Fotó: ujpestfc.hu

Mészöly: "Nyilatkozatomban a »feka« szónak semmilyen plusz, pejoratív tartalma nem volt" - azt mondja, csak utalt arra, hogy az ilyen típusú centerek általában feketék

A Mészöly Géza által benyújtott dokumentumból az is kiderül, hogy az esetet Franklin Saserével is megbeszélte már, aki maga sem érti, hogy lehetett ezt így félreérteni.
Nyikes Zoltán 2024. február 29., csütörtök 18:25
Fotó: ujpestfc.hu
A Mészöly Géza által benyújtott dokumentumból az is kiderül, hogy az esetet Franklin Saserével is megbeszélte már, aki maga sem érti, hogy lehetett ezt így félreérteni.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. február 29., csütörtök 18:25

Csütörtökön vált hivatalossá, hogy az MLSZ fegyelmi bizottsága 1+2 hónapra szóló eltiltással sújtotta az Újpest vezetőedzőjét, Mészöly Gézát a DVTK elleni bajnokit követően tett "rasszista tartalmú nyilatkozata" miatt. A döntést követően a negyedik kerületi klub is kiadott már egy közleményt, amiben elfogadhatatlannak tartják a határozatot, továbbá méltatlannak és a professzionális működéssel összeegyeztethetetlennek gondolják azt, hogy mindezt egy hivatalos mérkőzés napján jelentették be.

A Sportál megszerezte az Újpest által, az ügyben benyújtott dokumentumokat, ebben Mészöly Géza mindenekelőtt elnézést kért az ügy érintettjeitől.

– Nagyon sajnálom, ha bárkit is megsértettem az általam használt kifejezéssel, nem állt szándékomban megsérteni senkit sem emberi mivoltában, főleg nem a játékosomat/játékosaimat, akivel/akikkel jó a kapcsolatom. A szóban forgó kifejezéssel, én ott és akkor a játékosomat dicsérő jelzőkkel írtam le, csak dicsérni akartam, semmi esetre sem megsérteni akartam Franklin Saserét.

Mészöly Géza a védekezésében utalt arra is, hogy korábban Franciaországban futballozott, ahol több színesbőrű játékossal szerepet együtt és testközelből tapasztalhatta meg a futballisták hozzáállását és tudását.

– A terhemre rótt nyilatkozatomban pontosan arra utaltam, hogy védőként (labdarúgóként az voltam) nagyon nehéz egy ilyen erős testalkatú játékossal megküzdeni, amely nyilatkozatomban a »feka« szónak semmilyen plusz, pejoratív tartalma nem volt, csak egyszerűen utalás volt arra nézve, hogy az ilyen típusú centerek általában feketék, mely nemhogy nem sértő a színesbőrü labdarúgókra nézve, de kifejezetten büszkék lehetnek arra, hogy nekik ilyen kitűnő fizikai adottságaik vannak. Mindez tehát nem hordoz semmilyen rasszista elemet, egyszerű ténymegállapítás volt a részemről – fogalmazott Mészöly Géza.

Az MLSZ fegyelmi szabályzatának 40. paragrafusa azt írja, hogy „...aki mást vagy bármilyen személyekből álló csoportot rasszizmus formájában emberi méltóságában megsért fegyelmi vétséget követ el...” Mészöly Géza cáfolta, hogy megsértette volna ezt az előírást.

A szabályzat ezen pontjával egyetértek, és teljes mértékben támogatom a rasszizmus elleni fellépés minden formáját, de ebben az esetben úgy gondolom, hogy itt a rasszizmus ilyen formája nem áll fenn. Az esetet a játékossal személyesen megbeszéltem, és Franklin, akiről szó volt a sajtótájékoztatón maga sem érti, hogy lehetett ezt így félre érteni

– fogalmazott az edző.

A beadványban leírta a szakember, hogy a visszatérése utáni első meccsét követően született a nyilatkozat és elismerte, hogy a győzelem utáni eufória miatt lazábban fogalmazott a szokásosnál, de felhívta a figyelmet arra, hogy a futballközeg szóhasználata speciális. Mészöly Géza a beadványában több példát is hozott a „feka”, a „fekete”, vagy éppen a „néger” szó használata milyen megítélés alá esett.

Mészöly Géza beadványának teljes egésze ide kattintva olvasható.

Az MLSZ 1+2 hónapra eltiltotta az Újpest edzőjét, Mészöly Gézát a „fekás” nyilatkozata miatt. Egyetértesz a döntéssel? Kattints és szavazz itt!

Olvastad már?
Fradi: Stankovic megdöbbentő húzása a bíróval felért egy gyomrossal - videó
A Fradi szerb vezetőedzőjénél elszakadt a cérna a Debrecen elleni mérkőzésen.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Paksi FC
Ötvös Bence
A Paks is érdeklődik a Kisvárda nyáron lejáró szerződésű játékosa, Ötvös Bence iránt. (Nemzeti Sport)
Honvéd
William Gallas
A korábbi világklasszis védő, a francia William Gallas egyéni képzésért felelős edzőként dolgozik a Magyar Futball Akadémián.
Légiósok
Szalai Attila
A nyártól biztosan nem számítanak már Szalai Attila szolgálataira Freiburgban a Kicker szerint.
Tovább az összes átigazoláshoz