Orban: “Úgy érzem, kezdhetnék a görögök ellen”

Willi Orban megkapta azt a kérdést is a válogatott , hogy Gulácsi mellett ki segített dönteni a magyar válogatottság mellett, illetve azt is, milyenek az benyomásai?

Sziasztok! – kezdte magyarul hétfői nyilatkozatát. – Nem beszélek még magyarul, de rajta vagyok a témán és remélem a következő alkalommal már magyarul tudok megszólalni. Gulácsi Péter nagyon sok pozitív dologról tájékoztatott a válogatott kapcsán. A döntés nem volt egyszerű, hosszú ideig tartott és talán a görögök elleni meccs győzött meg arról végül, hogy igen, elhatározom magam, hogy a magyar válogatottal fogok játszani.

Mennyire izgatott a pénteki meccs előtt ilyen nemzetközi tapasztalattal a háta mögött? Számít-e arra, hogy a kezdőtizenegy tagja lesz egyből?

Természetesen volt szerencsém nemzetközi, fontos meccseken játszani, például a Bajnokok Ligájában, ezt a tapasztalatot szeretném itt is kamatoztatni.

Ehhez nyilván kell az is, hogy a szövetségi kapitány jelöljön a kezdőcsapatba. Fitt vagyok, kész vagyok, én úgy érzem kezdhetnék, de ez nyilván a kapitány döntése.

Itt teljesen más érzelmek kerülnek előtérbe, mint a klubcsapatoknál, ez pedig engem is nagyon motivál.

Orban mínusz 110 fokban regenerálódik

Milyen lehet a Kádár-Orban páros, ismeri-e védőtársát?

– Ma még nem találkoztam vele, de számomra is ismert a játéka. Tudom például, hogy tegnap 1-0-ra nyertek a Dinamo Kijevvel és azt is, hogy egy remek játékos. Gulácsi Péter csupa jót mesélt róla, mind emberileg, mind focistaként. De sok mindentől függ majd, hogy a pályán hogyan tudunk majd együttműködni.

Szakmailag mennyire lesz nehéz feladat új társakkal, igazi közös nyelv híján pályára lépni?

– A nyelvi kérdés kevésbé meghatározó. A futballpályán az automatizmusok, a mozgások fontosabbak. A válogatott más, mint a klubfoci, hiszen kevesebbet játszunk együtt, nem vagyunk olyan összeszokottak. Alázattal készülök a következő meccsre és szeretném minél előbb kiaknázni a képességeimet és ezeket a csapat javára fordítani. Hogy mikor jutok szerephez? – ez a szövetségi kapitánytól függ.

Orban gyerekkora, magyar gyökerei és a magyar nyelv is szóba került.

– Gyermekként tanultam magyarul édesapámtól, de a szüleim 5 éves korom körül elváltak, így nem tudtam a nyelvtudásomat fejleszteni, elveszítettem azt. Anyukám Németországban, apukám itt, Magyarországon maradt. Az itt szerzett első benyomások is a magyar tanulás mellett tették le a voksomat, ez egy gynyörű nyelv, mindenképpen szeretném megtanulni. A Balaton az én gyerekkoromban is fontos tényező volt.

Rossi: Önbizalom, erőnlét, Orban – ezekben már jobb lett a magyar válogatott


Nagy Ádám: “Remélem, most is én tudok majd vigyorogni”

A magyar válogatott Telkiben tartott sajtótájékoztatóján Nagy Ádám, a Bologna középpályása beszélt saját fejlődéséről és a csapatban rejlő lehetőségekről is. A Bologna középpályása az utóbbi hetekben kihagyhatatlan tagja volt a Serie A-ban szereplő csapat kezdőtizenegyének. Az önbizalmának rendkívül jót tett ez az időszak, de az áttörést komoly munka előzte meg elmondása szerint.

Elég kemény és tudatos háttérmunka van e mögött. Nem mondanám, hogy közvetlenül összefügg a fizikai növekedésem a jó játékkal, de az biztos, hogy sokat segít. Az ütközésekhez kell a fizikum, de ezt okosan kell csinálni, nehogy a sebességem rovására menjen. Én is úgy érzem magamon, hogy elindult valami és remélem, ez így is folytatódik majd – részletezte Nagy az utóbbi időben mutatott fizikai fejlődésének hatásait.

Az is felmerült témaként, hogy milyen volt, amikor két korábbi csapattársával is találkozott a győztes görög meccs után.

A budapesti meccs után azért odaszólogattam, remélem az athéni után is én tudok majd vigyorogni az arcukba – válaszolt nevetve Nagy.

És ha már görögök: a középpályás hasonló játékot vár a pénteki ellenféltől, mint ahogy azt a 2-1-es hazai meccs végén tapasztalta a pályán.

Talán észre lehetett venni, hogy 2-1-nél átvették a görögök az irányítást és kontrollálták a játékot. A kinti meccsen is valószínűleg ők akarják majd birtokolni a labdát és diktálni a tempót, nekünk pedig ezt kell majd megakadályoznunk. Nem lesz könnyű mérkőzés, mondani sem kell, hogy mennyire fontos lesz ez nekünk. Jó lenne úgy az észtekhez utazni, hogy jó eredményt sikerült elérnünk.

Nagy a jelenlegi közegre is kitért, kiemelve, hogy mennyire lelkesen várják a görögök és észtek elleni meccseket.

Mindenki egy pozitív töltettel ment vissza a klubhoz és most ugyanígy várjuk a görögök elleni „visszavágót”. Mindenki itt van, ez egy jó dolog, hogy pozitív a légkör, jó a hangulat. Nyilván igyekeznünk kell, hogy megmaradjon, ezt pedig jó játékkal kell előrukkolnunk.

Ő sem kerülhette ki az új csapattárs, Willi Orban érkezését feszegető kérdést.

Nagyon örültem, mint mindenki! Senkinek nem kell az ő karrierjét bemutatni. Egyfajta biztosítékot is jelent az, ahol és amilyen szinten játszik. Nagyon várom a vele együtt való munkát!