Kiderült, Dárdai kit akart Storck helyett kapitánynak - kulisszatitkok

A korábbi sajtófőnök szerint Storcktól jó néhány területen tanulhatna a szakma, de vezetői képességei, agresszivitása és megosztó személyisége nem teszi alkalmassá, hogy mögé sorakozzon fel a teljes magyar labdarúgás.
Mokány Lajos 2016. november 2., szerda 11:12
A korábbi sajtófőnök szerint Storcktól jó néhány területen tanulhatna a szakma, de vezetői képességei, agresszivitása és megosztó személyisége nem teszi alkalmassá, hogy mögé sorakozzon fel a teljes magyar labdarúgás.
Szerző: Mokány Lajos 2016. november 2., szerda 11:12

Hosszabban nyilatkozott az elmúlt évek magyar válogatott kapitányairól a korábbi sajtófőnök, aki nemrégiben távozott a szövetségtől. Az Indexnek adott interjúban elmesélte, mit tapasztalt korábbi munkahelyén, így némi információt kaphatunk a válogatott hátországáról, és a jelenlegi kapitány munkamódszereiről.

Sztancsik Tamás beszélt Egervári Sándorról, Pintér Attiláról, Dárdai Pálról is, de leghosszabban Bernd Storckról.
- Az első pillanattól rosszban voltunk. Ő végig Pali embereként kezelt engem és szinte az egész stábot. Sokan máig azt gondolják, hogy ő a Pali-vonal, de ez csak részben igaz. Valójában két nagyon külön világ. Dárdaival ellentétben Storck egyáltalán nem csapatjátékos, mindenről maga szeretne dönteni, olyan témákban is, amihez nincs meg a tudása. Ebben inkább Pintérhez áll közelebb. Nem delegál feladatokat, mert nem bízik meg a saját kollégáiban sem igazán.

Mint kiderült, Dárdai Pál azt szerette volna, ha Szabics Imre marad a másodedző, a kapitányi posztra pedig Giovanni Trapattoni érkezik. Ez az ötlet az elején sokaknak tetszett, aztán elhalt. Szabics végül maradt, de Storck lett a kapitány.

- Természetesen joga van saját stábot összerakni, akikben megbízik. Mi nagyon másként láttuk a közös munkát, így normálisnak látom, hogy nem akart velem dolgozni. Azt viszont igazságtalannak tartom, hogy Szabics, Sallói és Andrusch, akiknek Pali mellett óriási szerepük volt a kijutásban, végül nem lehettek ott az Eb-n. Hatalmas érdemük, hogy a görög meccs utáni nehéz pillanatokban, ők szó nélkül viselték el a méltánytalan bánásmódot. Storck nehezen viselte, hogy mindenki Palihoz mérte őt, tudom, hogy azóta is frusztrálja. Ott voltam az átadás-átvételen a berlini házban, amikor Dárdai a csapat használati utasítását átadta, tanulságos délután volt. Tartotta magát sokáig az előd elveihez, aztán saját útjára lépett. Amit a két norvég meccsen vagy a kinti Eb-meccseken láttunk tőle, szép volt. Itt kifejezetten előny volt, hogy olyat mert meghúzni, amit korábbi magyar kapitányok aligha mertek volna, mert nem érezte azt a nyomást, hogy mi van, ha elszúrja. Nehéz önállóan értékelni, hiszen egy összerakott csapatot vett át, ami aztán vele, a módosításaival még sikeresebb lett. Igazából most dől majd el, hogy mit tud, amikor új csapatot kell építenie.

Munkamániás és semmitől sem fél. Jó néhány területen tanulhatna tőle a szakma, de vezetői képességei, agresszivitása és megosztó személyisége nem teszi alkalmassá, hogy mögé sorakozzon fel a teljes magyar labdarúgás. Pedig hosszú távon ez lenne a legfontosabb, mert ő a szurkolók szemében hitelesebb az itthon dolgozó szakembereknél.

Storck nemcsak kapitány, hanem sportigazgató is egyben, ezért aggasztó a cikk szerint az utánpótlás válogatottak rossz szereplése. Ahogy az is, hogy már öt olyan német szakember távozott rövid időn belül, akiket egyébként ő hozott ide. A korosztályos válogatottaktól gyorsan menekülőre fogták a jelöltjei, és még a Paderborn másodedzői posztja is vonzóbb volt, mint a közös munka vele. Sztancsik szerint ezek a tények nem támasztják alá, hogy jó vezető lenne, minthogy az is jelzés értékű, hogy a Késedi Gábor helyére hozott új videóelemző alig két hónap után, az első adandó alkalommal távozott.

Sztancsik szerint nem egészséges, hogy mindkét pozíciót Storck tölti be. Ha Pep Guardioláról lenne szó, akkor is ezt mondaná, mert egyszerűen képtelenség rendesen ellátni a két feladatot egyszerre.

„Ráadásul ő azért nem egy Guardiola. 2014-ben Dárdai és az akkor életre hívott ad-hoc bizottság összeállítottak egy utánpótlás programot – a német mintát a hazai viszonyokra szabták -, de ezt még indulása előtt leállította a sportigazgató. Saját elképzeléseiből viszont eddig keveset ismerhettünk meg.

Amennyire tudom, egy az egyben akar német modellből elemeket átemelni, pedig Guardiola barcelonai BL-veresége mutatta meg, hogy katalánul focizni, csak Katalóniában lehet.”

A cikk kitér arra, hogy Sztancsik Csányi Sándor elnök és Vági Márton főtitkár előtt sem titkolta a véleményét - úgy gondolja, hogy a két vezető nemzetközi megítélése megelőzi a válogatottét -, de ők kitartanak Storck mellett, az eredmények eddig a német szakembert igazolják.
„Az Eb-sikerrel a csapat olyat adott az országnak, amire nagyon rég várt mindenki, és ebben Csányitól Storckig, mindenkinek megvolt a része. Szurkolok a vb-szereplésért, amire reális esély azért kevés van, de vannak intő jelek, rossz irányba tartó folyamatok. Sokat beszélek a srácokkal, és ők is tisztán látják, hogy az Eb-szereplést most lehetne kiaknázni igazán. És mindenkinek az az érdeke, hogy jó legyen a foci, de ehhez a klubok és a szövetség közötti kommunikációnak és szakmai munkának jelentősen javulni kell."

Bármennyire is támadják az MLSZ-t, megkockáztatja: a legprofibban menedzselt hazai szövetség. Vági Márton főtitkár mesélte neki, amikor először ment az UEFA-hoz, megkérdezték tőle, hogy az ő névjegykártyáját érdemes-e egyáltalán megtartani, olyan nagy volt előtte a fluktuáció.

MLSZ-reakció

"Az MLSZ megértéssel fogadja a szövetségtől 2016. október 1-én közös megegyezéssel távozott egykori munkatársának szubjektív véleményét. Az MLSZ vezetése ugyanakkor a mindenkori szövetségi kapitány munkáját kizárólag a szakmai eredményei alapján ítéli meg."

A teljes cikk itt érhető el.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
Hivatalossá vált, hogy az Újpestről távozott Kiss Tamás a lengyel másodosztályú Wisla Kraków játékosa lett.
Fehérvár FC
Ominger Gergő
A Fehérvár FC és a Puskás Akadémia FC megállapodásának értelmében kölcsönbe érkezik a Vidihez a középpályán bevethető, utánpótlás-válogatott Ominger Gergő.
ETO FC Győr
Akadémisták kaptak szerződést
A 19 éves védő, Kulcsár Martin és a 17 éves Décsy Ádám személyében a győriek két akadémistája kapott profi szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz