Fotó: molfehervarfc.hu

A háború kettétörte a karrierjét, most a Vidiben küzd az álmaiért a fiatal ukrán középpályás

A háború előli menekülését követően egy online áruház raktárában kezdett el dolgozni a Mariupol korábbi játékosa, aki most a Vidiben újra azért küzdhet, hogy profi legyen.
Nyikes Zoltán 2022. október 25., kedd 20:10
Fotó: molfehervarfc.hu
A háború előli menekülését követően egy online áruház raktárában kezdett el dolgozni a Mariupol korábbi játékosa, aki most a Vidiben újra azért küzdhet, hogy profi legyen.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. október 25., kedd 20:10

Dmitrij Nazarenko 18 évesen, kalandos menekülés után érkezett Magyarországra, ahol a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fogadta be. Az ukrán fiatal legnagyobb álmát törte szét a háború kitörése, éppen a profi futballista karrierje ívelt volna fel, mikor el kellett hagynia Mariupolt, most azonban a Vidi segítségével újra a játékra koncentrálhat.

Nazarenko a Mariupol U19-es csapatának igazolt játékosa volt, aki a labdarúgás mellett logisztikát tanult hazájában. A tehetséges fiatal futballista éppen szerződéskötés előtt állt a felnőtt csapattal, amikor kitört a háború. Ahogyan elmondta, nagyon gyorsan kellett dönteni, hogy marad-e, vagy keres egy biztonságos országot, amelyik befogadja. Gyima, ahogy barátai hívják, 17 éves barátnőjével, Donyecken és Oroszországon keresztül tudta elhagyni Mariupolt, majd Észtországon keresztül sikerült elérniük Magyarországot. Családja úgy döntött, nem hagyja el otthonát, így itt egyedül kell boldogulnia. Érkezése után, az Ökumenikus Segélyszervezet biztosított átmeneti szállást számukra, és hamar elhelyezkedett egy online áruház raktárában, éjszakai műszakban.

Ez azonban azt jelentette, hogy legnagyobb álmát, a focit fel kellett adnia. Ahogy ő mondja, egész életében arra készült, hogy profi futballista legyen, de munka mellett és csapat nélkül erre nem volt lehetősége

– írja a molfehervarfc.hu.

Néhány hónappal ezelőtt azonban újra felcsillant a remény, hogy valóra váltsa terveit. A Provident Pénzügyi Zrt. vezetőit megérintette Gyima története, és úgy döntöttek, hogy megteremtik a lehetőséget, hogy a fiatal újra a labdarúgással foglalkozhasson, és bebizonyíthassa, van helye egy profi csapatban. A segélyszervezet munkatársaival egyeztetett, és rajtuk keresztül nyújtott támogatás Gyimának lehetővé teszi, hogy ne kelljen dolgoznia, és csak az edzésre koncentrálhasson. A megállapodás értelmében a vállalat a segélyszervezeten keresztül támogatást nyújt, amely összeg 9 hónapig fedezi a fiatal megélhetési költségeit, továbbá csapatot is találtak a játékos számára.

– Egy ilyen múltú klubnál elengedhetetlen, hogy a sportszakmai célok mellett kivegyük a részünket a társadalmi felelősségvállalásból is. Idén márciusban már négy és félmillió forintot gyűjtöttünk játékosaink és szurkolóink segítségével a kárpátaljai menekültek számára, illetve szeptemberben közel másfél millió forinttal tudott hozzájárulni az első csapat, a klub és a drukkerek egy korábbi utánpótlás-játékosunk, Horváth Máté kórházi kezeléséhez. Nem volt kérdés, hogy Gyimának is segítő kezet nyújtunk ebben a nehéz helyzetben. Egy tehetséges, jó mentalitású játékost ismertünk meg a személyében, így bízunk benne, hogy hamarosan elhárulnak a regisztrációs problémák, és tétmérkőzésen is segítségére lehet majd a Vidinek – nyilatkozta Kenyeres Imre, a Vidi utánpótlás-sportigazgatója.

Dmitrij Nazarenko 9 hónapig edzhet biztosan a MOL Fehérvár csapatánál. Az, hogy utána hogyan alakul a pályafutása innentől rajta múlik.

– Az első két hét nehéz volt, hiszen nem voltam edzésben, kellett egy kis idő, hogy erőnlétben és technikailag is újra felvegyem a ritmust. Most már jól érzem magam, szerintem télen már olyan állapotban leszek, mint amilyenben korábban otthon voltam. Mariupolban főleg középpályásként szerepeltem, leginkább a Sahtar Donyeck elleni győztes derbikre gondolok vissza jó szívvel, jó kis gárdánk volt a háború kitörése előtt. Bízom benne, hogy hamarosan elhárulnak az adminisztratív akadályok és hamarosan Vidi-mezben is pályára léphetek. Miután el kellett hagynom a hazámat, sokáig nem tudtam edzeni, de itt a Vidiben nagyon jól érzem magam, szimpatikus az egész klub és továbbra sem adtam fel azt az álmomat, hogy profi labdarúgó legyek – mondta Nazarenko a Vidi klubhonlapján.

Olvastad már?
ZTE-Honvéd botrány: Moniz súlyos eltiltást kapott, mindkét csapat ellen eljárás indult
Az MTK-Siófok NB II-es meccsen történteknek is lesznek következményei.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE FC
Dombó Dávid
Hivatalossá vált a csakfoci.hu korábbi információja: Zalaegerszegen folytatja pályafutását Dombó Dávid.
BVSC
Kincses Ádám
Úgy tűnik véget érhet a több hetes edzőkereső a BVSC-nél. Végül a legkézenfekvőbb döntést hozták meg a klub vezetői.
BVSC
Polonkai Attila
Honlapunk úgy tudja, hogy Polonkai Attila a legesélyesebb jelölt az NB II-es BVSC-nél.
Tovább az összes átigazoláshoz