Másfél évet és 30 mérkőzést játszottál Szlovákiában, az Európa Ligát is megjártad a Trencín csapatával, góllal mutatkoztál be az ottani bajnokságban, az első NB I-es félévedben pedig az egyik legjobb légiósnak bizonyultál. Most már van összehasonlítási alapod: melyik az erősebb bajnokság?

Az egyik legjobb szlovák csapat volt a Trencín, egymás után kétszer is kvalifikálta magát Európába. De az Újpestről is elmondható, hogy az egyik legjobb magyar csapat. Nehéz összehasonlítani a két bajnokságot, de az biztos, hogy az NB I-ben gyorsabb és agresszívabb a foci.

A Trencínben is szépen termelted a gólokat (8) és gólpasszokat (9), hogyhogy nem tudtál anyaklubodnál, a belga Gentnél maradni? Te maga kérted, hogy újra adjanak kölcsön?

Igen. Úgy éreztem, hogy túl fiatal vagyok még és nem biztos, hogy elég játéklehetőséghez jutottam volna Belgiumban, így mindenképpen szükségem volt arra a fejlődésem érdekében, hogy rendszeresen a pályán legyek. Erre Újpesten meg is van a lehetőségem, jól is érzem magam a csapatnál. A Gentnél rengeteg játékos van, 30-32, sokan el is jönnek rendszeresen kölcsönbe, ott nagyon nehéz lett volna eleget játszanom. Meg is mondták egyébként, hogy szerintük még nem állok készen arra, hogy a kezdőcsapat közelébe kerüljek, és hogy jobban járok én is, ha még másik klubhoz megyek. És ugye a válogatottnál is csak olyan játékosokat vesznek figyelembe, akik játszanak is…

El is jöttél Újpestre. Hogy látod, lehet rá esély, hogy akár hosszabb távon is az NB I-ben maradj?

Egyelőre nem tudok még erre válaszolni. Az biztos, hogy a kölcsönszerződésem az idény végén lejár, a Gentnél pedig 2020 nyaráig él a kontraktusom. Majd meglátjuk, hogyan alakul a folytatás.

Mindenesetre el tudnám itt képzelni magam akár hosszabb távon is, tetszik, amit eddig tapasztaltam. Szerintem nincs olyan messze a magyar bajnokság például a belgától, mint sokan gondolják, persze, különbségek azért vannak, de aki mondjuk Magyarországról megy oda futballozni, nagyon nagy ugrást nem kell, hogy tegyen.

 

Giorgi Beridze duplája Diósgyőrben

Diósgyőrben biztosan megjegyzik Giorgi Beridze nevét. 75. percig a hazaiak vezettek, aztán jött a grúz támadó és megszerezte első, majd második gólját az NB I-ben.

Közzétette: M4Sport – 2018. október 20., szombat

 

Őszintén: tudtál bármit a magyar fociról, az Újpestről, mielőtt idejöttél?

Nem igazán…de az ügynököm, aki 25 éve itt él, sokat mesélt, próbáltam gyorsan képbe kerülni. Illetve az ugyancsak grúz Bachana Arabuli, a Puskás Akadémia támadója is “súgott” elég sokat,

így azért nem teljesen “vakon” kezdtem el futballozni Magyarországon. Mindketten figyelmeztettek, hogy nem lesz könnyű dolgom itt, ne számítsak egyszerű meccsekre, itt minden labdáért keményen meg kell harcolni.

Eltelt fél év, játszottál nálunk is már 15 bajnoki mérkőzést. Milyen az NB I, a körülmények, hogy látod?

Abszolút pozitívak a benyomásaim. A csapatok erősek, jó színvonalúak a mérkőzések, ráadásul a szurkolók is remek hangulatot csinálnak a stadionokban. Ez egy grúz játékosnak nem megszokott, ha klubfociról van szó. Nálunk még a nagymúltú Dinamo Tbiliszi meccseire sem nagyon járnak ki, van, hogy ott is csak kb. 50 ember van a lelátón, nagyjából a családok, mama, papa és az ismerősök…persze más a helyzet, ha a válogatottról van szó, akkor megtelik sokszor a nemzeti aréna a fővárosban. Nagyon más a futball, az élet is nálunk.

Visszatérve Magyarországra: volt már olyan játékos vagy csapat az NB I-ben, aki ellen kimondottan kemény vagy kellemetlen volt játszani?

Játékost még nem igazán tudok mondani, kiemelni, talán majd az idény végén tedd fel ezt a kérdést. Ami a csapatokat illeti, a Ferencváros elleni ütközet volt a legkeményebb és a legnehezebb a számomra.

Még csak 21 éves vagy, de már játszottál 70 mérkőzést három országban és az Európa Ligában. 35 gólod és gólpasszod van, az azért nem egy rossz átlag. Melyik az igazi műfajod, a góllövés vagy az előkészítés?

Szeretem mindkettőt…minden meccsnek úgy megyek neki, hogy a csapatomat így vagy úgy, de gólhoz segítsem, ez a dolgom. Szerintem egész jól cselezek, a lövőtechnikám sem rossz, feltalálom magam általában a 16-oson belül, ezt tartom az erősségemnek. De persze látom a hibáimat, például az biztos, hogy a fejjátékom még nem az igazi, nem megyek bele elég agresszívan a párharcokba.

A grúz válogatottban még nincs gólod, két meccsed viszont már igen. Hogyan motiválja magát egy grúz játékos, tudván, hogy a válogatottal nagy tornára azért nincs túl sok esélye kijutni?

Amikor itt viseled a nemzeti csapat mezét, zászlaját és címerét (a szívére mutat – a szerk.), az jelent mindent. Nekünk, grúzoknak csak ez számít, ezen kívül nem kell semmilyen más motiváció. Egyébként a csapatunk fejlődik, a Nemzetek Ligájában meg is nyertük a csoportunkat veretlenül (D-divízió, 1. csoport – a szerk.), úgyhogy a ligában még várnak ránk feladatok és talán valami nagyobb eredmény is végre.

Klubszinten milyen terveid vannak? Van olyan bajnokság, ahol egyszer majd szívesen játszanál?

Az Újpesttel szeretnék egyelőre a maximumra törni, segíteni a csapatnak kijutni Európába. Én csak játszani akarok, méghozzá minél jobban, most ez a legfontosabb. A Gent miatt is, hiszen rendszeresen figyelik az itteni meccseimet.

Ronaldo vagy Messi?

Ronaldo, de a brazil, mindig ő volt a kedvencem.

A játékstílusod, az alkatod miatt inkább az argentinra tippeltem volna…

Ő is nagyszerű, de mivel jobblábas vagyok, így Messi nem lehetek…(nevet)

DUDÁS GÁBOR