadd menjen. Mi ennél sokkal többet dolgoztunk a klubért az elmúlt négy évben.

Akkor marad akkor is, ha NB III-as lesz a csapat?

Természetesen.

Sokan felrótták Önöknek azt a döntésüket, amelyet nagyjából két évvel ezelőtt hoztak meg: akkor a 2. helyen álló együttes kispadjáról küldték el Csank Jánost. Megbánták vagy ma is így tennének? Ha igen, miért?

Ma is így tennénk, de ami a részleteket illeti, jobban tisztelem annál Csank Jánost, minthogy eláruljam az okokat.

A legszebb stadion az NB III-ban…

Néhány rosszmájú megjegyzés már született arról, hogy az önöké lesz a legszebb stadion az NB III-ban…ha esetleg kiesnek, hogyan lehet visszacsábítani, megbékéltetni valahogy a szurkolókat?

Csak az eredményekkel, a szurkolókat semmi más nem érdekli. Az sem – pedig az egy óriási tévedés, hogy a stadion a labdarúgóknak épül –, hogy a magyar kormány az embereknek építi a stadionokat, a nézőknek, hogy kulturált helyről tudják nézni a mérkőzéseket. Nem a labdarúgók ülnek a fedett lelátón és a büfében, a felújított WC-ket sem ők használják. A stadion itt is a szurkolóknak épült.

A hajrá előtt beszélt már külön a csapattal, a szakmai stábbal, adott nekik egyfajta iránymutatást, hogy mi vár rájuk?

Természetesen, mi egy közösséget alkotunk, egy család vagyunk, beszélgetni kell. Egy igazi vezetőnek akkor is a csapat mellett kell lennie, ha nehéz helyzet van, akkor kell a fedélzeten lenni, ha baj van. Amikor meg eredményesség van, azt a helyzetet meg kell hagyni a játékosoknak. Nekünk, vezetőknek meg ilyenkor van a legnagyobb feladatunk.

DUDÁS GÁBOR