4 meccses eltiltással indult a bajnoki szezon: Priskin Tamást ennyi időre tiltotta el a Fegyelmi Bizottság, amiért a hivatalos indoklás szerint arcon ütötte ellenfelét, amikor nem a labda közelében tartózkodott.

Támadók esetében viszonylag ritka az ilyen hosszú eltiltás, sőt, a védekezőbb típusú játékosoknál sem túl gyakori. Priskin ezzel az “egyhónapos” szankciójával ott van a legjobban büntetett NB I-es és NB II-es labdarúgók között, akadnak azonban ennél keményebb eltiltások is – derül ki abból a listából, amely az elmúlt bő öt év legkomolyabb büntetési tételeit tartalmazza.

Az MLSZ Fegyelmi Bizottság az utóbbi időszakban egy edzőt tiltott el a leghosszabb időre, míg a lista második helyezettjének “elbocsátást” is ért a szankció, de egy kapus is ott van a komolyan büntetettek között.

Listánkból kiderül, hogy általában a játékvezetővel szembeni – sokszor fizikai – fellépést büntette leggyakrabban a szövetség, de ütésért, durva belépőért és dumáért is komolyan büntetett az FB.

Az elmúlt 5 év legsúlyosabb eltiltásai

1. Vágó Attila (SZTK): 12 hónap  – rasszizmusért, az ellenfél egyik játékosát sértette meg az edző (2014. október)

2. Aleksandar Alempijevic (FTC): 4 hónap – 11-es és piros lap után nekiment Kassainak, lökdöste is, a klubja 1 héttel később elküldte (2013. augusztus)

3. Rokszin Ádám (Szolnok): 3 hónap – súlyos sérülést okozott ellenfelének (2017. február)

4. Rigó Gábor (Tatabánya): 7 meccs – a hosszabbításban tripla vétséget követett el: megrúgta ellenfelét, a piros lapot a játékvezető kezéből kiütötte, a labdát is elrúgta (2016. május)

5. Laczkó Zsolt (Békéscsaba): 6 meccs – nem kapott meg egy 11-est egy sorsdöntő meccsen, ezért a játékvezetőt mellbe lökte (2016. április)

6-10. Lipták Zoltán (DVTK): 5 meccs – megsértette, majd megfenyegette Kassait, később a védő perre vitte az ügyet, de a bíróság szerint a játékvezető nem volt rasszista, amivel vádolta őt a rutinos játékos (2017. május)

Souleymane Diarra (Újpest): 5 meccs – elgáncsolta ellenfelét, majd a piros után két kézzel meglökte a bírót (2017. május)

Várhidi Péter (MTE): 5 meccs – a másik edző a listán, őt a játékvezető megsértéséért tiltották el ennyire, amit Várhidi honlapunknak visszautasított (2018. március)

Dmitro Lopa (Puskás Akadémia): 5 meccs – a kupában tiltották el, miután két kézzel meglökte a bírót (2016. március)

Juhász Roland (Videoton): 5 meccs – bő öt éve ő is az MK-ban kapott hosszú büntetést, miután a kiesés után sok fehérvári játékos a bíróra rontott, közülük őt ítélték el (2013. május)

11-16. Priskin Tamás (Haladás): 4 meccs – a legfrissebb eset, arcon ütötte Batikot, amikor nem a labda közelében tartózkodott (2018. július)

Drazen Okuka (DVTK): 4 meccs – edzőmeccstől tiltották el, miután felkészülési találkozón megütötte ellenfelét (2017. július)

Nono (DVTK): 4 meccs – egy perccel a vége előtt felpofozta a szombathelyi Williamst (2017. április)

Torghelle Sándor (MTK): 4 meccs – a támadó eredeti büntetésével feljebb állna a tabellán, mivel 6 meccsre tiltották el, amiért csapatkapitányi karszalaggal a kezében mellbe lökte a bírót piros lapja után. Büntetését később csökkentették (2016. április)

Pátkai Máté (Videoton): 4 meccs – MK-találkozón megsértette, majd szidta a bírót (2016. március)

Kádár Tamás (DVTK): 4 meccs – a kupadöntőn, 1-1-es állásnál tévesen kiállították, nem hagyta szó nélkül, így a sorozatban komoly eltiltást kapott (2014. május)

Négyről csökkentették

A hosszabb eltiltások esetében ritkán csökkentette az eredeti ítéletet a Fegyelmi Bizottság, azért akadt rá példa, lásd Torghelle esetét feljebb. Így járt Hangya Szilveszter és Aleksandar Jovanovic is. Mindketten 4 meccses bírságot kaptak, előbbi ütésért, ám később kiderült, egy kézmozdulatát látta annak a bíró, így feleztek. A Loki légiósa arcon ütötte ellenfelét, de egy mérkőzéssel neki is csökkentették az ítéletét, a sportszerű előéletére való tekintettel.

Lazovics egy másik listát vezet

Nem fért fel listánkra Danko Lazovic, hiszen a leghosszabb eltiltása 3 meccses volt  – akárcsak az utóbbi bő egy évben Halmosi Péter (Haladás), Szarka Ákos (DVTK), Kulcsár Dávid (Paks), Asmir Suljics (Videoton), Baráth Botond (Honvéd) esetében.

A szerb támadó viszont a tavalyi szezonban rekorder volt, hiszen eltiltás miatt összesen 7 meccsen pihenhetett. Kapott 3 meccses eltiltást (ütésért), 2 meccseset piros lapért (megtapsolta a bírót), de sárgák miatt is el volt tiltva kétszer.

Guzmics 10 meccse külföldön

Bár nem érinti a magyar bajnokságot, de az elmúlt másfél évben két magyar játékost is hosszabb időre tiltottak el külföldön.

 

Guzmics Richárd itthon is dobogós lenne, ő a kínai másodosztályban kapott 10 meccset pár hete, amiért a szövetség szerint nagyon durván szabálytalankodott, nyakon talpalta ellenfelét (a védő ezt túlzásnak érezte). Dzsudzsák Balázs 2017 elején kapott négymeccses szankciót az al-Wahdánál, amiért a játékvezetőnél reklamált, majd rá is legyintett.