A német példa a cél itthon is

Sokan azt mondják, ma a fizioterapeuta az egyik legfontosabb ember egy futballklub életében. Egyetért ezzel?

– Több jó szakember tehet sokat egy csapat sikeréhez – kezdte Fehér József, a csakfoci.hu-nak. – Ahogy egy csapatnál, úgy nálunk is csak együtt lehetünk eredményesek, kiváló kollégák, orvosok közreműködésével. Kollégáimmal elég, ha csak egymásra nézünk egy-egy eset kapcsán és mindenki tudja a feladatát, soha nincs szakmai féltékenység közöttünk, egymástól tanulva érhetünk el eredményeket.

A klubok mennyire figyelnek arra, hogy jó szakembereket alkalmazzanak?

– Németországban kiváló kollégák magas szintre emelték ezt a szakmát. Az élsport üzleti alapon működik, tehát a klub, illetve az edzők érdeke is, hogy minél kevesebb sérült játékos legyen. Éppen ezért nagy figyelmet kell fordítani a sérülések megelőzésére és rehabilitációra. A legértékesebb sportoló az egészséges sportoló! Ez a cél Magyarországon is, hogy a hazai klubvezetők és edzők ugyanígy tekintsenek ránk, mint külföldön.  A szakmai tudást, amit elsajátítottunk kollégáimmal, szeretnénk átadni az MLSZ szervezésében elkezdődött licensz képzésen a terapeuták számára.

Ma már fontosabb az Ön szerepük egy-egy csapat életében, mint mondjuk 15-20 éve volt?

Talán a technikákban és a tudomány fejlődésében látok változást, de a fontossága egy-egy csapat életében ugyanaz, mint 15 vagy 20 évvel ezelőtt. Tanárom és kollégám, Klaus Eder 1988 óta fizioterapeuta a német labdarúgó-válogatottnál. A Bayern München például 1990-től alkalmaz erőnléti edzőt.

 

Németországban hol dolgozik és mivel foglalkozik pontosan?

 – Jelenleg Dorfenben, egy felső-bajorországi városban dolgozom: a Praxis für Physiotherapie Gaigl Rehabilitációs központ szakmai vezetője vagyok. Különböző mozgásszervi betegségek, illetve sérülések rehabilitációját végezzük és kezeljük kiváló kollégáimmal. A keresztszalag-szakadás műtét utáni rehabilitációjára specializálódtam, évente körülbelül 200 – 250 pácienst segítek a felépülésben

Hogy lesz valakiből fizioterapeuta?

 – Egy súlyos autóbalesetet szenvedtem és ezáltal ismertem meg a gyógytornát, a rehabilitációt, ez adta meg az első lökést, hogy ezt a hivatást válasszam. A fizioterápia és a gyógytorna képzés felsőoktatási iskolarendszerben működik. Az alap gyógytorna szakot négy év alatt lehet elsajátítani, utána pedig, az orvosi képzésekhez hasonlóan szakosodni szükséges, folyamatosan végzünk különböző szakirányú képzéseket, mint a manuálterápia, sporttudomány, sport-fizioterápia és még sorolhatnám. Dolgoztam kórházban, ahol különböző osztályokon (belgyógyászat, intenzív osztály, neurológia) szereztem tapasztalatot. Németországban a gyógytornászoknak törvény adta lehetőségük egy speciális képzéssel diagnosztikát tanulni, alkalmazni, ezt tavaly decemberben sikeresen eredménnyel végeztem el, jelenleg pedig a radiológia szakterületével ismerkedem. Ebben a csodálatos szakmában folyamatosan fejlődni kell.

___________________________________________________________________________________________

Az Endo Plus Service Kft. itthon piacvezető az orvosi műszerek, kórházi anyagok és eszközök forgalmazásában, és hosszú évek óta szerves része a hazai sportnak. A cég több csapatot segít, ráadásul most már egyes játékosok számára is elérhetőek a készülékeik, azaz aki akarja, saját maga is tehet a mielőbbi felépüléséért, illetve a sérülés megelőzése érdekében is. Terápiás készülékek széles választékban a terapiashop.hu oldalon vásárolhatóak.
___________________________________________________________________________________________

A válogatott a csúcs

Mitől jó egy fizioterapeuta?

 – Egy jó fizioterapeutának a szakmai tudáson kívül, folyamatosan fejlesztenie kell az ismereteit, ezen kívül fontos a lojalitás és a csapatban való gondolkodás. Mindig tudnod kell a határaidat, hogy meddig tart a kompetenciád. Kiváló orvosokat és szakembereket ismerhettem meg Németországban és Magyarországon, akikkel kiváló szakmai kapcsolatot, hálózatot alakítottunk ki. Egy jó terapeutának szüksége van egy jó orvosra és egy jó orvosnak szüksége van egy jó terapeutára.

Sok magyar játékossal beszéltünk, mindenki dicsérte Önt. Kijárnak adott esetben magyar labdarúgók kezeltetni magukat?

– Igen, van rá példa, hogy a játékosok hozzánk jönnek Németországba. Ugyanakkor kiváló kollégáim vannak Magyarországon, mint Halmai Tamás, Végh Barnabás és Jakab Ferenc, hogy csak egy pár nevet említsek, akikkel együtt dolgozunk és adott esetben hozzájuk tudjuk irányítani a sportolókat.

Ebben a szakmában mi jelentheti a csúcsot?

 – Büszke vagyok rá, hogy a szakmám a hivatásom és a tudásommal sok embernek tudok segíteni. A sportban és a szakmámban való csúcsot természetesen a magyar labdarúgó válogatott szakmai stábjához való tartozásom jelenti, ahol a tudásomat folyamatosan fejleszthetem. Ha az ember minél többet tud, akkor jön rá igazán, hogy mennyi mindent nem ismer még….