Fotó: mlsz.hu

Eb 2024: A mieink a románokat és a szlovákokat verik az erősorrendben, de nagy menetelést nem jósolnak nekünk

Csoportunkból a németeknek és a svájciaknak nagyobb esélyt adnak a 16 közé jutásra, mint a mieinknek, a skótokat azonban előzzük.
Budai László 2024. június 5., szerda 14:09
Fotó: mlsz.hu
Csoportunkból a németeknek és a svájciaknak nagyobb esélyt adnak a 16 közé jutásra, mint a mieinknek, a skótokat azonban előzzük.
Szerző: Budai László 2024. június 5., szerda 14:09

A kiváló statisztikákkal és elemzésekkel foglalkozó Opta az Európa-bajnokság előtt is bevetetette szuperszámítógépét, amely tízezerszer szimulálta le a kontinensbajnokság lehetséges kimeneteleit, ezek alapján pedig kiszámolta, hogy az egyes csapatoknak mekkora az esélyük a negyeddöntőre, az elődöntőre, a döntőre, valamint a végső sikerre.

Az Opta szerint a németországi tornának Anglia az esélyese, amely 19,9 százalékkal vág neki, hogy július 14-én ünnepelhessen. Az angolok még sosem nyertek Eb-t (vb-t egyszer már igen), legutóbb nagyon közel voltak hozzá, de a döntőben Olaszországgal szemben alulmaradtak.

Angliát szorosan követi Franciaország, amely a legutóbbi két vb-n döntőbe jutott (Katarban éppen Angliát is kiejtve), 2018-ban nyert is - Didier Deschamps együttesének 19,1 százalékot adnak.

Az angolok és a franciák után a házigazda németek következnek, még úgy is, hogy tíz éve, a 2014-ben megnyert vb óta szenvednek a nagy világversenyeken, a 2016-os Eb óta pedig konkrétan nem nyertek meccset a kieséses szakaszban.

Minket persze a magyar válogatottal kapcsolatos elemzések érdekelhetnek a leginkább. Az Opta a németeket tartja a legesélyesebbnek arra, hogy megnyerjék a "magyar csoportot", a legjobb 16 közé jutásra szoros egymásutánban a svájciaknak és a mieinknek lehet még a legtöbb esélyük - így értelemszerűen a negyedik helyet a skótoknak "osztotta ki" a szuperszámítógép.

Forrás: Opta

Az összes, 24 csapat közül a 17. legerősebbnek tartják Marco Rossi együttesét, 0,9 százaléknyi esélyt adnak arra, hogy megnyerjük az Eb-t. (Érdekesség, hogy az összetett listán a skótokat előrébb sorolják a mieinknél, mert a végső sikerre több esélyt adnak nekik, azonban a 16 közé jutásra, a negyeddöntőre és az elődöntőre is nekünk nagyobb a sanszunk.) A döntőre 3,1, az elődöntőre 8,7, míg a negyeddöntőre 24,5 százaléknyi esélyt kaptunk. Szoboszlai Dominikék a lengyeleket, a cseheket, a románokat, a szlovéneket, a szlovákokat, az albánokat és az egyetlen újonc grúzokat előzik meg, azaz elsősorban a térségünk nemzeteit.

Forrás: Opta

A teljes cikk - angol nyelven - itt olvasható.

Olvastad már?
Az egyik legnépszerűbb magyar sportkommentátor: "Mindig azt keresem, miben lehet egy közvetítés jobb" - interjú
Noha még nem közvetített labdarúgó-világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon Méhes Gábor, a Sport TV kommentátora mégis az egyik legnépszerűbb a saját szakmájában. A közkedvelt szpíker a Csakfocinak adott interjújában a kommentátori szakmáról, Hajdú B. Istvánról és a derby della Capitale páros közvetítéséről is nyilatkozott. Méhes elmondta, miért épp a Sport TV-nél dolgozik immár 21 éve, kitért az évekkel ezelőtti életmódváltására, de szót ejtett a nyári Eb-ről is, amely igazán különlegesnek ígérkezik számára. Interjú.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Ben Romdhane
Az egyiptomi Al-Ahly továbbra is leigazolná Mohamed Ali Ben Romdhane-t, a felek egyelőre szóban egyeztetnek az esetleges klubváltásról.
Újpest
Josué
A Legiától távozó 4-szeres portugál válogatott Josuét beajánlották Újpesten, de Bartosz Grzelak nem tartott igényt a 33 éves középpályásra.
Csákvár
Új igazolás
Az elmúlt hetekben a csapattal készülő Haragos Viktor (legutóbb Honvéd) a 2024/25-ös bajnokságban az Aqvital FC Csákvárt erősíti.
Tovább az összes átigazoláshoz