A MOL Vidi FC két hete nagy bravúrt végrehajtva 2-0-ra nyert idegenben a hazájában veretlenül listavezető PAOK ellen, így olyan helyzet alakult ki az L-jelű négyesben, hogy a fehérorosz BATE Boriszovval kiegészülve a három csapat egyenlő eséllyel pályázik a százszázalékos Chelsea mögötti második hely megszerzésére, mivel mindháromnak három pontja van.

A csütörtöki PAOK elleni Európa Liga-csoportmeccset megelőzően szerdán tartott sajtótájékoztatót a MOL Vidi FC a budapesti Groupama Arénában, amelyen a vezetőedző, Marko Nikolics és a csapat középpályása, Kovács István vett részt.

Nem szabad kiindulni az első meccs eredményéből, nincs összefüggés a két mérkőzés között.  Szeretnénk, ha mindenki hozzászokna, mi ezen a szinten futballozunk. Nemcsak azért vagyunk itt az Európa Ligába, hogy itt elfocizgassunk, hanem azért, hogy versenyezzünk és jó eredményeket érjünk el – kezdte meccs előtti sajtótájékoztatón Marko Nikolics. – A csapat az elmúlt másfél-két évben az európai kupaporondon megmutatta, bárki is legyen az ellenfél, igen kellemetlenek lehetünk számukra. Egy teljesen más mérkőzést láthatunk majd csütörtökön, mint ami kint volt. A PAOK ezúttal nem engedheti meg magának, hogy nem a lehető legjobb tizeneggyel lépjen pályára. Biztos vagyok benne, hiszen égetően szükségük van a három pontra.

A Chelsea a csoport favoritja, amit előre is lehetett tudni, kilenc ponttal az élen állnak, és a másik három csapat – a BATE-nak, a PAOK-nak és nekünk 3-3 pontunk van. Lényegében olyan, mintha három csapat a nulláról indulna a továbbjutásért vívott harcban.

Van még mérkőzésünk – egy idegenbeli és egy hazai találkozó -, amelyeken jól kell szerepelnünk. Örülök annak, hogy holnap telt ház lesz, és ennyi embert megmozgat a csapat. Remélem, azok az emberek, akik holnap szurkolnak nekünk, azok a bajnokikon is folytatják ugyanezt.

A labdarúgás nemcsak ezekről a nagy meccsekről szól, hanem a szívről és a szenvedélyről. Továbbá arról is szól, bárhogy játszik a csapat – jól vagy rosszul, akkor a szurkolók legyenek mindig a csapat mögött. Ez a játékosoknak fontos, hanem is nekem személy szerint, de a játékosok átérzik ezeket, és megérdemlik a biztatást. Továbbra sem szabad kiindulni az első meccs eredményéből.

A PAOK egy jó csapat, nagyszerű játékosok alkotják a keretüket, akik egy-egy mozdulattal, villanással képesek eldönteni mérkőzéseket. Természetesen a tisztelet jár nekik az első percig, onnantól viszont harcolni kell. Ez a csapat megmutatta, hogy harcosokból áll. Élesen kell játszani és nagyon fontos, hogy az első perctől fogva okosan játszunk, és akkor jó eredményt érhetünk el. Jól felkészültünk a PAOK-ból, és az első meccset követően örülök, hogy sok barátomat vendégül láthatom Görögországból, akiknek kívánom, hogy érezzék jól magukat, de ne a meccs végeredménye miatt.

Hamarosan honosítják a Vidi legjobb légiósát – magyar válogatott is lehet?

A fehérváriak középpályása, Kovács István óvatosságra inti csapatát: nem szeretne ugyanabba a hibába beleesni, mint a BATE ellen tették azt korábban.

Egyetértek értek a vezetőedzőnk szavaival, ez egy teljesen más mérkőzés lesz, mint ami volt az előző találkozón. Talán ránk is jellemző, hogy a nemzetközi színtéren idegenben jobban tudunk szerepelni, mint hazai pályán a Groupama Arénában. Ettől függetlenül itt a lehetőség, hogy bebizonyítsuk, Budapesten is tudunk jó és eredményes játékot bemutatni, mint idegenben – erre fogunk törekedni. Célunk, hogy továbbjussunk a csoportból, még ha ezek nagy szavak is, de szeretnénk ezt a lehetőséget megragadni. A BL-playoffkörben azzal a lehetőséggel sajnos egyéb okból kifolyólag – a rutin hiánya miatt – nem tudtuk élni. Itt a lehetőség arra, hogy továbbálmodjunk és továbbra is nemzetközi színtéren szeretnénk szerepelni tavasszal is, amihez az kell, hogy most itt hazai pályán a PAOK-ot ismét le tudjuk győzni.

Az első meccs erre jó kiindulási alap, közel tökéletes mérkőzést játszottunk. A játék minden elemében felülkerekedtünk az ellenfelünkön akkor is, ha nem a legjobb összeállításban szerepeltek. De ez legyen az ő problémájuk, ne a miénk. Ami pedig minket illet: megpróbálunk hasonlóan jól játszani, és a szurkolók támogatására számítunk.

Ugyanakkor tisztában kell lennünk, hogy nemzetközi szinten apró nüanszok döntenek, és nem szabad, hogy az a lelkesedés, a hév elvigye a csapatot olyan irányba, mint azt tette a BATE ellen. Azokat a hibákat nem szabad elkövetni, minden percben, minden szituációban profin, forró szívvel, hideg fejjel kell döntéseket meghoznunk.