fotó: paksifc.hu

Bognár: "Két éve sima volt a Fradi fölénye, ez a döntő most szorosabb lesz", Stankovic José Mourinhótól idézett - ezt várják az MK-finálétól a főszereplők

A Magyar Kupa-döntő előtt Bognár György, Dejan Stankovic, Windecker József és Mohammed Abu Fani jelent meg a sajtótájékoztatón.
Nyikes Zoltán 2024. május 13., hétfő 15:41
fotó: paksifc.hu
A Magyar Kupa-döntő előtt Bognár György, Dejan Stankovic, Windecker József és Mohammed Abu Fani jelent meg a sajtótájékoztatón.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. május 13., hétfő 15:41

Szerda este megismétlődik a két évvel ezelőtti Magyar Kupa-döntő a Puskás Arénában, miután ismét a Paks és a Ferencváros lép pályára a trófeáért. A finálé előtti sajtótájékoztatón hétfőn a két vezetőedző mellett egy-egy játékos képviselte a csapatokat.

– Annyiban más a kupadöntőre felkészülni, hogy egy meccsről van szó. Jelen pillanatban is a Ferencváros az esélyes, de egy mérkőzésen sok minden történhet – kezdte a Paks vezetőedzője, Bognár György. – Van tapasztalatunk már két évvel ezelőttről, játszhattunk itt szintén egy döntőt a Fradi ellen, akkor sima volt a Fradi fölénye, most talán szorosabbá tudjuk tenni a finálét.

Jó tanulság volt az idei három meccs, ebből azt a következtetést tudtuk levonni, hogy hazai pályán van esély nyerni a Fradi ellen, idegenben sokkal kevesebb. Ez most egy semleges pálya, itt jobban kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Nyilván vannak szakmai tapasztalataink is, amiket fel tudunk használni, ezért mondom azt, hogy ez a döntő szorosabb lesz, mint a két évvel ezelőtti.

Bognár újságírói felvetésre hozzátette, jelentősen nőnének az esélyeik, ha Varga Barnabás Pakson játszana, de ez nem lesz így, ő a Fradi játékosa, de nyilván ismerik őt és alkalmazkodniuk kell hozzá.

– A szakmában azt mondják, ha egy jobb képességű csapat ellen játszol, mint a sajátod, akkor illik alkalmazkodni az ellenfélhez, és ez ésszerű. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a Ferencváros a legjobb játékerőt képviseli az NB I-ben, alkalmazkodnunk kell hozzá, a kérdés az, mennyit tudunk kivinni a saját játékunkból a pályára. Vannak olyan meccsek, amikor ez ment nekünk, főleg hazai pályán, idegenben már kevésbé. A bajnokság indulásakor nem számítottam erre, az ötödik hely környékére vártuk magunkat. Amikor a Fraditól kaptunk egy hatost, akkor változtattunk a csapatjátékon, sokkal kevesebb helyzetet alakítunk ki, mint az elmúlt években, kevesebb gólt is lövünk, de sokkal kevesebbet is kapunk. Masszívabb középpályás védekezést alkalmaztunk és azt gondolom, hogy az eredményekben ez hozta meg ezt a pontszámot, a látványosabb játék rovására. A két évvel ezelőtti meccsből kiindulva mondhatom azt, hogy komoly tapasztalatunk van már ebben a stadionban, hiszen egyszer már játszottunk itt, ez nagyon fontos. Olyan hangulat vett minket körbe, amihez a játékosok nem voltak hozzászokva, most mivel többen vannak az akkori keretből, ez is hozzásegít minket ahhoz az atmoszférához, ami vár minket. Különösebb meglepetést nem tudunk okozni egymásnak, de ez a bajnokság többi csapatára is igaz, elég jól ismerjük egymást, háromszor játszunk egymás ellen egy szezonban. Különösebb taktikai húzásokra senki ne számítson, mindenki próbálja majd a saját játékát előtérbe helyezni, a mi szempontunkból ez annyiban módosul, hogy figyelembe kell venni az FTC-t is.

A Ferencváros vezetőedzője, Dejan Stankovic is egyetértett Bognár Györggyel abban, komoly és szoros mérkőzés lesz, hiszen egy meccs dönt a kupáról.

– Elég sok edzővel dolgoztam életem során, José Mourinho azt mondta nekem, hogy "a döntőt nem játszani kell, hanem megnyerni". Lehet azt mondani, hogy a kupa egy könnyen elérhető trófea, hiszen csak hat meccset kell érte játszani, de ezek a mérkőzések mind nagyon nehezek. Direkt futballt láthatunk majd a pályán, nagyon sok minőséggel és apró részletek dönthetnek, például szögletek, pontrúgások, vagy faultok is eldönthetik a végkimenetelt.

Nem hiszem, hogy bármivel is meglepne minket a Paks, a taktika csak egy része a játéknak, ami sokkal fontosabb számomra, az a hozzáállás, mennyire tudunk koncentrálni, mennyire vagyunk képesek elhozni a második labdákat, vagy az elejétől 90, vagy akár 120 percig koncentrálni. Akár egy gól is dönthet a kupa kimeneteléről. Van tapasztalatom a duplázással, két alkalommal is sikerült dupláznom a Zvezdával, amiért ez számíthat, az az, hogy hogyan tudtuk megtartani a fókuszt az edzések során, hiszen két különböző célról beszéltünk. Az előző meccsünket a bajnokságban elveszítettük, a végeredménnyel nem voltam elégedett, viszont a hozzáállással igen. Sok játékosom, aki nem kapott elég játékpercet az idény során, most pályára lépett, viszont ezelőtt egy 5-1-es győzelmet arattunk egy erős ellenfél ellen. Nagyon szerencsés vagyok, hogy 25 bevetésre kész játékosom van a döntőre, fizikálisan rendben vagyunk, de egy kupadöntőben senki nem azt kérdezi, hogyan vagy fizikálisan. A mai edzésen is nagyon jól ment minden, készen állunk. Nem bízzuk el magunkat, de hiszünk magunkban és úgy megyünk neki a meccsnek, hogy nyerni szeretnénk – zárta a szerb szakember.

A játékosok várakozásai

Windecker József (Paks): – Szerencsére két évvel ezelőtt már megtapasztalhattuk, milyen a hangulat a Puskásban, akkor megfogadtuk, hogy jó lenne újra visszakerülni ide. Tavaly ez nem sikerült, de idén nem csak a kupában, hanem a bajnokságban is nagyon jól szerepel a csapat. Kellő tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy most több esélyünk legyen, mint két évvel ezelőtt. Boldogok vagyunk, ki szeretnénk élvezni minden egyes pillanatát a meccsnek, de most csak akkor lennék elégedett, ha hazavinnénk a kupát. Egy meccsnek sem megyünk neki úgy, hogy nincs esélyünk, a realitásokat nézve egyértelműen a Fradi az esélyes, de ahogyan az edzők is említették, a kupának van egy pikantériája, egy alacsonyabb osztályú együttes is okozhat meglepetést. Egy meccsen bármi megtörténhet, nagyobb bajnokságokban is láthatjuk ezt, de a saját bőrünkön is tapasztaltuk, hogy egy másodosztályú csapat ellen is lehet szenvedni. Mi már hamarabb bejutottunk a döntőbe, mint a Ferencváros, és amikor ment a Nyíregyháza elleni meccsük, akkor az öltözőben vegyes volt az a vélemény, hogy ki kivel szeretne játszani. Én örülök, hogy a Fradival játszunk, már csak azért is, mert így biztos, hogy nagy nézőszám jön össze, ami nekünk plusz motivációt ad, és a paksiak is sokan fognak jönni. 40 ezer néző előtt focizni ebben a stadionban mégis csak jobb. Még van két nap a meccsig, de olyan nagy meglepetés egyik csapatot sem fogja érni, tisztában vagyunk az FTC játékerejével és azt is tudjuk, hogyan kellene őket semlegesíteni, arra készülünk, hogy ez sikerülni is fog. Ők hozzá vannak szokva ezekhez a döntő meccsekhez, nekünk kevesebb tapasztalatunk van. Nincs nagy veszíteni valónk, ha nyer a Fradi, akkor nyer a jobb csapat, de ez a mérkőzés más lesz, mint a két évvel ezelőtti, de nem azért, mert a Fradi nem képvisel olyan jó erőt, mint akkor, hanem mert mi sokat tudtunk előre lépni.

Mohammed Abu Fani (FTC): – A döntő, az egy döntő, mindenki nagyon izgatottan várja a mérkőzést, az egész csapat nagyon meg szeretné nyerni, ennek tudatában fogunk pályára lépni. A családom itt van Budapesten és el is fognak jönni a meccsre, szerencsém van, hogy mindenhol támogatnak. A döntő egy külön fontosságú mérkőzés, ilyenkor az ember nem mondja azt, hogy nem áll készen a játékra, félre tesz mindenféle aggályt, akár sérülést. Mindenki kész és akar is játszani, az edzésen is mindenki nagyon keményen küzd azért, hogy bekerüljön a kezdőcsapatba. A Paks nagyon jó erőt képvisel a bajnokságban is, egyszer kikaptunk tőlük, és az elmúlt 3-4 forduló előtt fej-fej mellett küzdöttünk a bajnoki címért, nagyon kemény csapat, jó edzővel és jó játékosokkal, de én és a csapattásaim mindent meg fogunk tenni, hogy elhódítsuk a kupát, nagyon fontos a számunkra.

Olvastad már?
Megszólalt a szinte kilátástalan helyzetben lévő Haladás tulajdonosa: "Fellebbezni fogunk és küzdünk a 105 éves klubunkért"
A Futsal Magyar Kupa-döntő szünetében adott interjút.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC
Megvan az új vezetőedző
Ahogyan azt előre jeleztük, Bartosz Grzelak távozását követően Pető Tamás vette át a Fehérvár irányítását.
Vasas
Kapust igazoltak
A 23 éves Kiss Ágoston az előző szezonban a kieső Tiszakécskét erősítette, de a WYSCOUT adatai alapján ő volt a másodosztály legjobb kapusa.
Újpest/Fehérvár
Bartosz Grzelak
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően Bartosz Grzelak távozott a Viditől és az Újpest vezetőedzője lett.
Tovább az összes átigazoláshoz