A magyar labdarúgók a hazai és a külföldi bajnokságokban összesen 361 gólt szereztek. Öt év után új mesterlövészt avat Magyarország 2019-ben: a kazah élvonalban 2. helyen végző Kairat Almati támadója, Eppel Márton a naptári évben 16 bajnoki találatával az első helyen zárt a magyar háziversenyben, amivel megszakította az észak-amerikai profiligában (MLS) szereplő Chicago Fire csapatának idén búcsút intő Nikolics Nemanja öt évig tartó egyeduralmát.

A 2014 óta zsinórban az adott naptári év gólkirálya ezúttal a második helyen végzett – 12 gólig jutott 31 meccsen az évben – ahogy a nyár elején a svájci Luganóhoz igazoló Holender Filip is hasonló mennyiségben termelte a gólokat – igaz, ő 29 mérkőzésen érte el ezt a számot, a góljainak java részét a Honvéd színeiben szerezve. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a ferencvárosi Varga Roland állhatott fel, aki 10 találattal zárta a 2019-es esztendőt.

A TOP10-es listán az előző évhez képest 6-4 arányban osztozik a hazai bajnokságban futballozó játékosok és a légiósok aránya.

Az élmezőnyben megtalálható a horvát Hajduk Splittől egy idényre kölcsönben a Puskás Akadémiában futballozó Gyurcsó Ádám (9 gól), a nyáron a török másodosztályból az Újpesthez visszatérő Feczesin Róbert (8 gól), valamint debreceni Szécsi Márk és a paksi Hahn János (8-8 gól) is.

Az élmezőny közvetlen közelségében ott van a Puskás Aréna nyitómeccsén bokasérülést elszenvedő Kalmár Zsolt (DAC), és csapattársa, Vida Kristopher, illetve hét év után az NB I-ben szereplő ZTE támadója, Radó András is (7-7-7 gól).

A legjobbak közé ezúttal légiósként az Eppel, Nikolics, Holender trió mellé egyedüliként az MLS-nek búcsút intő Németh Krisztián (Sporting Kansas City) fért be 8 találattal.

Érdekesség, hogy az élmezőnytől messze elmaradt a tavalyi év harmadik legeredményesebb magyar góllövője, az idén csak öt gólt szerző Böde Dániel (Paks, 21. lett). A nyáron a Ferencvárostól Paksra hazaigazoló 33 éves csatárt követi szorosan ugyanennyi góllal Szoboszlai Dominik (RB Salzburg), Ádám Martin (Kaposvár), Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba), Kovács István (MOL Fehérvár FC) és Tőzsér Dániel (DVSC).

A nyári átigazolási hajrában a Mainzhoz visszatérő Szalai Ádám (44.) sem található meg 2019 legtermékenyebb magyar labdarúgó között.

A Transfermarkt listájának első 20 helyezettje: