Fotó: fradi.hu

Fradi: "Mi olyan problémákról beszélünk, amik miatt nagyon sokan irigyelnek minket" - Hajnal szerint lehet, hogy a sok negatív tényező alibit adott a játékosoknak

Hajnal Tamás sportigazgató szerint egy ilyen negatív szériában az emberek hajlamosak arra, hogy mindent negatívan lássanak és a jó dolgokat észre sem veszik.
Nyikes Zoltán 2023. április 14., péntek 8:29
Fotó: fradi.hu
Hajnal Tamás sportigazgató szerint egy ilyen negatív szériában az emberek hajlamosak arra, hogy mindent negatívan lássanak és a jó dolgokat észre sem veszik.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. április 14., péntek 8:29

A hullámvölgyről

– Tisztában vagyunk vele, hogy finoman szólva sem vagyunk jó szériában – kezdte a Ferencváros sportigazgatója a Fradi Podcast legújabb részében.  – Az elmúlt öt évet tekintve nem volt jellemző a csapatra, hogy ilyen hullámvölgybe került volna. Most nagyon kell figyelnünk és a megfelelő következtetéseket le kell vonni, hogy minél hamarabb meg tudjuk fordítani ezt a folyamatot.

Mi olyan problémákról beszélünk, amik miatt nagyon sokan irigyelnek minket. Ha valaki azt mondta volna a szezon előtt, hogy az Európa Liga legjobb 16 csapata között leszünk és hat ponttal vezetjük majd a táblázatot hét fordulóval a bajnokság vége előtt, szerintem mindenki aláírta volna ezt.

Természetesen a folyamat, amiben vagyunk, abszolút nem jó, ezen kell dolgozni, de hogy a probléma szót mire használjuk... Még egyszer mondom, sokan irigyelnének minket ezért.

Kubatov kemény üzenetéről

– Teljesen igaza van ebben, az elnök úr példamutató abban, hogy megszabja az irányt a klub és a csapat számára. Amikor egy csapat, egy ember nehézségekbe ütközik, mindig az a kérdés, hogy hogyan viszonyulunk ehhez: összefogunk vagy egymást hibáztatjuk? A klubunknak az kell lennie az erejének, hogy a pályán és pályán kívül is összefogunk, kijavítjuk a hibákat, egy picivel többet teszünk minden téren, mert ebben mindenkinek van felelőssége, aztán pedig bebizonyítjuk a pályán, hogy újra jó eredményeket tudunk elérni.

A hibák felismerése

– Minden meccs más és más, alaposan kell elemezni az egész szituációt, miért is kerültünk ide. Játszottunk egy fantasztikus, történelmi őszt, olyan sikereket értünk el, amiket senki sem remélt.

Aztán volt egy felkészülés, jól kezdtük az évet, aztán valahogy a fókusz teljesen a Leverkusen elleni EL-meccsekre helyeződött. Nagyon megnyugtató volt az előnyünk az NB I-ben, talán mindenki úgy gondolta, hogy a bajnokság meglesz. Ehhez hozzájöttek a nagyon komoly sérülések, amik esetében nem egy-kéthetes kihagyásokról beszélünk, hanem hosszabbakról, és ezek nagyon fontos játékosoknál történtek.

Ilyenkor felborul a teljes rendszer, a csapat váza, ami egész ősszel jól működött, nem volt jelen. Az új játékosok beilleszkedése nagyon nehéz, nincs meg az az alapjáték, amibe ilyenkor könnyebben bele tudnak illeszkedni, fel tudják venni a ritmust. Ez egy összetett dolog, nem tudok egyet kiemelni, hogy min kell változtatni, nagyon sok csavaron kell húzni. Beszélhetünk felelősségtudatról is, elég csak az előző bajnokiról beszélni, ahol két ilyen tizenegyest hoztunk össze. Ha tiszta vagy fejben, ha koncentrált vagy, akkor nagy valószínűséggel ezek nem történnek meg, ezen kell dolgozni mentális téren. Most már jönnek vissza a sérült játékosok, de nekik is még idő kell, hogy formába lendüljenek. Nem azt mondom, hogy varázsütésre minden meg fog változni, de nagyon keményen dolgozunk azért, hogy ez már a hétvégén látszódjon és pozitív eredmény legyen.

Voltak-e elbeszélgetések játékosokkal

– Természetesen, de ez folyamatos, nem csak ebben a szituációban, hanem akkor is, amikor jöttek az eredmények. Sztanyiszlav Csercseszov sem lett másabb edző, mint volt két hónappal ezelőtt, ugyanolyan részletességgel végzi a munkáját. A szereplők sem nagyon változtak, a sérülteket nem tekintve két játékosunk távozott, Aissa Laidouni és Franck Boli, de utóbbi már ősszel sem volt fontos szereplő. A sérüléshullám volt az, ami nagyon felborította a csapat szerkezetét.

Hajnal csinálna-e valamit másképp?

– A felelősség mindenkié, közösen nyerünk és veszítünk is. Hogy mikor avatkozol bele, hogy a fókusz, a koncentráció mindenkiben éles maradjon?

Amíg az előny ilyen nagy, lehet hiába is figyelmezteted a játékosokat, mert talán nem veszik annyira akutnak ezt a veszélyt. Nagyon bízom benne, hogy most már mindenki számára világos, hogy erős konkurenciánk van, a KTE az egész évben jól teljesít, a legnagyobb tisztelet az övéké. A Paks is fantasztikus szériában van.

Saját magunkra koncentrálva vissza kell térni a sikeres útra. Nehéz megmondani, mit tudott volna az ember tenni másképpen, mert minden egyes pillanatban csak a győzelemre koncentrálok. Lehet, hogy az a sok negatív és nehezítő tényező alibit adott mindenkinek, lehet elnézőbbek voltunk bizonyos szituációban. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a Fradinak bármelyik összeállításban sikeresnek kell lennie.

Befolyásolta-e az EL a bajnoki szereplést?

– Abszolút, de ez nagyon sok más csapat életében is előfordult már. Amikor van egy olyan esemény, egy cél, amire mindenki nagyon készül fejben, és ha egy kiesés után mentális gödörbe esik a csapat, akkor egyénenként is meg kell találnia mindenkinek újra a motivációt, ez emberi tulajdonság. Ez sajnos érződött a csapaton, ezért is nagyon fontos, hogy kilendüljünk ebből a mentális állapotból és előrefelé nézzünk, hogy elérjük újra a bajnoki címet.

Segítenek-e mentális szakemberek?

– Csercseszov egyik fő képessége, hogy nagyon érti a játékosok gondolatait, rezgéseit. Dr. Kárpáti Róbert sportpszichológusunk segítségét bárki, bármikor igénybe tudja venni, de csapat szinten ilyen jellegű foglalkozás nem volt.

Nem elég éles a Fradi a kapu előtt?

Jó felvetés, de pont ebben a szériában, amiben vagyunk, az ember hajlamos arra, hogy mindent negatívan lásson és a jó dolgokat észre sem veszi. Több mérkőzést is ki tudok emelni.

A KTE ellen hazai pályán az ellenfél edzője is kiemelte, hogy az első félidőben esélyük sem volt és eldönthettük volna a meccset, de sajnos nem tettük meg. A Vidi ellen a helyzetarányunk 14-2 volt, kapura lövési arány 21-5, két kaput eltaláló lövése volt a Vidinek, mindkettő gól lett. Az úgymond "meccsszerencsét" is elveszítettük, ez valószínűleg annak az eredménye, hogy egy-egy lépéssel kevesebbet tettünk, vagy az alázat hiányzott egy-egy szituációban. Nem kell ördöngősségekben gondolkodni, ilyenkor kell egymást erősíteni, kitartani, egymásban bízni, de ugyanakkor azt a pár százalékot újra rátenni.

A Fradi 16 nemzetközi meccsel többet játszott, mint a többi NB I-es csapat

– Ezt most azért annyira nem hoznám fel az okok között. A meccsek nagy része, 14 mérkőzés ősszel volt, aztán jött egy hosszabb pihenő. Fizikális oldalról elvileg nincs probléma. Sokkal inkább az, hogy elfogytunk, hiányzott a konkurenciaharc, az edző sem tudott úgy rotálni, nem voltak nyomás alatt a játékosok, ami jellemző volt az elmúlt években.

Mi lesz a Honvéd ellen?

– Nem azt várom, hogy gyökeres fordulat áll be a teljesítményben, az eredmény a legfontosabb. Azt várom el, hogy leküzdünk minden nehézséget, úgy megyünk a pályára, hogy semmi más nem létezhet, csak a három pont megszerzése. Ehhez szükség lesz a szurkolókra is. A játékosok is emberek, érzelmekkel rendelkeznek, nem megy el rajtuk ez nyom nélkül.

Olvastad már?
Ijesztő pillanatok az EL-ben: A szívéhez kapott a Juventus kapusa, sírva hagyta el a pályát - videó
Állítólag heves szívdobogás lépett fel Wojciech Szczesnynél a meccs közben. A Juventus bejelentette, hogy az első vizsgálat mindent rendben talált a kapusnál.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Köteles László
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően távozik az ETO-tól Köteles László sportigazgató - jelentette be hivatalos oldalán a győri klub.
ZTE/Vasas
Hinora átigazolhat
A Csakfoci úgy tudja, a Zalaegerszeg a Vasas 26 éves jobbhátvédjével, Hinora Kristóffal erősítene.
Mezőkövesd
Drazic országot válthat
Úgy tűnik, hogy a Mezőkövesdről távozó gólerős támadó, Stefan Drazic nem marad Magyarországon, ciprusi sajtóhírek szerint ugyanis az APOEL csaphat le rá.
Tovább az összes átigazoláshoz