Mint ismert, az Újpest meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedett hazai pályán a Puskás Akadémiától az NB I 30. fordulójában. A mérkőzésen Tischler Patrik november közepe óta először volt kezdő, azonban egy félidőnyi játék után Nebojsa Vignjevic lecserélte. Helyette a góllövőlistán 16 gólos Novothny Soma állt be.

A két csatár legutóbb tavaly október közepén, a gól nélküli döntetlennel végződő Paks elleni bajnokin kezdett együtt, valamint a Magyar Kupában napra pontosan két hónappal ezelőtt az MTK elleni (2-1) negyeddöntő első meccsén szavazott nekik bizalmat Vignjevic.

Kettejük teljesítménye árnyaltabb összképet mutat, összesen húsz gólt szereztek az élvonalban – ebből a találatok nyolcvan százalékát Novothny érte el –, és csak két assziszt fűződik a nevükhöz. Tőlük csak a Videotonnál a Danko Lazovic-Marko Scepovic (24 gól/16 gólpassz), a Honvédnál a Davide Lanzafame-Eppel Márton (29/16), valamint a Fradinál a Varga Roland-Böde Dániel (29/15) duó alkot hatékonyabb párost.

Megfigyelhető, hogy a lila-fehérek „csatársora” nem tűnik igazán eredményesnek a riválisokkal szemben, és ebből az okból kifolyólag megkérdeztük az Újpest vezetőedzőjét, mi lehet ennek az oka.

– Az a baj, sokszor nem arra gondolnak, hogy a labdarúgás csapatjáték, hanem arra, hogy gólt szerezzenek. Teljesen más mentalitást képviselnek mindketten, szemben Henty-vel, aki magától tud kialakítani helyzeteket. Nem működnek együtt a csapat részeként, hanem arra várnak, hogy mások kialakítsák számukra a lehetőségeket – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón Nebojsa Vignjevic a csakfoci.hu-nak. – Játszhatsz kettő, vagy négy csatárral is, de ha nem tudsz labdához jutni, akkor nincs miről beszélni. Láthattuk, hogy a Puskás Akadémiának rendkívül technikás játékosai vannak, akik fel tudják venni a párharcokat, mi pedig nem.

Novothny és Tischler összességében egy párharcot nyert meg külön-külön, ami probléma. Ha mindketten játszanak és nem futnak, nem helyeznek nyomást a védelemre, akkor ezzel nem lehet mit kezdeni.

Márkvárt Dávid gólt rúgott nekünk középpályásként, és ez jelzésértékű. A támadóknak is meg kell tenni mindent azért, hogy a labdákat megszerezzék, és a párharcokat meg kell nyerniük a védők ellen. Játszhatunk több csatárral is, de hangsúlyozom nem ezen fog múlni. Mindenkinek ki kell venni a részét a csapatmunkából, s ha nem működünk egységesen, akkor az már régen rossz – tette hozzá a szerb szakember.

Tischler a szezonban eddig 25 tétmeccsen játszott, ebből 19-szer csereként lépett pályára és csak négy gólt szerzett. Honlapunk szembesítette edzője kritikájával a támadót, aki a következőket mondta.

– Ezzel kapcsolatban nem akarok semmit mondani, de ha így van, akkor el kell fogadnom az edzőm szavait. Talán beszélhetek Soma nevében, szerintem ő is el tudná viselni, ha mindketten a pályán lehetnénk, tudnánk egymásnak segíteni – kezdte Tischler Patrik a csakfoci.hu-nak. – Többre számítottam, amikor ideigazoltam, de ha lehetőséget kaptam, főként a kupameccseken, akkor bebizonyítottam, helyem van a kezdőben.

A bajnokságban többnyire epizódszerep jut nekem, amit nagyon sajnálok, és ebből a szempontból van bennem egy kis elégedetlenség. Sajnálom, többet szeretnék játszani, de az edző dönt a kezdőt illetően.

Három évem még van a szerződésemből, nem azért jöttem, hogy egy sikertelen év után azonnal továbbálljak. Távoli még a jövő, a kupadöntővel együtt négy mérkőzésünk van hátra és csak az előttem álló feladatokra koncentrálok – zárta a csatár.

LENKÓ PATRIK

Újpest: “Mindegy ki rúgja a gólt, csak én rúgjam” – páros interjú a rivalizáló Novothnyval és Tischlerrel a derbi előtt