Sokakat meglepett, hogy Dél-Koreát, ráadásul a másodosztályt választottad. Miért?

Szomorú vagy nem szomorú, ez az egy írásos ajánlat érkezett értem. Rúgtam 26 gólt másfél év alatt, nyertem kupát és voltam harmadik is az NB I-ben, de mivel nem voltam még válogatott, így inkább csak puhatolózások voltak, konkrét ajánlat viszont csak ez az egy. Én pedig egy nagy tapasztalatszerzési lehetőségnek és kalandnak is gondolom, ami rám vár, emellett pedig egy olyan csapatba igazolok, amely ugyan jelenleg a másodosztályban szerepel, de Dél-Korea egyik legnagyobb klubja, az ország második legnagyobb városában. Három éve viszont kiestek, tavaly az osztályozón nem tudtak visszakerülni, most pedig úgy erősítenek, hogy mindenképpen összejöjjön a feljutás. Egy támadó szempontjából pedig jó egy olyan csapatba igazolni, amely a bajnoki címért küzd – mondta Novothny Soma a csakfoci.hu-nak.

Mennyi időre szerződsz Dél-Koreába?

2019 végéig igazoltam kölcsönben a Busanhoz, de opciójuk is lesz a végleges megvásárlásomra, ha úgy alakulnak a dolgok. Márciustól decemberig tart ott a bajnokság, az idény végéig szól a kölcsönszerződésem. 

Felkészültél a teljesen más kultúrára és futballközegre?

Utánanéztem már a városnak, a csapatnak, az egész országnak. Négy idegenlégiós lehet egy csapatban, oda sem volt egyszerű bekerülni, sok a szerb, horvát és brazil légiós is a bajnokságban, ez egy jól bejáratott út az ottani bajnokságban. Van 19-szeres koreai válogatott játékos is a klubban, amely tényleg úgy erősített, hogy a feljutásra esélye legyen, remélem, ebben én is sokat tudok majd segíteni. Ha egyedül kellene kimennem, nyilván én is jobban tartanék attól, mi vár rám, de szerencsére jön velem a menyasszonyom is, együtt biztosan meg tudunk birkózni a dolgokkal. 

View this post on Instagram

IGENT MONDOTT ❤️💍 #szeretlek

A post shared by novothnysoma (@novothnysoma) on

Török és dán lehetőségről is hallottunk veled kapcsolatban, ezek miért nem jöttek össze?

Voltak innen is érdeklődők, a dán lehetőség az komolyabb és konkrétabb is volt, de végül késő volt már ahhoz, hogy realizálódjanak a dolgok és mindenki megegyezzen mindenkivel, a dánok szinte az utolsó pillanatban találták ki, hogy leigazolnának. 

Játszottál Nápolyban, aztán Diósgyőrben és Újpesten is meghatározó játékos voltál, egy éve kis híján az NB I gólkirálya. Tényleg azért mész Dél-Koreába, hogy “ott építsd tovább a karriered”?

Sosem egyszerű magyar játékosként külföldre igazolni.

Akik nincsenek benne 100 százalékosan a fociban, azok nyilván minden átkot és rosszat rám szórnak amiatt, hogy Dél-Koreába igazoltam, azt meg külön is hozzáteszik, hogy a másodosztályba…nyilván mindenkinek szíve joga úgy megítélni az átigazolásomat, ahogy akarja.

Az majd ki fog derülni, karrier szempontjából mennyire lesz előrelépés a klubváltásom. Ha például bajnokságot tudok nyerni a csapattal, vagy úgy játszom, hogy hosszabb távú szerződést kapok egy első osztályú klubnál, akkor azt gondolom, a karrierem szempontjából is jó döntést hoztam. A világranglistán a 27. Dél-Korea, nyilván nem rossz az ottani élvonalbeli bajnokság sem.

Mennyire volt szakmai és mennyire anyagi ez a döntés, lehet ezt százalékosítani? 

Számszerűleg nem nagyon lehet ezt megmondani, nyilván mind a két szempont szerepet játszott a döntésemben, a kettő együtt stimmelt, így arra jutottam, hogy ki szeretnék menni és ki akarom próbálni magam Dél-Koreában. 

Az nem merült fel, hogy a nyárig Újpesten maradsz és majd akkor választasz új csapatot?

Persze, felmerült. Tavaly nyáron is téma volt, hogy akkor adnak majd el, aztán idén télen is szóba került ugye a távozásom. Akkor nem lett belőle semmi, de jött az ajánlat, ami nekem és a klubnak is megfelelt, így jobbnak látszott, ha nem várunk tovább, ráadásul további halogatással ez a kapu is bezárult volna. 

Az imént említetted, hogy amiatt nehezebb volt klubot találnod, hogy nem voltál még válogatott. Ezzel a váltással nem kerültél még messzebb ettől? És itt nem a kilométerekre gondolok.

Szinte minden tárgyaláson az első kérdés, hogy a játékos volt-e válogatott, egyszerűbb így eligazolni, jó ajánlatot kapni. Az esetemben ráadásul ott volt, hogy látták, hogy rúgtam a gólokat, és ilyenkor mindenkiben felmerül, hogy valami baj lehet, ha valaki nem volt még így sem válogatott.

Hogy miért nem voltam még? Talán a játékstílusom, a karakterem miatt, nem tudom, talán emiatt nem illettem bele még egyik kapitány elképzeléseibe sem. Ráadásul ott van előtte például Szalai Ádám vagy Böde Dániel is, akik nagyon sokat tettek már le az asztalra. Én igyekeztem minél több gólt szerezni azért, hogy meghívót kaphassak, meglátjuk, hátha a jövőben sikerül majd. Akár már  a dél-koreai klubomnál, ott is figyelemmel tudnak majd kísérni. 

DUDÁS GÁBOR

A legjobbakat kívánjuk Neked, Soma!86-os számú gólvágónk messzi vizekre evez Újpestről.Részletek a lenti linken:🔽https://bit.ly/2HkkGkr

Közzétette: Újpest FC (hivatalos) – 2019. március 14., csütörtök