Két 2018-as edzőváltás is extrém rosszul sülhet el ebben a szezonban, az NB I-ben, valamint az NB II-ben. A klubvezetők mindkétszer egy nehéz helyzetben lévő csapatot akartak felrázni az új tréner szerződtetésével, ehelyett azonban még nagyobb gödörbe lökték együttesüket, ami akár végzetes is lehet.

Diósgyőr: 3 meccs, 3 vereség

Ritkán annyira rossz egy edzőcsere, mint amennyire eddig a Diósgyőrnél. Bódog Tamásnak a 27. forduló után kellett mennie, amikor a Diósgyőr utolsó idegenben játszott „hazai mérkőzésén” 1-0-s vereséget szenvedett a Puskás Akadémiától.

A vezetők a klub egyik korábbi játékosát, a komolyabb edzőtapasztalattal nem rendelkező Fernandót bízták meg a csapat irányításával, de egyelőre nem hozott változást az együttes játékában és az eredményekben sem.

A Diósgyőr azóta mindhárom mérkőzését elvesztette, azaz a spanyol szakember eddig 0 százalékos. Pedig ez a három mérkőzés papíron nem is volt annyira nehéz, mint amennyire a következő három ígérkezik: Újpesten 1-0-ra kapott ki a DVTK, a stadionavatót a szintén a kiesés elől menekülő Mezőkövesddel szemben 1-0-lal bukta el, míg legutóbb 2-1-es vereséget szenvedett Debrecenben.

A miskolci csapat így a kilencedik helyről a már kiesést jelentő 11.-re süllyedt Fernandóval. A sorsolás ráadásul nagyon kemény, a hátralévő mérkőzések: Paks otthon, Fradi idegenben, Videoton otthon.

ZTE: Feljutás helyett kiesés

Zalaegerszegen télen váltottak a vezetők, a csapatot a tavaszi szezonban már a Horváth Károly (szakmai igazgató), Artner Tamás (vezetőedző) duó irányítja. Azért döntöttek a váltás mellett, mert a szezon előtt kitűzött feljutástól nagyon messze állt az együttes: Zoran Szpisljak a 13. helyen távozott, az utolsó két őszi meccsen (ekkor még nem Artnerék voltak) még egy helyet csúszott a csapat.

A 14. helyről azonban az új edző sem tudta előrébb lendíteni az együttest, sőt… Bár a ZTE jól, a feljutásra pályázó Kisvárda legyőzésével kezdett, utána elkezdett folyamatosan zuhanni. A következő kilenc bajnokin hatszor kapott ki, kétszer ikszelt, egyszer nyert.

A vezetőség meg is elégelte a gyenge szereplést, és április közepén ultimátumot adott futballistáinak: csak akkor kapják meg a játékosok a szezon végéig fennálló fizetésüket, ha bennmaradnak. Ezután a télen érkezett edzői stáb is ultimátumot kapott, mostanra pedig odáig fajult a helyzet, hogy a játékosok már a feljelentést tervezik.

A ZTE a legutóbbi fordulóban is kikapott, így már csak az utolsó előtti, és négy pontra van a bennmaradást jelentő pozíciótól. Három fordulóval a vége előtt így igen kilátástalan a helyzet. Artner a megszerezhető pontoknak mindössze 25 százalékát szerezte meg.

Tehát akárcsak Diósgyőrben, itt is reális a veszélye, hogy az edzőváltás javulás helyett, zuhanással és kieséssel záródik.

ZTE: 2 havi fizetést buktak a játékosok – már a feljelentést tervezik