Fotó: MTI

EL-döntő: "Budapesten mindig minden nagyon jól szervezett" - az UEFA elnöke beszélt egy esetleges hazai BL-döntőről és a Közép-Európai Ligáról is

A szerda esti Európa-liga-döntő alkalmából Budapesten tartózkodó Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint a magyar fővárosban "mindig minden nagyon jól szervezett", a Puskás Aréna pedig "csodálatos és lenyűgöző", ennyi éppen elég ahhoz, hogy Budapest rendre nagy sporteseményeknek adhasson otthont.
Csakfoci.hu 2023. május 31., szerda 18:12
Fotó: MTI
A szerda esti Európa-liga-döntő alkalmából Budapesten tartózkodó Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint a magyar fővárosban "mindig minden nagyon jól szervezett", a Puskás Aréna pedig "csodálatos és lenyűgöző", ennyi éppen elég ahhoz, hogy Budapest rendre nagy sporteseményeknek adhasson otthont.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. május 31., szerda 18:12

A szlovén sportvezető az M4 Sportnak adott exkluzív interjúban úgy fogalmazott, Budapestet remek városnak tartja, amely könnyen elérhető Európa közepén, a rendezvényeken itt megtapasztalható jó szervezés pedig szerinte nem minden európai országra jellemző.

Arról, hogy Budapest a jövőben Bajnokok Ligája-döntő helyszíne legyen, Ceferin visszafogottan nyilatkozott: elmondta, hogy bármi lehetséges, de a következő időszakra még nem lehet pályázni, ennek megfelelően egyelőre Magyarország sem kandidált.

Az 55 éves UEFA-elnök a korábban tervezett Európai Szuperligáról (ESL) úgy vélekedett, az "teljesen logikátlan és ésszerűtlen, ezért nem is lehetett sikeres". Szerinte az a legfontosabb, hogy megtalálják a versenyegyensúlyt.

- Az a legkülönlegesebb, hogy mindenki számára nyitottak a nemzetközi sorozataink, mindenkinek megvan az esélye, hogy bármelyik kupasorozatban részt vegyen, és ez így is marad örökre. A versenyegyensúly nem egyszerű kérdés a ligák és a klubok mérete és az emiatt kialakult különbségek miatt, a költségvetések pedig egyre nagyobbak és nagyobbak, de dolgozunk rajta - mondta Ceferin, aki úgy véli, bármit is tesznek, azt közösen kell megtenniük az európai országok ligáival, mert velük együtt alkotnak egy gazdasági rendszert.

Ceferin szerint az egyesületek irányából nem nehezedik semmilyen nyomás az UEFA-ra, amely szorosan együttműködik az európai klubokat tömörítő szervezettel (ECA), a kontinentális kupasorozatok pedig "rendkívül értékes termékek".

Az UEFA elnöke arról is beszélt, hogy korábban többször is egyeztettek már az úgynevezett Közép-Európai Liga ötletéről, melynek lényege az lenne, hogy a térség olyan csapatai, amelyek hazájuk bajnokságában jóval erősebbek az ellenfeleknél, egy külön ligában vívnák ki egymás ellen az európai kupaindulás lehetőségét. Ceferin szerint ugyanakkor a nemzeti bajnokságok nem sérülhetnek, egy ilyen liga mérkőzéseit nehéz lenne ésszerűen beilleszteni a versenynaptárba, ráadásul az európai szövetség képviselői felé a csapatok azt kommunikálják, hogy a saját hazájuk bajnokságából szeretnének kijutni a nemzetközi kupákba.

A kis és közepes méretű szövetségek szeretnének többet tenni, ami jelzi, hogy szeretik az európai kupákat, és szeretnének akár a határaikon túl is részt venni többször ilyen sorozatban.

- Ebbe az irányba tettünk egy lépést a Konferencia-liga létrehozásával, mert ennek köszönhetően egy kis ország bajnoka nagy eséllyel legalább a Konferencia-liga főtábláján szerepelhet - jelentette ki a szlovén sportvezető.

Ceferin a világbajnokság 48 csapatosra bővítéséről úgy vélekedett, hogy ha csak a minőséget venné alapul a nemzetközi szövetség (FIFA), akkor 24 csapatos mezőnynek kellene szerepelnie a vb-ken, de hangsúlyozta, nem lehet csak ez alapján dönteni.

- Fejleszteni kell a labdarúgást több kontinensen, ugyanakkor ami engem érint, az az Európa-bajnokság, ami szerintem sokkal erősebb, mint a vb, hiszen 24 európai válogatott között kell megnyerni a trófeát - mondta.
Az UEFA elnök azt mondta, az Európa-bajnokság egyelőre 24 csapatos marad, csökkenteni biztosan nem fogják a létszámot, a mezőny bővítése pedig a minőség rovására menne, valamint a selejtezősorozat is veszítene a jelentőségéből.

A Nemzetek Ligája sokkal nagyobb siker lett, mint reméltük. Tudtuk, hogy érdekes a lebonyolítási mód, de arra nem számítottunk, hogy ennyire népszerű lesz

- vélekedett a barátságos mérkőzések helyét átvevő válogatott versenysorozatról Ceferin.

A szlovén sportvezető azt mondta, az UEFA elnökeként elsősorban az érdekli egy európai kupameccsen, hogy rendben legyen a szervezés és a biztonsági kérdések, valamint a játékvezetés.

A budapesti El-döntőn "nagyszerű estére" számít, ugyanakkor szerinte az AS Roma és a Sevilla "kemény meccset" vív majd egymással, mert "mindkét csapat a legjobbak közé tartozik és bármelyik kupasorozatban döntőt játszhatna".

Az Európa-liga döntője szerdán 21 órakor kezdődik a Puskás Arénában és a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti. (MTI)

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz