Esterházy Márton, korábbi 29-szeres magyar válogatott támadó, a Honvéd 3-szoros bajnoka, a Ferencváros kupagyőztese a magyar-görög Nemzetek Ligája-csoportmeccs (2-1) után több témát érintve is elemezte a látottakat és a magyar siker összetevőit. Rögtön egy fontos és érdekes kijelentést is tett.

Hasonlított, vagy el is érte a mentális szint azt, amit a magyar válogatott képviselt a 2016-os Eb idején, akkor feltűnt, hogy a játékosok mennyire rendben vannak fejben, meg merik csinálni a dolgokat, és most megint ilyen érzésem volt. Nagyon frissek voltak a magyar játékosok, bátran passzoltak, mentálisan nagyon erősek voltak. Gondolom, ez már Marco Rossi érdeme – nyilatkozta a Digi Sport “Reggeli Start” c. műsorában.

A kapitány személyére, a George Leekens távozásával és az olasz szakember érkezésével történt változásokra külön is kitért az egykori magyar válogatott kiválóság.

Ennyi a különbség edző és edző között! Az egyik jó pedagógus, ért a játékosok nyelvén, hiteles, amit mond, önbizalom nélkül pedig nem lehet űzni semmilyen sportágat.

Lehetett látni, hogy Rossi bátran hozzányúlt Sallóihoz, Kovács Istvánnak olyan szerepkört adott, amiben lubickolt, érezni lehetett, hogy a játékosok a szűk egy hét alatt eljutottak oda – finnországi vereség ide vagy oda – hogy emelt fővel, önbizalommal játsszanak. Ha nincs megfelelő önbizalom, Sallai soha nem rúgja el kapásból a labdát, de ugyanez a helyzet Kleinheisler góljánál is. Mondhatjuk szakmai szemmel, hogy közepesen jól játszott a válogatott, két nagy helyzete volt azért a görögöknek, ami viszont nálunk nem ment be Finnországban, az most igen. Hogy mikor lehet majd tényleg látni Rossi munkájának az eredményeit? Szerintem meg kell várni a hat hónapot, ez nem klubcsapat, ahol rendszeresen találkoznak a játékosok, egy szövetségi kapitánynak nagyon speciális a helyzete. Szerintem jobb összeállításban játszottunk, mint Leekens alatt, a taktika is jobban tetszett ezzel a 4-1-4-1-gyel.

Bátrak voltak a játékosok, jól hozták egymást helyzetbe, ritka például az, ami az első gól előtt történt, hogy hárman is fejjel értek a labdába. Na azt nem mondom, hogy ezt újra meg tudnánk csinálni akár edzésen is…

“Teljes csőd”: 42 másodperc, 5 magyar lövés, gól – ezen akadt ki a görög Arsenal-játékos is

Apróbb hiányosságokat látott azért a volt válogatott támadó.

Jól kiegészítették egymást a játékosok, de nyilván voltak lyukak. Például a védelem bal oldalán, labdatartásban fölénk kerekedtek a görögök, tehát nyilván van még hová fejődni. De nagyon tetszett a játékosok hozzáállása, a lesgól sem törte meg a csapatot. Az is bizonyította, hogy milyen erősek voltunk fejben, hogy zárt kapuk mögött, a nagyon hiányzó szurkolók nélkül játszottunk így.

Volt még egy nagy hiányzó a szurkolókon kívül: Dzsudzsák Balázs

Mindenki tudja, milyen jó játékos Balázs, sajnálom, hogy május óta nincs csapata. Nyilván balszélsőként helye van a válogatottban, de a múltból nyilván nem lehet megélni. Fel kell készülnie, játszania kell, akkor helye lesz a csapatban.

A görögök kapcsán is markáns véleménye volt az egykoron két helyi nagycsapatban, a Panathinaikosznál és az AEK Athénnél is megfordult Esterházynak.

Szerintem lekezeltek minket kicsit, amit viszont én nagyon szeretek. Lásd a franciaországi Eb-n az osztrákokat, akik úgy sétálgattak a meccs előtt, mint a pávák, aztán kaptak is kettőt. A görögök – ahogy beszélgettem velük – biztosak voltak abban, hogy innen három ponttal távoznak, ezt lehetett is érezni az első félidőben.

A szünet után, 2-1-nél aztán már rohantak a bedobásoknál a labdához, nem volt időhúzás, szerettek volna gólt lőni. Mindig visszaüt, ha egy csapat nem tiszteli az ellenfelet.

Ami pedig a folytatást illeti a Nemzetek Ligájában, Esterházy bizakodó.

A csoport nem olyan erős, mint ahogy gondoltuk, a görögöket, mint favoritokat meg lehet verni. A finneknek van ugyan hat pontjuk, de majd eljönnek ide, aztán jól megverjük őket. Látok arra esélyt, hogy ebből a csoportból továbbjussunk – tette hozzá.