Fotó: ujpestfc.hu

Az Újpest elnöke: "Ferencváros? Mi ugyanezt meg tudjuk csinálni okosan és gyorsan"- Csoboth, az átigazolások és a félig magyar keret is téma volt az új klubvezetés és Grzelak bemutatkozásán

Egy keddi, meghívásos médiaeseményen beszélt a csapata jövőjéről és terveiről az Újpest FC elnöke, Ratatics Péter, ügyvezetője, Benczédi Balázs, illetve a lila-fehérek új vezetőedzője, a Fehérvártól érkezett Bartosz Grzelak a Szusza Ferenc Stadion sajtótermében. 
Dudás Gábor 2024. június 25., kedd 18:30
Fotó: ujpestfc.hu
Egy keddi, meghívásos médiaeseményen beszélt a csapata jövőjéről és terveiről az Újpest FC elnöke, Ratatics Péter, ügyvezetője, Benczédi Balázs, illetve a lila-fehérek új vezetőedzője, a Fehérvártól érkezett Bartosz Grzelak a Szusza Ferenc Stadion sajtótermében. 
Szerző: Dudás Gábor 2024. június 25., kedd 18:30

Mint ismeretes, a MOL-Csoport a közelmúltban megvásárolta az Újpest FC labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságot, ezzel az egyik legnépszerűbb és az egyik legsikeresebb hazai labdarúgóklub újra magyar tulajdonba került.

Arról már beszámolt a csakfoci.hu, hogy az Újpest is új stadionba költözhet - ennek új és újpesti helyszínét még keresi a klubvezetés -, de több más fontos téma is felmerült a keddi eseményen, az ott elhangzottak hosszabb kivonata olvasható az alábbiakban.


Ratatics Péter klubelnök bevezetőjében röviden beszélt újra az Újpest FC tulajdonjogának 99,25 százalékos megszerzéséről, azaz a MOL érkezéséről, amelyre végül március 18-án került sor hivatalosan.

Fontos része volt az újpesti változásoknak az, hogy a futballcsapat és az anyaegyesület, az UTE újra "egymásra talált", ami az utánpótlás-nevelésben is egyesülést jelent a két fél között.

Ami pedig a jövőbeli terveket illeti, három fő csapásirányon zajlik majd a klub átalakítása. Az egyik ebből maga a klub menedzsmentje, tehát az irodai folyamatok rendbetétele, legyen akár szó akár a pénzügyi folyamatokról, a kommunikációról, az informatikai rendszerekről, vagy épp a létesítménymenedzsmentről. Ezek ugyanis mind "rendkívül fontos részei a cégszerű és professzionális működésnek".

"Ez még Magyarországon is elfogadhatatlan"

A másik sarkallatos pont a professzionális szakmai stáb összeállítása, és itt nem csak a vezetőedző személyéről, illetve a kispadon ülőkről van szó, hanem értelemszerűen a teljes stábról.

- Beszélhetünk a fizioterapeutákról, a gyógytornászokról, a dietetikusok, étkezési tanácsadók, vagy éppen a mentálhigiénések megjelenéséről. Őket azért mondom, mert ezek nem léteztek eddig az Újpest életében. Mindezt új szakértők bevonásával oldottuk meg, illetve vannak olyan részek is, ahol fejleszteni kellett, mert nem voltak elegen, vagy nem volt meg a kellő eszközrendszer hozzá. Ilyen tipikus például a fizioterapeuták élete, ahol mind létszámban kevesen voltak, mind pedig eszközök nem álltak megfelelőképp a rendelkezésükre, márpedig ez a modern sportban már elfogadott eszközrendszer, ami segíti a focisták állapotának javítását. De az erőnléti edző személyéről is ugyanilyen fontos beszélnünk. És talán ebbe a kategóriába tartozik egy másik nagyon fontos terület is. Ez a scouting, a játékosmegfigyelői, illetve a különböző videóelemző, statisztikai alapelemzői csapat.

Mi a klubot úgy vettük át, hogy nem volt játékosmegfigyelő és nem volt videóelemző sem. És azt gondolom, hogy ez még Magyarországon is elfogadhatatlan, nemcsak a nemzetközi porondon szereplő topcsapatok életében.

Úgyhogy ezek voltak azok a fejlesztések, amiket nagyon gyorsan meg tudtunk már lépni, és már működnek, már itt vannak velünk, Fejlesztjük a folyamatainkat, a működésünket, és ezektől egyébként folyamatosan várjuk az eredményeket, illetve a javítási lehetőségeket - fogalmazott Ratatics Péter, aki ezután rátért egy talán meg többeket érdeklő témára, az átigazolási tervek és az ehhez köthető klubfilozófia.

"50 százalékban magyar keret"

- Megvannak a keretépítéssel kapcsolatos alapterveink.

Szeretnénk, ha a keret egészére vonatkozna az, hogy a játékosok több mint 50 százaléka magyar. Az életkor a másik olyan paraméter, amivel kapcsolatban szabályokat hozunk. A keret 80 százalékának 30 év alatt kell lennie, a 40 százalékának pedig 25 év alattinak. És van egy másik rész, ez egy sportszakmai kérdéskör, és azt mondom, hogy a vezetőedzővel ebben tökéletesen egymásra találtunk: a fiatalok beépítése a keretbe

- mondta a klubelnök, aki kiemelte azt is, hogy a saját nevelésű játékosok számát illetően is van pár szakmai elképzelésük, ami az Újpest FC és az UTE utánpótlásának egyesülésével elérhetővé válhat.

- Azt gondolom, hogy méltatlan volt az elmúlt években, hogy egymás mellett létezett a két központ és sok bajnokságban egymás ellen játszottak. Ezt az anomáliát sikerült feloldanunk. Ebben egyébként köszönet jár az UTE vezetőségének is, Őze István úrral viszonylag hamar közös nevezőre jutottunk abban, hogy valóban ez így tarthatatlan, és egy új szakmai koncepcióra, egy egységes új egyesület létrehozására van szükség. Ez megtörtént, tulajdonképpen annyi van hátra, hogy ez jogtechnikailag is életbe lépjen, de a szakmai irányításban, a szakmai koncepció kialakításában már közös elvek mentén dolgozunk együtt.

Az alapvető elvárásunk az, hogy évente két, az utánpótlásből kijövő játékos épüljön be a keretbe. Ez minden évben újra és újra cél lesz

- fűzte hozzá.


Fotó: ujpestfc.hu

Az Újpest elnöke megjegyezte, hogy a totális szakmai átalakulás fontos része volt a megfelelő vezetőedző megtalálása is, Bartosz Grzelak személyében pedig egy olyan edzőt ismert meg eddig, aki rendkívül szisztematikus, és nagyon kemény munkával áll neki a mindennapoknak. A svéd tréner kezében futnak majd össze a sportszakmai szálak: a keretösszeállítás, a játékfelfogás kialakítása, a legeredményesebb taktika megtalálása mind az ő feladata lesz elsősorban.

- Az edzőnek a teljes munkafázisban minden részre kiterjedő figyelme van, és alapvetően a csapatmunkában hisz. És ebben hiszünk mi is. Azt gondolom, hogy ezt is a MOL-ból hoztuk magunkkal, ahol a menedzsment alapvetően nem az egyének szerepe, hanem a kiemelkedő csapategység, a közösségnek az egy célért való küzdése, elérése a legfontosabb - fogalmazott.

"Mielőtt megkérdeznék, hogy mikor leszünk bajnokok..."

A hosszú távú célok tekintetében is tett vállalásokat Ratatics Péter, de ódzkodott a hangzatos kijelentésektől.

- Nyilván egy sportoló életében nem lehet olyan, hogy nem akarja megnyerni a következő meccset, és nem akarja megnyerni az összes meccset, ami előtte van. Ettől függetlenül látnunk kell azt, hogy bizonyos célok eléréséhez időre van szükségünk, és nem tudunk mindent megváltoztatni, akár csak egy átigazolási szezonon belül. Ez egy tudatos építkezés. Alapvetően a következő egy év az alapok újraépítéséről, a transzparencia teljes körű megteremtéséről fog szólni, a szurkolókkal való folyamatos kommunikációról, egy új közösségépítésről szól, értelemszerűen a szakmai professzionalizmusnak a meghonosításáról. Hogy ez mire lesz elég a tabellán, majd meglátjuk, de azt mondom, hogy egy erős középmezőnybeli hely, az első hat helyezés valamelyikének megszerzésével már elégedett lennék. Számomra még fontosabb, hogy folyamatosan, hétről hétre, hónapról hónapra láthassuk, hogy van egy folyamatos fejlődése a játékosnak, van egy folyamatos fejlődése a működésünknek. Ami kicsit hosszabb távú, mondjuk azt, hogy az 1-3 évre vonatkozik, az a keretfejlesztésre vonatkozik. Azt gondoljuk, hogy 3-4 olyan átigazolási időszakra van szükségünk, a mostanit is beleértve, amikor a fiatal tehetségekből ki fog derülni, hogy ki az, aki egyébként megállta a helyét, és szerves része tud lenni a csapatunknak. Hol vannak azok a pozíciók, ahol tovább kell fejlődnünk? Mi az a játékstílus, amit az edzőnk képviselni akar a kerettel, és merre tudunk még tovább menni, ezeket mind le fogjuk követni majd az átigazolási szezonokban.

Egy 2-3 éves időtávlatban beszélhetünk már arról, hogy úgy induljunk neki a szezonoknak, hogy dobogóesélyesek vagyunk, és ekkora álljunk készen arra, hogy a nemzetközi porondon való megmérettetésünk is reális legyen. És alapvetően a 3-5 éves időszak az, amikor azt gondoljuk, hogy a nemzetközi kupasorozatokban már a csoportkörökbe jutás is reális cél lehet, inentől pedig a finanszírozás, csapat hírneve és trendértéke olyan szintre fog emelkedni, ahol egyre jobb játékosokat fogunk tudni akár saját magunk kiemelni, vagy beépíteni. Mielőtt pedig megkérdeznék, hogy mikor leszünk bajnokok...azt mondanám erre, hogy ebben az évtizedben mindenféleképpen szeretnénk aranyesélyesként szerepelni.

Szóba kerültek pénzügyi kérdések is, így az is, mennyiért adta el Roderick Duchatelet a tulajdonrészét, de erről a korábbi megállapodás miatt nem nyilatkozhattak az újpesti vezetők.

Az viszont kiderült, hogy az eddigi költségvetésnél jóval nagyobb összegből gazdálkodhat majd a csapat, és hogy folyamatosan tárgyalnak különböző szponzorok érkezéséről. A mezen viszont egyelőre a MOL fog szerepelni (a Puma pedig még egy évig biztosan a mezszállítójuk lesz), de egy mintegy 100 milliós nagyságrendű ajánlat esetén más cég is lehet mezszponzora az Újpestnek.

A költekezést pedig racionálisan tervezik, nem össze-vissza vásárolnak majd a piacon, hanem egy megfelelő szakmai koncepció mentén.

Az FTC-ről: "Szeretünk tanulni mások hibáiból"

Újságírói kérdésre válaszolva aztán Ratatics arról is beszélt, hogyan és mikorra kívánják utolérni az ősi rivális Ferencvárost akár a pályán, akár költségvetésben.

Nézze, a Ferencváros kapcsán el kell ismerni, hogy egy nagyon jó építkezésen mentek keresztül. Mi pedig azt gondoljuk, hogy ezt az építkezést mi is meg tudjuk csinálni, de sokkal rövidebb idő alatt, mint amibe nekik tellett. Szeretünk tanulni mások hibáiból, és nem elkövetni ezeket, amik fájó és költségesek. Azt gondolom, mi ugyanezt meg tudjuk csinálni okosan és gyorsan, de néhány évre szükségünk van ehhez. 

További játékosok érkezése is várható

Az Újpest FC új ügyvezetője, Benczédi Balázs kiemelte, hogy ő maga is futballozott gyerekként Újpesten és mindig is a klub szurkolója volt, most pedig igyekszik visszaadni abból, amit a csapattól eddig kapott.

Ami az utánpótlás-nevelést és a létesítményhelyzetet illeti, belátható időn belül szeretne szintet lépni az Újpest.

- Még nem vagyunk akadémia ,de remélem, azok leszünk egy-két éven belül. A munka elkezdődött, és nem csak a szakmai oldalon, hanem már az infrastrukturális oldalon is. Összenyitjuk a Tábor utcai utánpótlásközpontot, a Bánka Kristóf Akadémiát, illetve nyilván a Megyeri utat is bevonjuk. Fontos még azt elmondani, hogy nem csak a férfi labdarúgás az, akire a figyelmünk szegeződik, hanem a női labdarúgás, illetve az NB I-es futsal klub is, ahol szintén össze kellett vonni két klubot, mert két újpesti csapat volt. Tehát minden, ami lila színű és újpesti labdarúgás, azt igyekszünk javítani és jobbá tenni - fogalmazott az ügyvezető, aki elárulta,  hogy július 22-én vagy 23-án visszahoznak egy régi hagyományt és újra szurkolói ankétot tartanak.

Ami a csapat megerősítését illeti, folyamatosan alakítják a keretet a lila-fehérek.

- Nagyon aktívak vagyunk a piacon és folyamatosan jelentjük be az új érkezőket. Bejelentettünk közben tizenhárom távozót is, de ahogy elnök úr mondta, azért nekünk szükségünk lesz legalább két-három átigazolási időszakra, amikorra a csapat valódi gerince ki fog alakulni. A fiatalokon túl számos tapasztaltabb játékost is sikerült már magunkhoz csalogatni, és további játékosok érkezése is várható a következő hetekben - tette hozzá Benczédi, aki azt is kiemelte, hogy az első csapat július 10. és 20. között Ausztriában edzőtáborozik, ahol többek között a Sparta Prahával is összecsap majd.


Fotó: ujpestfc.hu

Csoboth jövöje: "Mi nem keresünk vevőt"

Ami a csapat jelenlegi játékosait illeti, Croizet és Onovo jövője is kérdéses még az ügyvezető elmondása szerint, sorsuk a vezetedző döntésétől függ, a válogatottban a skótok ellen győztes Eb-gólt szerző Csoboth Kevin sorsa pedig sokakat foglalkoztat, a külföldi sajtóban is témát jelentettek esetleges kérői.

Kevinnel kapcsolatban - akinek ezúton is szeretnénk gratulálni, hogy továbbjuttatta a csapatot, illetve ilyen büszkeséget hozott az Újpestnek - mindig előjönnek pletykák. Azt tudom mondani, hogy nincsen semmi olyan konkrétum, amiről most beszélhetnénk

- mondta.

Csoboth kapcsán Raratics Pétert klubelnök is megszólalt.

- Egy játékos sorsa nem csak a klubban múlik. Én hipokrata lennék, ha azt mondanám, hogy nincs az a pénz, amiért eladnánk. De sokkal inkább fontos az, hogy ha a játékos jól érzi magát, és tud fejlődni, és a szakmai stáb is látja a helyét a játékstílusban, mert be tudjuk őt építeni, akkor mi nem szeretnénk rohanni azzal, hogy egy jó játékost értékesítsünk.

Ha látjuk egy játékoson mondjuk, hogy nem képes beilleszkedni ebbe a közegbe, vagy ebbe az elvárási rendszerbe, és egy ilyen helyzetben jön egy jó ajánlat, akkor értelemszerűen erről beszélni kell, de mi nem keresünk vevőt.

Olvastad már?
Mészöly Csobothról: "Kívánom neki, hogy egy külföldi karrier induljon el számára, már a meccs előtt is volt kérője"
Az Újpestről távozó szakember, Mészöly Géza szerint ezzel a góllal pedig még inkább emelkedett Csoboth Kevin ázsiója, akinek már a Skócia elleni meccs előtt is volt kérője.
Elolvasom

Grzelak: 'Már most egyértelmű, hogy csatárok kellenek'

"Jó reggelt!" - üdvözölte az újságírókat magyarul Bartosz Grzelak, aki komoly megtiszteltetésnek tartja, hogy az Újpest vezetőedzője és ennek az új projektnek a részese lehet.

- Nyilván mindannyiunknak vannak nagy álmai, de én azt hiszem, hogy két lábbal a földön kell állni, és kizárólag a napi munkából tudunk építkezni, amelyet egyébként már el is kezdtünk. Egy nagyon hosszú hét van mögöttünk, amely során folyamatosan ismerkedtünk a játékosokkal, és az edzésmunka mellett nagyon sokat beszéltünk a csapat kultúrájáról, stratégiájáról, a játékrendszerről. Elsősorban azt próbáltam meg a játékosok számára kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a csapategység és a csapatszellem. Nyilván azt kívánják tőlünk a szurkolók, hogy mi legyünk a legjobbak, hogy ez egy olyan csapat legyen, amely minden egyes pontért keményen megküzd. Én vezetőedzőként nem tehetek olyan felelőtlen ígéretet, hogy természetesen mindig minden pontot bezsebelünk majd, de azt mindenképp meg tudom ígérni, hogy az én irányításom alatt ez egy olyan csapat lesz, amely valóban nagyon keményen küzd. Nagyon hosszú út áll előttünk, nyugodtan fogalmazhatok úgy, hogy egy maraton első lépéseit tesszük meg, és nagyon sok feladat még vár ránk, de az is fontos, hogy ez az egész jól induljon, és jelenleg ezen dolgozunk - nyilatkozta a vezetőedző.

Grzelak kitért az átigazolásokra is:

- Olyan játékosokat keresünk, akik valóban csapatszinten tudnak hozzájárulni a munkához és a teljesítményhez. A legelső dolog, amit a játékosokban keresünk az, hogy a megfelelő hozzáállással, a megfelelő mentalitással rendelkezzenek, hogy elkötelezettek legyenek az iránt, amit mi véghez akarunk vinni. Olyan emberekkel szeretnénk körbevenni magunkat, akik rendelkeznek nyilván azokkal a fizikai kvalitásokkal, azzal az erőnléttel, amelyre szükségünk van. Ugyanakkor bizonyos pozíciók tekintetében még vannak hiányosságaink.

Már az első edzések alatt is egyértelművé vált, hogy a csapatnak csatárokra van szüksége, illetve védők tekintetében is van még fejlődnünk, de úgy gondolom, hogy ha találunk olyan játékost, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik, és hozzá tud járulni a csapat sikeres pályájához, akkor biztos, hogy megtaláljuk neki a megfelelő helyet a keretben.

Nem szeretnék semmit elsietni, az átigazolási időszakban sokkal inkább egy megfontolt, óvatos megközelítést alkalmaznék. Úgy szeretnék igazolni, hogy jó, ne pedig elkapkodott döntéseket hozzunk. Nyilván a cél az, hogy neves és kimagasló képességű játékosokkal is erősítsük a csapatot - fejtette ki a tréner.

Fotó: ujpestfc.hu

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Ben Romdhane
Az egyiptomi Al-Ahly továbbra is leigazolná Mohamed Ali Ben Romdhane-t, a felek egyelőre szóban egyeztetnek az esetleges klubváltásról.
Újpest
Josué
A Legiától távozó 4-szeres portugál válogatott Josuét beajánlották Újpesten, de Bartosz Grzelak nem tartott igényt a 33 éves középpályásra.
Csákvár
Új igazolás
Az elmúlt hetekben a csapattal készülő Haragos Viktor (legutóbb Honvéd) a 2024/25-ös bajnokságban az Aqvital FC Csákvárt erősíti.
Tovább az összes átigazoláshoz