600 Eb-perc fölött jár a magyar rekorder - itt a TOP 20 Nagy Ádámtól Albert Flóriánig

Tíz jelenlegi válogatott játékosunk tovább írhatja a magyar Eb-történelmet - legalább még 180 perc erejéig.
Csakfoci.hu 2024. június 19., szerda 11:32
Tíz jelenlegi válogatott játékosunk tovább írhatja a magyar Eb-történelmet - legalább még 180 perc erejéig.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. június 19., szerda 11:32

Az ötödik Európa-bajnokságán vesz részt a magyar válogatott, és a mostani generáció mondhatja el magától, hogy zsinórban három kontinentornán is részt vehet, a korábbi válogatottaknak ez összesen kétszer sikerült.

Sokat változott nyilván a lebonyolítás az 1960-as, első Eb (amit az első két alkalommal még Európai Nemzetek Kupájának hívtak) óta, 1976-ig mindössze a legjobb 4 válogatott vett részt a döntő tornán, majd 1980-ban 8-ra, 1996-ban 16-ra, 2016-ban pedig 24 csapatra növelték a résztvevők számát.

Így ugyan nehéz összehasonlítani a (rég)múlt tornáit a mostaniakkal, mindenesetre a statisztikát vezető Transfermarkt oldalán megtalálható a magyar futballisták Eb-perceiknek összesítése. Ezen természetesen az újkori nemzeti csapat játékosai uralják az élmezőnyt, köszönhetően annak, hogy jóval több mérkőzésen volt lehetőségük pályára lépni a kiírás és létszám miatt.

Az örökranglista élén a 2024-es Eb-n is a magyar csapat alapemberének számító Nagy Ádám áll, akinek már 606 perce van a kontinenstornákon, azok után, hogy 2016-ban, 2021-ben és a jelenleg is zajló kontinenstornán is pályára léphetett.

A Spezia 28 éves középpályása egyike annak a négy játékosnak, aki már a harmadik Eb-jén vesz részt, rajta kívül Fiola Attila, Kleinheisler László és Lang Ádám el ezt magáról.


Nagy Ádám Svájc ellen is játszott (Fotó: MLSZ)

Fiola és Kleinheisler áll az Európa-bajnoki örökranglistánk második és harmadik helyén, őket pedig az előző két tornán fellépő és gólt is szerző Szalai Ádám követi - utóbbi ezzel a két találattal egyébként vezeti az Eb-mesterlövészeink listáját, holtversenyben Dzsudzsák Balázzsal, és két magyar legendával, Bene Ferenccel és Novák Dezsővel.

A válogatott szereplési rangsort vezető Dzsudzsák az Eb-perceket tekintve a 6. (Király Gáborral is azonos percszámmal), a TOP 10-et pedig Gulácsi Péter, Willi Orbán és Guzmics Richárd teszi teljessé.

A mostani csapatunkból Szalai Attila, Sallai Roland, Schäfer András és Botka Endre tagja jelenleg a TOP 20-nak, ahová egyébként a múlt nagyjai közül a két Eb-n is részt vett Albert Flórián és Bene Ferenc is befért, kiegészülve Gera Zoltánnal, Lovrencsis Gergővel, Kádár Tamással és Juhász Rolanddal.

A jelenlegi keretünk tagjainak pedig legalább "180 lehetőségük" lesz arra, hogy tovább növeljék Eb-perceik számát.

A legtöbb Eb-perccel rendelkező magyar játékosok (1960-2024)*

1. Nagy Ádám: 606 perc

2. Fiola Attila: 447

3. Kleinheisler László: 443

4.  Szalai Ádám: 433

5. Lang Ádám: 405

6. Dzsudzsák Balázs, Gulácsi Péter, Guzmics Richárd, Király Gábor, Willi Orbán: 360-360

11. Szalai Attila: 349

12. Sallai Roland: 333

13. Schäfer András: 322

14. Albert Flórián és Bene Ferenc: 300-300

16. Gera Zoltán: 272

17. Lovrencsics Gergő: 271

18. Botka Endre és Kádár Tamás: 270-270

20. Juhász Roland: 255

* A Transfermarkt 2024.június 17-i statisztikája alapján

A kiemeléssel a jelenlegi kerettagokat jelöltük.

csakfoci.hu Suzukival jut el a magyar válogatott Eb-meccseire: auto.suzuki.hu

Olvastad már?
Lesújtó vélemény Esterházy Mártontól: "Kritikán aluli volt, Szoboszlainak nem csak az a dolga, hogy térfelet válasszon"
A legutóbbi vb-csapatunk egyik kiemelkedő játékosa, Esterházy Márton nem kertelt az Indexnek, amikor a Magyarország-Svájc Eb-meccsről kérdezték. Szoboszlai Dominik és Marco Rossi is kapott a kritikákból.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
A lengyel másodosztályú - de kupagyőzelme miatt az EL-ben induló - Wisla Krakówhoz utazott orvosira a jelenleg szabadon igazolható, legutóbb Újpesten szerepelt Kiss Tamás. (NSO)
Fehérvár FC
Mi lesz Fiola Attilával?
Továbbra sem dőlt el, hol folytatja pályafutását Fiola Attila. Az 59-szeres válogatott védő szerződése június 30-án lejárt, így jelenleg szabadon igazolható. (nso.hu)
Vasas/Szentlőrinc
Két fiatalt kölcsönadtak
A Vasastól érkezik kölcsönben az NB II-es Szentlőrinchez Rab Boldizsár és Szabó Benjámin. Előbbi védekező középpályásként, utóbbi jobb oldali szélső védőként vethető be.
Tovább az összes átigazoláshoz