Fotó: mlsz.hu

A magyar foci nagy értékei lehetnek: 17 évesen a Frankfurt felnőtt csapatában és a Barcelona kapujában - közel a honosításhoz egy kőkemény védő

Szerdán elkezdődik a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokság. Németh Antal, az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetője beszélt a mieink esélyeiről, illetve szóba kerültek azok a fiatal játékosok is, akik ugyan külföldön születtek, de egyik vagy akár mindkét szülőjük révén ma már magyar válogatottak, vagy hamarosan azok lehetnek.
Privacsek András 2023. május 16., kedd 18:15
Fotó: mlsz.hu
Szerdán elkezdődik a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokság. Németh Antal, az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetője beszélt a mieink esélyeiről, illetve szóba kerültek azok a fiatal játékosok is, akik ugyan külföldön születtek, de egyik vagy akár mindkét szülőjük révén ma már magyar válogatottak, vagy hamarosan azok lehetnek.
Szerző: Privacsek András 2023. május 16., kedd 18:15

A Bundesligából az U17-es Eb-re

Szerdán Wales ellen megkezdi az U17-es Eb-t a magyar válogatott. A keretünkben találunk olyan játékosokat, akik külföldön születtek, mégis magyar színekben futballozhatnak.

- Fenyő Noah az Eintracht Frankfurt középpályása, akinek a tehetségéről sokat elárul, hogy felkészülési mérkőzésen már a frankfurtiak felnőtt csapatában is bemutatkozott – kezdte Németh Antal a csakfoci.hu-nak. - Ő Németországban született, de mindkét szülője magyar és mivel ő is magyarnak vallja magát, minket választott. Manuel Burghartnak az édesanyja magyar, a fiú az osztrák Riedben játszik. Egy kemény, gyors, határozott védő, aki szintén tagja az U17-es Eb-keretnek.

Az utánpótlás-válogatott kapusa Yaakobishvili Áron, aki budapesti születésű, de már évek óta Spanyolországban él.

- Ő a Barcelona korosztályos csapatának kapusa. Remek helyen van, sokat fejlődhet, ez olyan iskola neki, mintha valaki a Harvard Egyetemre járna. Egy nagyon tehetséges srácról van szó, bízunk benne, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket és felnőttként a magyar futball értéke lesz.

Hamarosan magyar lehet a 18 éves védő

Németh Antal szerint korosztályonként most már 4-5 külföldön született fiatal tehetséget figyelnek az MLSZ utánpótlás szakemberei. Hamarosan magyar válogatott lehet például a 2005-ös Maximilian Balatoni, aki Norvégiában futballozik.

- Neki az édesapja magyar, még ugyan nem rendelkezik magyar állampolgársággal, de már intézés alatt vannak a papírjai. A Lilleström játékosa, ahol a felnőtt csapatban is bemutatkozott. Járt már nálunk edzőtáborban, és ha megkapja az állampolgárságot, az U19-es válogatottban számítanánk rá. Egy nagyon jó adottságokkal rendelkező belső védő, aki később akár a felnőtt válogatott hasznára is lehet majd.

Magyar U19-es válogatott lehet a City középpályása

Tavaly a csakfoci.hu számolt be róla először, hogy ugyancsak minket választott Michael Okeke, a Manchester City középpályása, akinek az édesanyja magyar, az édesapja pedig kameruni.

- Okeke standard játékosunk, tavaly Ausztria ellen bemutatkozott az U18-as válogatottban, jövőre pedig az U19-ben játszhat majd – mondta Németh. – Idén megnyerte a Premier League-t a City U18-as csapatával, folyamatosan fejlődik, nagy erősségünk lehet ő is.


Németh Antal, az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetője Fotó: mlsz.hu

A cél: továbbjutás az Eb-csoportból

Németh Antal elmondta azt is, hogy mit vár a magyar U17-es válogatottól a szerdán kezdődő Európa-bajnokságon.

- Jó csapatunk van, amelyet nemzetközi szinten is tehetséges játékosok alkotnak. A célunk a csoportból való továbbjutás, ami nem lesz könnyű, mert az ellenfeleink is erősek. A lengyelek azt mondják, hogy jó ideje ez a legjobb korosztályuk, de a másik két csapat is meggyőző játékkal jutott ki az Eb-re. Sokat számít majd, hogy a srácok, hogyan tudnak alkalmazkodni a körülményekhez. Ők még ezer néző előtt sem játszottak soha, az első találkozónkon Wales ellen pedig lesz 3-4 ezer szurkoló a Hidegkuti Stadionban. Remélem, ez feldobja őket. Minden csoportból két csapat jut tovább, szeretnénk megelőzni legalább két vetélytársunkat.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Hertha BSC
Dárdai Pál
Hivatalossá vált, hogy Dárdai Pál ismét távozik a Hertha vezetőedzői posztjáról, de más szerepkörben marad az egyesületnél, mert életre szóló klubtagságot kapott.
Fradi
Mahmoud Jaber
Mohammed Abu Fani tavaly nyári érkezése után a Fradi ismét a Maccabi Haifától szerződtethet középső középpályást.
MTK
Vadnai távozik
Távozik az MTK-tól a 36 éves Vadnai Dániel, aki három korszakban is erősítette a kék-fehéreket, 2008-ban bajnok is lett velük.
Tovább az összes átigazoláshoz