A játékosként öt vb-n szerepelt, többek között világbajnok, Európa-bajnok, Aranylabdás, 7-szeres német bajnok, olasz aranyérmes, kétszeres UEFA-kupa győztes és kétszeres BEK-, illetve BL-döntős Lothar Matthäus 2000-es visszavonulása óta több klub kispadján is megfordult, 2004. január 1. és 2005. december 31. között pedig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt. Legutóbb a bolgár nemzeti csapat mellett dolgozott 2011-ig.

A visszavonulása után nem sokkal Budapestre költöző és nagyjából rendszeresen ott is élő egykori klasszis azonban a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem tud visszatérni a magyar fővárosba. A magyar kormány egy hete jelentette be, hogy lezárja a határait, csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba, Matthäus pedig épp Dubaiban pihent, amikor az intézkedés életbe lépett.

Még március 13-án, pénteken utaztunk Dubaiba, miután felfüggesztették a Bundesliga küzdelmeit áprilisig, így a Sky-nál betöltött szakértői állásom is szünetel.

Most viszont már nem tudok visszatérni Budapestre, hiába van ott bejelentett lakcímem már 16 éve. A magyarok lezárták a határokat mindazok előtt, akik nem magyar állampolgárok, azaz nincs helyi útlevelük. Úgyhogy az ottani lakásomba nem tudok most menni.

A feleségem orosz, számára pedig a Németországba történő belépés okozna nehézséget, hiszen nem uniós állampolgár. Így a második otthonomba, Münchenbe sem mehetek – mondta a Sportbuzzer nevű portálnak Matthäus.

Tovább nehezíti a volt világsztár dolgát, hogy Dubaiból jelenleg szinte egyáltalán nem mennek repülőjáratok Európába a lezárások miatt, így a német fociikon egyelőre a dúsgazdag közel-keleti országban ragadt.

A távozáshoz eleve komoly szerencsére és persze jegyekre lene szükség. Utolsó lehetőségként pedig esetleg a magángépek jöhetnének szóba. Eléggé nyomasztó a helyzet, pláne, hogy az Európából történő távozásunk óta szörnyű hírek érkeznek a földrészről, Németországban is napról napra több a fertőzött. Dubaiban viszont egyelőre nyugodtak lehetünk, az itteni esetek száma egyelőre nem túl magas, sok, nemzetközileg is elismert orvos dolgozik az Emirátusokban, akik szintén nem hagyhatták el az országot. Ez pedig nem egy harmadik világbeli állam, kitűnő az egészségügyi ellátás. Egyébként is elgondolkodtunk azon, hogy van-e egyáltalán értelme elmennünk például Németországba, ahol ennyire terjeszkedik a koronavírus-járvány? Persze nagyon hiányoznak a családtagjaink, rokonaink, barátaink, ismerőseink. Itt pedig teljesen magunkra vagyunk utalva – tette hozzá a volt magyar kapitány.

Koronavírus: Összefogtak a magyar szurkolók, a Vasasnál otthon játszanak együtt – minden hír a járványról!