Olsen cáfolta, hogy magyar kapitány lesz

Dárdai Pál, Lőw Zsolt, Marco Rossi, Paulo Sousa, Giovanni Trapattoni, Herczeg András – néhány komoly név azok közül, akiket az utóbbi napokban, Bernd Storck távozása óta hírbe hoztak a magyar válogatott kapitányi posztjával.

Hozzájuk csatlakozott nemrég a magyar sajtóban, a Rangadó oldalán Morten Olsen neve is, ahol mint elsőszámú és egyetlen jelölté szerepelt.

Az Európa-szerte elismert szakember kapcsán a csakfoci.hu Dánia egyik legnagyobb sportoldala, a bold.dk szerkesztőjével, Mikael Blonddal vette fel a kapcsolatot, aki néhány mondatban jellemezte a trénert, de megkeresésünk után fel is vette a kapcsolatot Olsennel, aki így reagált a hírre a bold.dk oldalán.

Volt egy megkeresés a magyar szövetség részéről, erre baráti hangvételben, de azt mondtam: “Nem, köszönöm”

– válaszolt Olsen röviden, arról viszont nem kívánt beszélni, hogy pontosan miért is mondott nemet az MLSZ-nek.

Mikael Blond ugyanakkor kifejtette, hogy Olsen néhány hónapja már megfogalmazta, hogy visszavonulhat teljesen az edzősködéstől, néhány klubnak, köztük az Anderlechtnek is nemet mondott már, és ezt most újra megerősítette kvázi a rutinos edző.

Tekintve a koromat, a karrieremnek alighanem vége. Ugyanakkor mindig van egy “de”. Ha érkezik olyan ajánlat, amikor komolyan elgondolkodom, akkor azért nem zárok ki semmit – fűzte hozzá a 68 éves dán legenda.

 

“Csak akkor vállal el bármilyen munkát is, ha teljesen motivált”

Blond szerint egy összetett személyiségű, igazi profi és futballfüggő a magyar válogatott (már csak volt) kapitányjelöltje.

Morten egy pozitív személyiség, aki minden ajánlatot meghallgat, de meglepődtem volna, ha igent mondott volna a magyar szövetségnek. Persze azt is el kell mondani róla, hogy igazi futball-függő, úgyhogy két év után biztosan hiányzik neki azért a munka. Hosszú ideig élt a feleségével Belgiumban is, rengeteget olvas, a barátaival találkozik, minden olyan dolgot megtesz, amire 50 éves játékos- és edzői pályafutása alatt nem volt ideje. Korábban azt mondta, szeretné picit élvezni is az életet, mert az örömöt nem kapta meg a labdarúgástól az utolsó években, ezért is mondott nemet az ajánlatokra. Mortent mindenhol elismerik a futballban, tapasztalt, profi és nagy tudású szakember, komolysága miatt sokan picit unalmasnak tartották Dániában, de mi, újságírók a humoros, könnyedebb oldaláról is ismerjük, szereti a viccelődést, de a munkáját nagyon komolyan veszi. Amit az edzői stílusáról tudni kell, az az, hogy szereti a csapataival a földön járatni a labdát, nagy hatással volt rá és ő is nagy hatással volt aztán az Ajax 4-2-3-1-es felállású támadófocijára. Amit talán a gyengéjének is mondhatunk, az az, hogy néha talán túlságosan is ragaszkodott ehhez a taktikához és felfogáshoz a dán válogatottnál is, és képtelen volt változtatni.

De Morten minden állomáshelyén 100 százalékosan elvégezte a dolgát, nagyon okos ember, átgondolt tervekkel. Mindig idő kellett a játékosoknak átlátni a rendszerét, ami viszont türelmet kíván, ez viszont nem éppen a mai modern foci ismérve. De csak akkor vállal el bármilyen munkát is, ha teljesen motivált és látja a siker lehetőségét is

– tette hozzá honlapunknak a dán szakíró, utóbbi mondatával alighanem Olsen nemleges válaszát is megindokolva.

A dánok legendás játékosa, majd edzője 2015 és a dán válogatottól történt távozása óta nem vállalt szerepet edzőként, de múltja vitathatatlanul sikeres: játékosként a dán válogatottal részt vett az 1984-es és az 1988-as Európa-bajnokságon, illetve az 1986-os világbajnokságon is, háromszor belga bajnok és UEFA-kupa győztes az Anderlechttel. Edzőként a Bröndby-vel és az Ajax Amszterdammal is a csúcsra ért a bajnokságban (előbbivel kétszer is), 2000 és 2015 között pedig a dán válogatottat irányította, csapata ott volt a 2002-es és a 2010-es világbajnokságon, valamint a 2004-es és a 2012-es Európa-bajnokságon is.

DUDÁS GÁBOR

Kiderült: Magyar kapitányjelölt mondott nemet az MLSZ-nek