A keretről

Ugyanazokat a játékosokat hívtam be, akiket legutóbb is, néhány apró különbséggel. A változások oka, hogy két játékosunkat eltiltották a következő meccstől és négy olyan játékosunk van, akik a kapott sárga lapok miatt bizonytalan helyzetűek.

Az utóbbi időben túl könnyen osztogatják nekünk a sárgákat a játékvezetők.

Feczesinről annyit mondanék, hogy az elmúlt hetekben, amióta Újpesten van, megváltoztatta a csapata arculatát. Már Olaszországban rokonszenves volt a játéka, korszerűen futballozik és bízok benne, hogy fontos segítséget tud nyújtani a pályán, akár olyan esetben, amikor Szalai nem tud pályára lépni, vagy nem tudja folytatni a játékot, de akár vele párban is. Igyekszem a válogatott jelenére építeni, mert a jövő bizonytalan, senki nem tudja megmondani, mire számíthatunk. Most elsősorban olyan játékosokra van szükség, akik küzdenek, harcolnak, nem kímélik magukat. A másik új játékosunk Tamás Krisztián, akit korábban már meghívtam a keretbe, viszont ezt követően nem volt játékban, manapság viszont folyamatosan megkapja a lehetőséget, látványosan erősödik, fejlődik. Rokonszenves az ő sebessége és technikai hozzáállása, biztos vagyok benne, hogy védekezésben segítséget fog nyújtani.

Az Azerbajdzsán elleni zárt kapuról

– Meglátjuk, elfogadja-e a fellebbezést az UEFA. Ha zárt kapuk mögött kell játszanunk, az számunkra nehézséget jelent, mert Azerbajdzsán nem egy könnyű ellenfél. Wales ellen nagy balszerencse kellett a vereségükhöz, Horvátország ellen pedig ikszeltek. Ha zárt kapura kerül sor, bízom abban, hogy sok kisgyereket tudunk a lelátókra szólítani, ők a jövő reménységei. A lelkesedésükből fakadóan biztos vagyok benne, hogy elejétől a végéig tudják buzdítani a játékosokat, ha nem is úgy, mint a felnőtt szurkolók.

Nagy Ádám sérüléséről és Sallai Rolandról

– Teljes mértékben engem terhel a felelősség, amiért Szlovákia ellen pályára lépett, hiszen nem volt olyan fizikai állapotban, ami megengedte volna, hogy maximális teljesítményt nyújtson. Ezt a hibát egy további hibával tetéztem, hiszen Ádám helyére egy másik olyan játékos (Pátkai Máté – a szerk.) jött, aki szintén nem volt megfelelő fizikai állapotban. Lehet, ha másik játékosra cseréltem volna Nagy Ádámot, akkor döntetlenre hozzuk le a mérkőzést, Enyém teljes mértékben a felelősség, se Ádámot se Mátét nem terheli semmi. Legalább hetente egyszer minden játékossal beszéltem azóta, 2-3 napja Ádámtól azt az információt kaptam, hogy technikailag teljesen felépült és a hétvégén már játszani fog klubcsapatában. A horvátok elleni meccset azonban biztosan kihagyja és csak remélni tudom, hogy az azeriek ellen már pályára léphet. Ami Sallait illeti, amióta a válogatott mezében játszott, a Freiburg nem játszatta. Beszéltem a Freiburg edzőjével, lebegtette a lehetőségét, hogy játszatja Sallait, de végül erre nem került sor. Az szinte biztos az ő esetében is, hogy Horvátországban nem lép pályára, ami a második találkozót illeti, azt még ki fogjuk értékelni. 

Megerősítve: Rossi meghívót küldött az Újpest támadójának – 8 év után újra válogatottban

Mi a cél a következő két meccsen?

– Azerbajdzsán ellen kötelező elhoznunk a három pontot, a horvátok ellen pedig muszáj alázattal megközelíteni azt a mérkőzést. Ha úgy játszanak a horvátok, ahogy tudnak, amire képesek, akkor meglehetősen nehéz lesz a pontszerzés. Őszintén megvallva, Horvátországból nagyon nehéz lenne elhozni egy pontot is. Ha mindent jól csinálunk és mindenki követi az útmutatásokat, akkor van esélyünk ott is. Nyilván azért megyünk, hogy pontokat hozzunk el, de

ha konkrétan kijelenteném, hogy három pontot el akarunk hozni, akkor az nagyképűség lenne.

Az azeriek ellen viszont három pontot akarunk, ott ez a papírforma, kötelező lesz a győzelem.

Kik vannak közel a válogatottsághoz?

– Vannak nehézségek, Magyarországon és kívül is folyamatosan szemlézzük a játékosokat, de jelenleg nincsenek jobbak azoknál, akiket a válogatott keretbe meghívtam. Két olyan játékos, akik ha fejlődnek, lehet esélyük, ők Pávkovics Bence és Szalai Attila, valamint még Kecskés Ákos is, de ő dinamika terén még problémákkal küszködik. Tudatosítani kell, hogy nemzetközi szinten ilyen ellenfelek ellen kimondottan fontos a fizikai állóképesség, mert a gyorsaság fontos szempont. Szélső védők közül említésre méltó Nagy Zsolt szereplése.

Rossi: “Hideg fejjel azt mondom, van még esélyünk a kijutásra” – ezért hívta be Feczesint a keretbe