Ahogy arról beszámoltunk, nagy port kavaró, a bronzcsatába, illetve a kiesési harcba is “beleszóló” 11-essel egyenlített a Diósgyőr a Honvéd elleni 4-4-es NB I-es bajnoki 49. percében. Berke Balázs játékvezető úgy ítélt büntetőt a DVTK-nak, hogy a Honvéd brazil támadója, Danilo a 16-oson belül kézzel lehúzott egy szabadrúgást, miután azt hitte, hogy egy bírói sípszó már megszakította a játékot.

A kispesti játékosok hiába reklamáltak, büntető lett a jelenet vége, amelyet Vernes Richárd értékesített, 2-2-re alakítva az állást.

Supka a kiesők helyzetét is befolyásoló ítéletről: “Örökre eltiltanának, ha elmondanám, amit gondolok”

Az esetről a Honvéd csapatkapitánya, Djordje Kamber is beszélt a csakfoci.hu-nak, hozzátéve, hogy komoly zavart okozott az ítélet, kellett legalább 20 perc, amíg magához tért a kispesti csapat, honlapunk pedig azt is megmutatta, hogyan szól a hasonló esetekre vonatkozó szabály – e szerint Berkének meg kellett volna szakítani, majd labdaleejtéssel újraindítani a játékot.

Bede Ferenc volt FIFA-bíró is egyértelműen fogalmazott, szerinte is labdaejtéssel és nem büntetővel kellett volna folytatódnia a játéknak, míg egy másik egykori FIFA-bíró, Szabó Zsolt úgy vélte, vissza kellett volna fújnia Berkének a furcsa szituációt megelőző és az idő (sípszó) előtt elvégzett szabadrúgást.

Szabó azt is kiemelte, hogy óvásra nem ad lehetőséget az eset sem a Honvédnak, sem a kiesési harcban érintett és az ítélet miatt “károsult”, kiesőhelyre csúszott MTK-nak, amelynek így a legfájdalmasabb lehetett Berke döntése.

Mindezzel tisztában vannak Kispesten is, ám a Honvéd levélben fordult az MLSZ-hez, illetve annak elnökéhez, Csányi Sándorhoz. A klub közleménye olvasható az alábbiakban.

Honvéd: “A szituáció is hatással lehet a dobogós helyezésre, illetve a kiesésre is”

“Nagy vihart kavart a szombati Budapest Honvéd–DVTK (4–4) mérkőzés 49. percében megítélt büntető, hiszen Vernes Richárd elvégezte a szabadrúgást, majd közben sípszó harsant, ezért játékosunk, Danilo két kézzel megfogta a labdát, abban a hitben, hogy újra el kell végezni a szabadrúgást.

Berke Balázs játékvezető azonban általános megdöbbenésünkre tizenegyest ítélt, noha véleményünk szerint a sípszó minimum félreérthetővé tette a szituációt, s mivel a rúgást követően hangzott el, ezért a szabadrúgás elvégzésének jogszerűsége is kérdéses. Ha pedig a szabadrúgás nem volt szabályos, akkor a tizenegyest sem lehetett volna megítélni.

A Honvéd vezetősége megvizsgálta a különböző lehetőséget, s azzal a klubvezetés is tisztában van, hogy a történtek nem jelentenek óvási alapot, ennek ellenére levélben fordultunk Dr. Csányi Sándorhoz, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökéhez, amelyben azt kérjük, hogy vizsgálják felül az ilyen és ehhez hasonló eseteket, továbbá, hogy miként lehetne utólagosan kezelni ezeket a helyzeteket.

A történtek azért is fájdalmasak a számunkra, mert az előző szezon végén is volt egy kétes ítélet, amely befolyásolta a bronzérem sorsát, és a mostani szituáció is hatással lehet a dobogós helyezésre, illetve a kiesésre is.

Klubunk kéri a szövetséget, hogy vizsgálja meg, a jövőben hogyan lehetne a hasonló helyzeteket orvosolni, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló szituációk” – olvasható a honvedfc.hu oldalán.