A Ferencváros nyáron kinevezett vezetőedzője, Peter Stöger az Indexnek adott interjújában beszélt többek között a magyar játékosok helyzetéről, arról, hogy mi lesz az Európa Liga-keretből kihagyott Franck Bolival, és az Újpest elleni városi rangadóról is szót ejtett.

– Nem, nem minden – válaszolta az osztrák tréner arra a kérdésre, hogy minden a tervei szerint alakult-e az utóbbi három hónapban, mióta átvette a csapat irányítását. – Könnyű dolgom sem volt, mert három sikeres év után érkezett új edző a csapathoz. Szép időszak volt ez a klub életében, remek idényekkel. Több játékos spekulált, hogy esetleg el tud igazolni, de volt, akinek nem sikerült, ezt pedig nehéz volt néhányuknak elfogadni. Nyáron többen később tudtak csatlakozni a kerethez a válogatottban való szereplés miatt, ez is megnehezítette a dolgunkat. Kompromisszumokat kellett kötni, ám most vége a szeptemberi válogatott szünetnek, jöhet a második fejezet.

A magyar játékosok szerepeltetéséről

– Tisztában vagyok azzal, hogy minden magyar klubnál szívesebben foglalkoztatnának minél több magyar játékost. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Egy edzőnek elsősorban a sikerességet kell a szemei előtt tartania, és ezt nem könnyű összeegyeztetni azzal, hogy sokan magyar játékosokat szeretnének látni a pályán. Az arany középút megtalálására törekszem, a célom természetesen, hogy hosszú távon minél több magyar szerepeljen a Fradiban, hiszen ez az ország legnagyobb klubja. De még egyszer mondom, a sikeresség a prioritás.

Magyar játékosok vs. légiósok

– A légiósok általában tapasztaltabbak abban, hogy tudják, meg kell harcolniuk a helyükért a csapatban. Tudják, hogy ugyanazon a poszton konkurenciájuk van. De ez nemcsak Magyarországon, Ausztriában is így van. Az osztrák válogatott kilencven százaléka külföldön futballozik. Ez normális ebben a régióban. Fontos, hogy a feltörekvő fiataloknak példaképei legyenek a klubnál, aztán hogy minél több lehetőséget kapjanak, fejlődjenek.

Gavric után érkezhetnek még tehetséges fiatalok a térségből?

– Először a legjobb magyar játékosokat kell megszereznünk. Kell néhány vezető a csapatba, aztán szükségünk van azokra is, akik karriert szeretnének csinálni. Ez itt, a Ferencvárosnál lehetséges. Innen tovább lehet lépni a Bundesligába és a Premier League-be is. Ehhez a Fradi megfelelő lépcsőfok lehet, hiszen Európában is szerepel a csapatunk, meg tudjuk mutatni magunkat Németországban és Spanyolországban is. Ez nagy lehetőség a játékosoknak is.

Az EL-keretből kitett Franck Boliról

– Nehéz volt. Persze, hogy az volt, hiszen egy jó képességű játékosról mondtam le. De voltak olyan dolgok, amik nem működtek, ezek pedig problémákat szültek. Sajnálom, hogy így alakult, de úgy gondolom, ez volt a helyes döntés. Nálunk a csapategység a legfontosabb, hogy minden egyes játékos együtt küzdjön a csapatért. Az öltözőben sem volt minden rendben, ez nem mehetett így tovább. Kár, mert olyan edző vagyok, aki sok mindent megért, ráadásul türelmes is vagyok – folytatta Stöger, majd arra is válaszolt, mi lesz ezek után Boli sorsa. – Leülünk, és ismét beszélgetünk. Meglátjuk. Az európai porondon nem fog játszani, ez biztos, aztán hogy a bajnokságban mi lesz, még nem döntöttem el.

Mire menne a Fradi a Bundesligában?

– Nem egyszerű megjósolni. Ausztriában is sokszor kérdeztek arról, hogy mire mennének az osztrák csapatok Németországban, de nehéz erre válaszolni. Ha folyamatosan egy bizonyos közegben szerepel egy együttes, az teljesen más, mintha egy külhoni csapatot adoptálnánk a rendszerbe. Németországban a futball gyorsabb, veszélyesebb, ezért is nehéz megtippelni, mire mennénk az ottani első osztályban. Nézzük meg, mi lesz Leverkusenben a jövő heti Európa Liga-mérkőzésen. Azt gondolom, sokat kellene dolgoznunk, hogy bennmaradjunk a Bundesligában, ugyanakkor úgy vélem, hogy a Groupama Arénában meg tudnánk nehezíteni a német topcsapatok dolgát is. Egyetlen gárdának sem egyszerű itt játszania, hiszen fantasztikus szurkolóink vannak.

A Derbiről

– Tisztában vagyok azzal, mennyire fontos összecsapás ez. Ismerem a derbi hagyományát, tudom, hogy ez egy nagyon különleges mérkőzés. Akarva-akaratlanul gondolok már a találkozóra, mert amikor kimegyek az utcára, a szurkolók megállítanak, és mondják, hogy hamarosan itt a derbi.

Célok a szezonban

– Nehéz csoportba kerültünk az Európa Ligában, ahol minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni. Ha a harmadik helyen végzünk, az is továbbjutást érne a Konferencia Ligába. Magyar csapat nagyon régen szerepelt tavasszal is a nemzetközi kupaporondon, nagy dolog lenne, ha ez sikerülne. Az pedig nem kérdés, hogy Magyarországon a bajnokságot és a kupát is meg szeretnénk nyerni.

A teljes interjú ide kattintva olvasható!

Az elküldött magyar sikeredző: „Nem éreztem a kollégák támogatását, az egyenességet és a lojalitást sem”