Fotó: x.com/uafukraine

Eb 2024: Hátrányból verték az ukránok a szlovákokat a szünet után, Rebrov cseréje döntött - videó

Ismét hátrányba került Ukrajna, ám a szünet után ezúttal tudott váltani, így megszerezte az első győzelmét a tornán.
Nyikes Zoltán 2024. június 21., péntek 16:54
Fotó: x.com/uafukraine
Ismét hátrányba került Ukrajna, ám a szünet után ezúttal tudott váltani, így megszerezte az első győzelmét a tornán.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. június 21., péntek 16:54

Szlovákia péntek délután abban a tudatban léphetett pályára, hogy bebiztosíthatja továbbjutását a németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, amennyiben legyőzi Ukrajnát. Az első fordulóban a világranglista 48. helyén álló szlovákok 1-0-ra nyertek a harmadik Belgium ellen, míg az ukránok 3-0-ra kikaptak a románoktól az első mérkőzésükön. A két csapat egymás elleni mérlege kiegyensúlyozott képet mutatott a találkozó előtt: az ukránok háromszor, a szlovákok kétszer nyertek, három meccsük pedig döntetlenre végződött. Világversenyen most találkoztak először.

1. félidő

Az ukrán szövetségi kapitány, Szergej Rebrov alaposan felforgatta csapatát, kikerült a kezdőből többek között a Real Madrid kapusa, Andrij Lunyin, akinek nem ment a védés az első meccsen, posztriválisa, Trubin pedig gyorsan két szép védéssel kezdett, előbb Haraslín jobb alsóba tartó kísérletét védte lábbal, majd Matvijenko ügyetlen mozdulata után került Schranchoz a labda, közeli lövését nagy bravúrral hárította a kapus.

A 17. percben viszont már Trubin sem tudott segíteni, egy bedobás után Haraslín az alapvonalról, Zincsenko mellől emelt középre, ahol Schranz öt méterről a jobb sarokba fejelt, 1-0.

Nagyjából a félidő derekánál magához tért Ukrajna is, a 28. percben Dovbik kis területen, a 16-oson belül két védő között harcolt ki magának lövőhelyzetet, ám az utolsó pillanatban belelépett egy láb, majd Jarmolenko és Dovbik összjátéka után előbbi lövésébe léptek bele a védők, majd a kipattanó után Timcsuk kísérlete találta el a jobb kapufát.

A 36. minutumban egy hosszú indítás után Mudrik lépett be Vavro elé és került helyzetbe, de jól mozdult ki a szlovák kapus és már nem tudták mellette ellőni a labdát. A szünet előtt ismét Trubinnak volt dolga, amikor Haraslín jobb alsóba tartó lövése megpattant Brazsko lábán, így még nagyobb bravúrt kellett bemutatnia a kapusnak.

2. félidő

Intenzíven kezdtek az ukránok, Dovbik öt perc elteltével egy fejessel veszélyeztetett, majd az 54. percben összejött az egyenlítés Rebrovéknak: Zincsenko balról érkező lapos beadását Saparenko lőtte belsővel, 10 méterről a jobb alsóba, 1-1.

Az egyenlítés után nagy mezőnyfölényben játszott Ukrajna, de nem sorjáztak a helyzetek, úgy tűnt, mintha egyik csapat sem akarna nagyobb kockázatot vállalni. Az újabb nagyobb lehetőségre a 75. percig kellett várni, amikor is Jaremcsuk indult meg nagy lendülettel a szlovák kapu felé, vele szemben csak Skriniar volt, mellette balján pedig jött segíteni Mudrik, ám hosszú labdát kapott, így éles szögből csak a jobb oldali kapufát találta el.

A sárgamezesek fölénye a 80. percben góllá érett: a jobb oldalon Saparenko emelte be a labdát a 16-oson belülre bemozgó Jaremcsuk elé, aki megszelídítette a játékszert, majd ugyan közel került hozzá az ötös sarkánál Dubravka, de a támadó még el tudta pöckölni a labdát a bizonytalankodó kapus mellett, 1-2.

A hátralévő idő már nem hozott újabb fordulatot, pedig Vavro előtt adódott egy ígéretes lövőhelyzet, de lyukat rúgott, így Ukrajna begyűjtötte a három pontot.

Európa-bajnokság, E-csoport, 2. forduló

Szlovákia-Ukrajna 1-2 (Schranz 17., ill. Saparenko 54., Jaremcsuk 80.)

Szlovákia: Dubravka – Pekarík, Vavro, Skriniar, Hancko (Obert, 67.) – Kucka, Lobotka, Duda (Bénes, 60.) – Schranz (Sauer, 86.), Bozenik (Strelec, 60.), Haraslín.

Ukrajna: Trubin – Timcsuk, Zabarnij, Matvijenko, Zincsenko – Saparenko (Taloverov, 92.), Brazsko (Szidorcsuk, 85.), Szudakov – Jarmolenko (Zubkov, 67.), Mudrik (Malinovszkij, 85.) – Dovbik (Jaremcsuk, 67.).

Neked ajánljuk
Átigazolások
Paks
Hegedűs János
Hegedűs János a Paksi FC kölcsönjátékosaként szerepel majd az új szezonban az FK Csíkszereda együttesében.
Hertha
Dárdai Márton
Német sajtóhírek szerint bizonytalan Dárdai Márton jövője a Herthánál. A magyar válogatott védőre számítana klubja, ő azonban szívesebben futballozna az élvonalban.
BVSC
Pekár László
Csábi József vezetőedző remekül ismeri a legújabb kiszemeltet.
Tovább az összes átigazoláshoz