Dárdai: "Elég a túlélésből, lusta játékosokkal nem akarok tovább dolgozni!" - ezért maradt a másodosztályra is

Dárdai Pál nem csak fiatal játékosokkal, de új úton elindulva akar - minél előbb - visszajutni a Bundesliga első osztályába a Hertha BSC-vel.
Csakfoci.hu 2023. június 8., csütörtök 20:23
Dárdai Pál nem csak fiatal játékosokkal, de új úton elindulva akar - minél előbb - visszajutni a Bundesliga első osztályába a Hertha BSC-vel.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. június 8., csütörtök 20:23

Dárdai Pál a kieséssel zárult szezont követően részletes elemzést és jelenést adott le a klubvezetésnél. Erről is beszélt abban az interjúban, amit annak apropóján adott a Hertha hivatalos honlapjának, hogy eldőlt, a következő, immáron Bundesliga 2-es idényben is ő ül majd a berliniek kispadján.

- Ez a prezentáció nem csak úgy a levegőnek szólt, benne volt például, hogy hogyan lehet a közvetlen feljutást elérni a Bundesliga 2-ben, vagy hogy hány játékost kell majd lecserélni. Szerintem ez egy hatalmas lehetőség Berlin számára, a szurkolók számára is, mindenkinek, aki itt dolgozik a Hertha BSC-nél, hogy új mentalitást és játékkultúrát építhessünk. Ez a kettő hiányzott, az elmúlt években.

Lusta játékosokkal nem akarok tovább dolgozni. Ezzel kapcsolatban őszintének kell lenni. Valójában van egy határozott véleményem, méghozzá írásos, mindenről, amire szükségünk van a második ligában, hogy mindig a csúcson tudjunk játszani, mert sokan azt gondolják, hogy ez egy sima ügy, hiszen csak a második liga. De vegyük például a HSV-t: hat éve ott vannak és nem jutnak fel. Ez egyáltalán nem könnyű. Mi azonnal a saját kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat.

Ehhez először is jó, őszinte beszélgetésekre van szükség. Ez itt megvan és jó érzésem van mindekivel kapcsolatban a klubnál, ezért is mondtam, hogy szeretném ezt csinálni. 

És hogy milyen okok döntöttek amellett, hogy újra aláírjon a Herthához?

- A belső megérzésem, az építő mentalitás, a saját gondolkodásmód és játékstílus.

Nem csak egyfajta túlélésre van szükség, mint ami 2-3 éve óta ment.

Szerintem ez egy lehetőség az utánpótlás számára is. Ebben a koncepcióban szükséged van rájuk, persze érzéssel kell hozzányúlni a fiatalokhoz. Azt hiszem, van tapasztalatom abban, hogy ifjúsági játékosokat vezessek a Bundesligába. Ez egy nagy kihívás számomra, de sok jó partnert találtam hozzá. A stábom is marad. És az elnök vagy a vezetőség többi tagjával is úgy éreztem, hogy igazán őszintén beszélhetek. A fiatal tehetségekre történő építkezés fontos része lesz a berlini útnak, annak, amit az elmúlt hetekben, hónapokban már elkezdtünk építeni. De ettől függetlenül fontos lesz a megfelelő mix, nem lehet tíz ifjúsági játékossal kezdeni, mert akkor jön a kiesés. Nem szabad elfelejteni, hogy a fiatal játékosok sokszor jól futballoznak, de aztán lehet egy visszaesés is bármikor. Aztán jönnek az elvárások és jöhet a blokk. Egy edzőnek tudnia kell, hogy mikor engedi őket játszani és hogy hogyan bánik a játékosokkal. Hogy épp lehúzza egy kicsit, vagy épp felépítse, ez egy összetett feladat. De szeretem az ilyen feladatokat. Van elég saját fiatal játékosunk, jó úton jártunk egy időben, de azóta le vagyunk maradva, ez így nem jó.

A fiatal játékosokat a Hertha-szurkolók támogatása is segítheti, a kiesés ellenére rekordméretű taglétszám-növekedést ért el a berlini gárda, és bérleteladások is nagyon jól mennek.

- Az a szurkolás, amit a drukkereink mutattak, és ahogy a csapattal bántak, az egyszerűen tökéletes volt. Az évek során az egész szurkolói kultúra nagyon sokat fejlődött. Én is rajongok az Olimpiai Stadionért, Németországban egyedülálló körülmények között futballozunk, mi vagyunk az utolsó csapat, amelyik nem a saját arénájában játszik. Talán az idei eredmények nem voltak túl szépek, de a lehető leghamarabb újra a Bundesliga 1-ben kell játszanunk, hogy a szurkolók itt maradjanak és továbbra is támogassanak minket - tette hozzá Dárdai, aki június 26-án kezdi meg a felkészülést a Herthával, előtte pedig Magyarországon is pihen majd.

Olvastad már?
Öt év alatt kétszer nyert aranyat Ausztriában a magyar szakember: "Jó vudu vagyok az edzőknek" - interjú
Doma Ernő a csakfoci.hu-nak adott interjújában az Ausztriában játszó magyarokról, az osztrák fiatalszabályról, Varga Barnabásról és a Bundesligába igazoló edzőkollégáiról is beszélt.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz