A játékvezető azonnal jelzett a kispad felé: baj van. Rögtön érkezett a segítség, a bicskeiek masszőre, Sulyok Barnabás is, aki minden erejével és szaktudásával igyekezett stabilizálni a támadó állapotát. A rendezők értesítették rohammentőket, akik több mint félórán át a pályán láták el a bicskeiek játékosát. Felmerült az infarktus, agyvérzés vagy tüdőembólia gyanúja. Szerencsére egyik sem igazolódott be, a helyben elvégzett EKG-vizsgálat negatív eredményt hozott. Mindenki, de legfőképpen a szülők megkönnyebbültek, ugyanis a helyszínen látták, ahogy a fiuk rosszul lett szerda esti meccsen.

Teljesen sokkban voltam, én magam ilyet még nem tapasztaltam – kezdte a csakfoci.hu-nak kissé megviselten Kovács Ferenc, Ádám édesapja. – A játékosok arcán aggódó tekinteteket láttam. Voltak olyanok is, akik a tenyerükbe temették az arcukat, ami a feszültséget még inkább növelte. Mindenki le volt döbbenve. A csapat masszőre, aki odarohant a fiamhoz, rendkívül nagy magabiztosságot sugárzott a környezetében, kicsit megnyugtatta a kedélyeket. A mentősökkel folyamatosan tartotta a kapcsolatot, közben kimagasló hozzáértéssel, bátran és szakszerűen látta el feladatát. Rendkívül hálás vagyok neki azért, amit a fiamért tett. Az ilyen pillanatoktól a labdarúgásban nem tudjuk függetleníteni magunkat, egy óvatlan pillanat alatt bárki mással is megtörténhet a baj. Minden másodperc számít, nem szabad az időt vesztegetni.

A segítségnyújtás során minden eshetőségre fel voltak készülve a helyiek: defibrilátort is hoztak be a pályára, amit szerencsére nem kellett használni, mivel a futballista nem vesztette el teljesen az eszméletét.

Nyitókép forrása: Kovács Ádám (középen) váratlanul összeesett a pályán – Fotó: pfla.hu

Ádám mindenre emlékszik és a körülményekhez képest jól van. A kórházba érkezés után rögtön ellátták és mindenre kiterjedő, átfogó vizsgálatok alá vetették. A szívénél találtak egy kisebb eltérést, jelenleg is azt próbálják kideríteni, ez okozhatta-e a problémát – sóhajtott nagyot az édesapa, miközben azt is elmondta, a napokban újabb vizsgálatok várnak a fiára, amely során kiderülhet az is, folytatja-e a pályafutását – Ha az orvosi vélemények is úgy ítélik meg, nincs komolyabb baja, örömmel visszük a további mérkőzésekre is. Ez egyben azt is jelenti, hogy töretlen maradt az egészsége, ami számunkra mindennél fontosabb. Ádám ezúton is köszöni szépen a masszőr és a mentők gyors segítségét, valamint az érte aggódók jókívánságait is.

Sulyok Barnabás a bicskeiek masszőre az ilyen eseteket már rutinosan kezeli. Tavaly szeptemberben életet mentett a Király SE ellen 3-2-re megnyert Magyar Kupa-mérkőzésen, Szombathelyen.

Azonnal berohantam a pályára, majd hordágyon levittük a pálya szélére Ádámot. Siettem a defibrilátorért, mert úgy gondoltam, szükség lesz rá. Hál’ Istennek nem került erre sor, viszont rohammentőt mindenképpen hívni kellett hozzá. A kiérkezésükig végig tartottam benne a lelket: beszéltem hozzá, kérdezgettem, folyamatosan figyeltem a pulzusát, nehogy elveszítse az eszméletét és legyen nagyobb baj.

Ádám nagyon fura tüneteket produkált: nehéz légzése volt, rángatózott, hevesen vert a szíve, nem mindig volt magánál. Le a kalappal előtte, hiszen a körülményekhez képest nagyon jól viselte a történteket. A szülei előtt is, akik ilyen méltósággal viselték a történteket. Minden elismerésem előttük, hatalmas köszönet illeti a mentősöket, beleértve a diszpécsert is, aki mindvégig segítette a munkámat a rohammentő kiérkezéséig. Innen is mielőbbi jobbulást kívánok Ádámnak és várjuk vissza a pályára!

Öttusa után futball

Kovács Ádám kezdetben öttusázott, eredményes volt és érmeket nyert, majd a labdarúgás felé orientálódott. Eleinte az édesapja nem támogatta az ötletét, ő maga nem állt nagy futballrajongó hírében, ez azonban az idővel megváltozott.

Egyszer megkeresett azzal, hogy focista szeretne lenni. Mondtam neki, csak akkor, ha százig eldekázol, elviszlek az egyik csapathoz. Egy hét múlva szólt, kimentem hozzá az udvarra, teljesítette. Álltam a szavam, a Főnix-Gold FC-hez került, Székesfehérvárra. Fokozatosan lépkedett feljebb azon a bizonyos láthatatlan ranglétrán. Ajkán nagyon jó szezont futott, ahol 20 gólt szerzett. Közel állt ahhoz, hogy az NB II-ben szerepeljen, ám súlyos sérülést szenvedett. Felépült a sérüléséből, viszont sajnos egy osztállyal visszább kellett lépni. Következett a Veszprém, Gárdony, Sárosd és most a Bicske. Hiszem, hogy a kisebb döccenők ellenére a fiam előtt szép jövő áll.

LENKÓ PATRIK