Fotó: mlsz.hu

Nagy Ádám volt a csapat motorja, Szoboszlai kétszer döntött, 12 helyet javítottunk - így zárta a válogatott 2020-at

A magyar labdarúgást is példátlan kihívások elé állította a 2020-as év, melynek végén jelentős sikerekre is visszatekinthetünk. Éves visszapillantónk második részében válogatottjaink szereplését vizsgáljuk meg.
Csakfoci Admin 2021. január 2., szombat 12:37
Fotó: mlsz.hu
A magyar labdarúgást is példátlan kihívások elé állította a 2020-as év, melynek végén jelentős sikerekre is visszatekinthetünk. Éves visszapillantónk második részében válogatottjaink szereplését vizsgáljuk meg.
Szerző: Csakfoci Admin 2021. január 2., szombat 12:37

A magyar válogatott 2020-as éve mindössze a három őszi hónapra koncentrálódott, ennyi idő is elég volt azonban ahhoz, hogy kisebb csodát vigyen véghez a Marco Rossi vezette együttes. Az őszi program nyolc mérkőzést tartogatott a mieink számára, kettőt az Európa-bajnoki pótselejtezőkben, hatot a Nemzetek Ligájában.

A mieink teljesítménye minden előzetes elképzelést felülmúlt: szeptemberben idegenbeli sikerrel kezdtük a Nemzetek Ligáját, a Törökországban elért 1-0 megadta az alaphangot a folytatásra, még úgy is, hogy pár nappal később az oroszokkal szemben hazai pályán 3-2-re alulmaradtunk a sorozatban. Innentől kezdve azonban egyik ellenfelünk sem örülhetett győzelemnek ellenünk, majd a Nemzetek Ligájában 1-0-ra győztünk Szerbiában, Oroszországban pedig 0-0-t értünk el.

November elején, sokáig emlékezetes mérkőzésen hátrányból felállva 2-1-re legyőztük Izlandot az Eb-részvételről döntő találkozón, majd levezetésként egy szerbek elleni 1-1-es döntetlen, végül a törökök 2-0-s legyőzése következett a Nemzetek Ligájában hét itthon játszó futballistával a kezdőcsapatban. A magyar válogatott így nemcsak az Európa-bajnoki szereplést vívta ki, hanem megnyerte csoportját a Nemzetek Ligája B divíziójában, és feljutott a legerősebb divízióba.

A 2020-as mérleg (5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 12-6-os gólkülönbség) az elmúlt 22 év legjobb szereplése. A megszerzett pontokat tekintetében a mostani, 70,8%-os statisztikai mutatónál jobbat utoljára 22 évvel ezelőtt, 1998-ban produkált a magyar A-válogatott.

A nagyszerű eredmények különböző statisztikákban is éreztették hatásukat. Csapatunk három hónap alatt az 52.-ről a 40. helyre jött fel a FIFA-világranglistán, ráadásul a magyar válogatott lett az a csapat, amely 2020-ban a legtöbbet lépett előre a rangsorsban:

összesen 44 ranglistapontot gyűjtött, és 12 pozíciót ugrott nyolc mérkőzés alatt.

Az európai válogatottak közül idén kevesen szerepeltek jobban, mint a mieink, mindössze öt csapat szerzett több pontot (abszolút értékben és a meccsenkénti átlagot figyelembe véve egyaránt), mint a magyar: az osztrák, a francia, az olasz, a szlovén és a belga.

Eredményeink hatására a magyar csapatot irányító Marco Rossit holtversenyben a világ 9. legjobb szövetségi kapitányának választotta a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

Marco Rossi 26 játékosnak adott bizalmat a nyolc mérkőzésen, közülük négyen léptek pályára az összes találkozón: Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Holender Filip és Kalmár Zsolt. Sigér Dávid és Szalai Attila hét-hét meccsen szerepelt, utóbbi mind a hetet végigjátszotta. Nikolics és Kalmár 2-2 góllal járult hozzá a csapat sikereihez, míg a négy meccsen pályára lépő Szoboszlai Dominik ugyancsak kétszer volt eredményes.

A legtöbb játékidőt a nyolc mérkőzésen szerepelő Nagy Ádám töltötte a pályán, 685 percet.

Második, a hét találkozón játszó Szalai Attila, 661 perccel. Harmadik a hat mérkőzésen játszó Willi Orbán, 604 perccel. Idén öt játékos mutatkozott nem a csapatban: Schäfer András, Cseri Tamás, Nego Loic, Könyves Norbert és Kecskés Ákos, ketten közülük (Könyves és Nego) gólt is szereztek.

A csapatkapitányi tisztséget Szalai Ádám ötször töltötte be, Nikolics Nemanja két, Gulácsi Péter egy találkozón viselte a karszalagot. A cserék után vette át a feladatot Gulácsi Péter négy, Dibusz Dénes három alkalommal - összegzett az mlsz.hu.

S hogy milyen lesz a 2021-es év a válogatott számára? Az biztos, hogy jóval nehezebb, mint a 2020-as volt. A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon a vb-címvédő franciákkal, az Eb-címvédő portugálokkal játszunk a Puskás Arénában, a németekkel pedig Münchenben. Az Eb előtt megkezdődik a világbajnoki selejtező sorozat, ahol Angliával és Lengyelországgal is egy csoportban szereplünk, így ellenük kétszer-kétszer lépünk pályára az év során, amely legalább 13 tétmeccset hoz majd a Rossi-csapat számára.

A válogatott 2020-as mérkőzései

2020. 09. 03. Törökország-Magyarország 0-1 (0-0) Nemzetek Ligája-mérkőzés
2020. 09. 06. Magyarország-Oroszország 2-3 (0-2) Nemzetek Ligája-mérkőzés
2020. 10. 08. Bulgária-Magyarország 1-3 (0-1) Eb-pótselejtező
2020. 10. 11. Szerbia-Magyarország 0-1 (0-1) Nemzetek Ligája-mérkőzés
2020. 10. 14. Oroszország-Magyarország 0-0 (0-0) Nemzetek Ligája-mérkőzés
2020. 11. 12. Magyarország-Izland 2-1 (0-1) Eb-pótslejetező, döntő
2020. 11. 15. Magyarország-Szerbia 1-1 (1-1) Nemzetek Ligája-mérkőzés
2020. 11. 18. Magyarország-Törökország 2-0 (0-0) Nemzetek Ligája-mérkőzés

A válogatott idei gólszerzői

2 gólos: Kalmár Zsolt, Nikolics Nemanja, Szoboszlai Dominik
1 gólos: Könyves Norbert, Loic Nego, Sallai Roland, Sigér Dávid, Varga Kevin, Willi Orbán

Ők játszottak 2020-ban a válogatottban

8 alkalommal játszott (4): Holender Filip, Kalmár Zsolt, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja
7 alkalommal játszott (2): Sigér Dávid, Szalai Attila
6 alkalommal játszott (5): Botka Endre, Lang Ádám, Loic Nego, Willi Orbán, Szalai Ádám
5 alkalommal játszott (3): Fiola Attila, Gulácsi Péter, Könyves Norbert
4 alkalommal játszott (4): Hangya Szilveszter, Sallai Roland, Schäfer András, Szoboszlai Dominik
3 alkalommal játszott (3): Bese Barnabás, Dibusz Dénes, Gazdag Dániel
2 alkalommal játszott (3): Cseri Tamás, Gyurcsó Ádám, Varga Kevin
1 alkalommal játszott (2): Kecskés Ákos, Lovrencsics Gergő

Olvastad már?
Rossi Szalai Ádámról: "Fontos lenne új csapatot találnia" - Dzsudzsáknak nincs esélye a jövő évi Eb-re
Marco Rossi szövetségi kapitány azt javasolja Szalai Ádámnak, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának, hogy keressen magának új klubcsapatot.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
A lengyel másodosztályú - de kupagyőzelme miatt az EL-ben induló - Wisla Krakówhoz utazott orvosira a jelenleg szabadon igazolható, legutóbb Újpesten szerepelt Kiss Tamás.
Fehérvár FC
Mi lesz Fiola Attilával?
Továbbra sem dőlt el, hol folytatja pályafutását Fiola Attila. Az 59-szeres válogatott védő szerződése június 30-án lejárt, így jelenleg szabadon igazolható. (nso.hu)
Vasas/Szentlőrinc
Két fiatalt kölcsönadtak
A Vasastól érkezik kölcsönben az NB II-es Szentlőrinchez Rab Boldizsár és Szabó Benjámin. Előbbi védekező középpályásként, utóbbi jobb oldali szélső védőként vethető be.
Tovább az összes átigazoláshoz