A Budapest Honvéd nemrég kinevezett sportigazgatója, az Amerikából hamarosan hazatérő Urbányi István volt az M4 Sport “Góóól!2” c. műsora második online adásának vendége.

A korábbi magyar válogatott középpályás rögtön egy nehéz és minden szempontból különleges időszakban kerül a kispesti klub egyik vezető pozíciójába.

Ember tervez, vírus végez – mondta a jelenlegi helyzetről Urbányi, utalva arra, milyen nehéz összerakni egy forgatókönyvet az előttünk álló időszakra. – Azért az bebizonyosodott, rengeteg munkát el lehet végezni itthonról, megkezdődtek a kapcsolatfelvételek, zajlanak a meetingek az alakuló szakmai stábbal, többek között a kiscsoportos edzések elindításáról vagy a keret kialakításáról, az első keret és az akadémia kapcsolatáról – mondta Urbányi a műsorban.

Mint ismeretes, a kispesti klub nem csak Urbányi kinevezését, de Giuseppe Sannino vezetőedző távozását is bejelentette. Ahogy az kiderült, az új edző megtalálása nem sürgős feladat a klubnál, amely egyelőre házon belülről oldotta meg az utódlást.

Most ott tartunk, hogy Pisont István a megbízott vezetőedző, ez a klub döntése, ebben én nem vállaltam szerepet, ahogyan a Sannino mester szerződésbontásában sem.

A szezon végéig, legalábbis ebben az átmeneti időszakban Pisont István a megbízott vezetőedző és a jelenlegi forrásból alakul a szakmai stáb

– nyilatkozta a hamarosan munkába álló sportigazgató, aki arra a kérdésre, hogy cél-e, hogy a Honvéd felzárkózzon a Ferencváros és a Vidi mellé, mögé, így felelt.

Ha költségvetésről beszélünk a Fradi és a Vidi tekintetében, akkor nem. Ha átlagfizetésekről beszélünk, akkor sem, de nem is ez a cél.

Az már egy másik kérdés, hogy ez a válság miként írja át a könyveket, ha úgy tetszik, legyen szó bármelyik klubról. A Honvéd kedvező helyzetben van, megítélésem szerint nincsenek elszállt fizetések és tartható az a költségvetés, amivel most működik a csapat. A cél, hogy a Honvéd versenyképes legyen a pályán. Azt tudjuk, hogy hosszú távon azok a csapatok eredményesebbek, akik nagyobb költségvetéssel gazdálkodnak, ez a világon mindenhol így van. De azért is imádjuk ezt a sportot, mert nagyon sok területen lehet kompenzálni a versenyképességben – fogalmazott.

Urbányi szerint a piros-feketékre is egy speciális átigazolási időszak várhat majd az idényt követően.

Ami a keretet illeti, bizonyos szempontból késésben vagyunk, igen, de a mostani kényszerszünet akár jól is jöhet, hiszen egy teljesen új helyzet lesz, ebből fakadóan nem biztos, hogy hátrányba kerül, aki nem tervezett, szerintem nagyon sok akciós áru lesz a piacon. Sokkal inkább az lesz döntő, ki tud gyorsan és időben reagálni.

A Budapest Honvéddal kapcsolatos kapcsolatos terveiről, céljairól a következőket mondta Urbányi:

Az identitástudat kell, hogy újrafogalmazódjon mindannyiunkban. Az igaz, hogy a profi fociban az számít, mi történik a következő bajnoki mérkőzésen. Bármilyen tervvel áll elő valaki, a végén mindig hozzáteszik, jó, de a hétvégén nyerjünk. Ennek az egyik feltétele, hogy mindenki megértse a célokat és azok fontosságát, az akadémiától kezdve a vezetőedző kiválasztásáig. Ezt mindig egy egészként kell tekinteni. Nem lehet hosszú távon arra építeni, hogy minden meccset nyerjünk meg egy góllal. Fejleszteni kell, be kell fektetni játékosokba, tudásba és egy olyan működési struktúrába, ami ezt létre tudja hozni. Az a feladat, hogy egyéniségeket találjunk és formáljunk. A viselkedés lesz a döntő, hogy minden játékos érezze, hova tartozik és a pályán tudjon úgy vielkedni, mint azok, akik miatt érdemes volt mérkőzésre járni – tette hozzá.

Sannino a kispesti időszakáról: “Se nem mentettek fel, se nem távolítottak el”