A franciák kapitánya durván összeveszett az egyik legjobb támadójával – hihetetlen vb-sztorik

Luciano Wernicke világsikerű könyve, A leghihetetlenebb vb-történetek több száz, néha vicces, időnként megdöbbentő sztorin keresztül rántja le a leplet a négyévente megrendezésre kerülő torna kevésbé ismert momentumairól és emberi oldaláról. A katari labdarúgó-világbajnokság legjobb nyolc válogatottjának múltjában is akadnak érdekességek...
Csakfoci.hu 2022. december 8., csütörtök 16:42
Luciano Wernicke világsikerű könyve, A leghihetetlenebb vb-történetek több száz, néha vicces, időnként megdöbbentő sztorin keresztül rántja le a leplet a négyévente megrendezésre kerülő torna kevésbé ismert momentumairól és emberi oldaláról. A katari labdarúgó-világbajnokság legjobb nyolc válogatottjának múltjában is akadnak érdekességek...
Szerző: Csakfoci.hu 2022. december 8., csütörtök 16:42

1974 – NSZK

A kétcsíkos márka

Johan Cruyff megfenyegette a holland szövetséget, hogy nem vesz részt a világbajnokságon, ha arra kényszerítik, hogy a hivatalos holland mezt viselje. Követelése nem egy egyszerű szeszélyen, hanem egy üzleti vitán alapult. Azokban az években a Puma és az Adidas a világ legerősebb sportruházati cégei voltak, különösen a labdarúgásban. A Puma, amely temérdek pénzért szerződtette Cruyffot, nem akarta, hogy fő reklámarca a háromcsíkos szerelésben bukkanjon fel. (Az Adidas és a Puma alapítói, a két Dassler fivér konfliktusában mintha újraéledt volna Káin és Ábel bibliai története.)

A kényes helyzetben Cruyff salamoni megoldást javasolt: a holland válogatott a szerződése szerint az Adidas szerelésében játszik, ellenben az ő mezén nem lesz Adidas-embléma, sőt az ujján a három csík helyett csak kettő marad.

A Puma cég szóvivője szerint maga Cruyff tépte le a logót és az egyik csíkot a mezéről, a Pumához való hűsége jeleként.

1998 – Franciaország

Pornócsatorna

A legtöbb edző jobban szereti, ha játékosa tartózkodik a szextől egy torna alatt, de különösen a mérkőzés előtti este. Amikor Brazília megérkezett Franciaországba, egy éve veretlen volt már, ez a sorozat a norvégok elleni oslói vereség után kezdődött, s egyben le is zárt egy szériát. Mario Zagallo szövetségi kapitány két okkal magyarázta a váratlan norvégiai vereséget: azzal, hogy tizenhét órát repültek, s hogy játékosai pornófilmeket néztek a szállodában a meccs előtti éjszaka.

Zagallo – aki két világbajnoki címet nyert balszélsőként hazája válogatottjával 1958-ban és 1962-ben, szövetségi kapitánya volt az 1970-es győztes válogatottnak, és segédkezett Carlos Alberto Parreirának az 1994-es diadalban – úgy gondolta, az 1998-as Mondialon nem ismétlődhet meg hasonló eset a szálláshelyükön. Arra kérte a Párizstól néhány kilométerre lévő Lesigny városában található szálloda vezetőségét, hogy a brazil válogatott ottléte alatt csak „ártatlan” filmeket tegyenek elérhetővé a szobákban, mint az Oroszlánkirály, a Maximális sebesség vagy a Terminátor I. és II. Lidio Toledónak, a csapat orvosának tanácsára aztán Zagallo felülvizsgálta a döntését, és enyhített a szigoron. Az orvos ugyanis azt mondta, ha betartják a mértékletességet, hasznos a sörivás és a szex is a futballisták számára. „Az 1974-es világbajnokságon az NSZK és Hollandia válogatottjának a vezetői is engedélyezték az ilyesmit a játékosoknak” – mondta, a stresszoldás fontosságával, a hosszú bezártságérzés enyhítésének lehetőségével magyarázva ezt.

2010 – Dél-Afrika

A franciák fekete napjai

Az előző, 2006-os világbajnokság két döntősének, az olasz és francia válogatottnak a gyors (és meglepő) kiesése számtalan vitát generált mindkét országban. Marcello Lippi és Raymond Domenech, a két szövetségi kapitány egyaránt belebukott a kudarcba, mindkét csapat a szurkolók heves kritikái, sőt sértései közepette tért haza.

A Kékek második mérkőzésének félidejében – június 17-én, Mexikó ellen, Polokwane-ban – Domenech hangosan összevitatkozott az öltözőben a csapat többi tagja előtt Nicolas Anelkával. „B...d meg a mocskos k. anyád!” – kiáltotta Anelka edzőjének a L’Équipe nevű sportnapilap szerint. „Nagyon jó, lejössz” – válaszolta Domenech dühösen, és közölte André-Pierre Gignackal, hogy beáll Anelka helyére. Franciaország 2–0-ra kikapott (mindkét mexikói gól a második félidőben esett), és a kiesés szélére került. Anelkát még aznap kizárták a keretből, de csapattársai – a támadóval szolidaritást vállalva – vasárnap, 20-án sztrájkba léptek, és megtagadták, hogy eddzenek a következő, Dél-Afrikával elleni mérkőzésre. Domenech egy sajtótájékoztatón közölte, hogy azt mondta a labdarúgóinak: „teljes tévedés, butaság, sőt hülyeség, amit csinálnak”.

Nicolas Sarkozy köztársasági elnök megrémült az Afrikából érkező hírektől, és utasította sportminiszterét, Roselyne Bachelot-t, hogy intézkedjen az ügyben, találkozzon a futballistákkal, szedje ráncba őket. „Ami történik, az erkölcsi katasztrófa, amely bemocskolta Franciaország képét – panaszolta az elnök. – Az az arc, amit a francia válogatott Dél-Afrikában mutatott, katasztrofális volt” – közölte.

A Kékek Dél-Afrikától is kikaptak, és egyetlen szerzett ponttal búcsúztak a világbajnokságtól. Patrice Evra, a csapat kapitánya a kiesés után bejelentette, hogy „minden prémiumról” lemondanak. „Nehéz megbocsátani annak a csapatnak, amelyik nem jut be az egyenes kieséses szakaszba. Nem bocsátok meg magamnak. Egyetlen fillért sem fogadunk el” – jelentette ki Evra a Dél-Afrikától elszenvedett 2–1-es vereség után.

Megvásárolható a könyvesboltokban, valamint az Auchan és a Tesco üzleteiben.

 

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ricardo Moniz
Hosszabb távra is kinevezhetik
A holland edző vezetésével négy bajnokin kilenc pontot szerzett, kiharcolta az európai kupát, így elérte a szezoncélt a Zürich.
Fradi
Edzőkérdés
Marek Papszunt nevezte ki új edzőjének a Raków. A Fradival is hírbe hozott edző kapcsán a Csakfoci korábban jelezte, hogy nem benne gondolkodnak az FTC-nél.
Fradi
Játékoseladások?
"Csak különleges ajánlat esetén engedünk el játékost" - utalt Hajnal Tamás többek között Marquinhos vagy Varga Barnabás esetleges értékesítésére. (M4 Sport)
Tovább az összes átigazoláshoz