Mit vársz magadtól és a csapattól az Európa-bajnokságon?

– Magamtól nagyon sokat várok, kulcsember akarok lenni az Eb-n, aki gólpasszokat ad, gólokat szerez – kezdte Kiss Tamás a csakfoci.hu-nak. – Nagyon nehéz a csoportunk, de tovább akarunk jutni és azon leszek, hogy ehhez hozzásegítsem a csapatot. Az a célom, hogy az Európa-bajnokság után ne csak itthon, hanem Európában is rólunk beszéljenek.

Akik jól ismernek, mondták rólad, hogy egy vagány, határozott, önbizalommal teli srác vagy. Úgy tűnik, nem tévedtek.

– Elfogadom, mindhárom tulajdonság igaz rám. Nem akarok álszerény lenni, központi figurának tartom magam a pályán és a pályán kívül is. Vezéregyénisége akarok lenni a válogatottnak, a játékommal szeretnék kitűnni, és a 20 évem minden rutinjával irányítani a csapatot.

A magyar válogatott Eb-mérkőzései az A csoportban:

március 24., 21:00, Székesfehérvár:
Magyarország-Németország

március 27., 18:00, Budapest, Bozsik Aréna:
Magyarország-Románia

március 30., 18:00 Székesfehérvár:
Hollandia-Magyarország

Milyen formában érzed magad?

– Nagy lökést adott, hogy az oroszok elleni utolsó felkészülési mérkőzésen gólt szereztem. Előtte öt meccsen nem kaptam meghívót, teljesen jogosan, hiszen nem voltam jó formában keveset játszottam a klubcsapatomban. Majd a diósgyőri kölcsönjáték után sikerült magam visszahozni arra a szintre, ahol voltam korábban. Önbizalomnövelő tényező, hogy a Puskás Akadémiával nagyon jól szerepelünk az idei bajnokságban. Várom már az első mérkőzést. Biztos lesz bennem némi drukk, de annyira nem fogok izgulni, mint az első NB I-es meccsem előtt.

Az NB I történetének legfiatalabb debütánsa vagy, 16 évesen és 16 naposan mutatkoztál be az élvonalban. Ez büszkeséggel tölt el vagy inkább nyomást helyez rád?

– Nagyon büszke vagyok rá, nem érzek magamon nyomást emiatt. Azon dolgozom minden edzésen, minden mérkőzésen, hogy bizonyítsam, nem véletlenül mutatkozhattam be ilyen fiatalon az NB I-ben.

Ott tartasz, ahol akkor eltervezted?

– Nagyon sokan kiigazoltak a korosztályomból egy neves klub akadémiájára. Engem is hívott például a Benfica vagy az olasz Frosinone, amikor még a Haladás játékosa voltam. Mentem volna én is, de nemcsak rajtam múlt. Nem bánom azonban, hogy itthon maradtam, azóta gyűjtögetem az NB I-es mérkőzéseket és ha majd eljön az időm, akkor már több rutinnal vághatok bele.

Amikor felmerült a neved a Frosinonenál, az olasz sajtó Ribéryhez hasonlított. Mi a közös Franck Ribéryben és Kiss Tamásban?

Az egy az egy elleni játékban nem vagyunk gyengék és ő sem volt egy lassú játékos. Nem akarom azonban magamat senkihez sem hasonlítani.

– Az a célom, hogy pár év múlva – amikor remélhetőleg már egy topbajnokságban játszom – hozzám hasonlítsanak majd fiatal, tehetséges, feltörekvő futballistákat.

Akár már a mostani Eb-n el tudod majd adni magad egy komoly bajnokságba?

– Ez az Európa-bajnokság arra is jó lesz, hogy felhívjam magamra a topbajnokságok csapatainak figyelmét. Soha nem titkoltam és azt gondolom, egy fiatal játékos esetében teljesen normális, ha minél erősebb bajnokságban szeretne játszani.

Nekem a spanyol és a holland liga a legszimpatikusabb, de akkor sem lennék szomorú, ha „csak” a Bundesligába kerülnék.

– Nem akarok azonban mindenáron kiigazolni már most, hiszen remek helyen vagyok a Puskás Akadémiánál.

Szerinted a magyar szurkolóknak mi ugrik be elsőként rólad?

– Talán a Fradi elleni nagy gólom a Haladás játékosaként. A Fradi-szurkolók jó sokan vannak, ők biztos megjegyezték a nevem, remélem, még be tudok találni nekik párszor. Meghatározó gólja volt a karrieremnek, amely hozzásegített, hogy a Puskás Akadémia futballistája lehessek. Szép gól volt, de a kicsi csúnyákkal is kiegyeznék, az a fontos, hogy a játékom minősége folyamatosan javuljon.

A Ferencvárosnak lőtt szépségdíjas gólja:


Mennyire viseled jól a kritikákat? Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője tavaly egy bajnoki mérkőzésen már az első félidőben lecserélt, majd azt nyilatkozta rólad, hogy nem mész vissza védekezni, állandóan tapsolgatunk neked, de most már felelősségre kell vonni.

– Jót tett a későbbi játékomnak és a pályafutásomnak az edzőm akkori őszinte kritikája. Olyan motivációs tényezőt jelentett számomra, amely után eldöntöttem, hogy mostantól nem 100 százalékra, hanem 120 százalékra fogok törekedni. Nagyon sokat adok az edzőim, a rutinosabb játékostársak véleményére.

Az U21-es válogatottban nem akármilyen edzőid vannak, hiszen Gera Zoltán, Sándor György és Vanczák Vilmos is nagyon komoly karriert futott be játékosként. Ez mennyire motivál egy 20 éves játékost?

– Nagyon, hiszen van kikre felnéznünk. Nemrég hagyták abba a futballt, tudnak a mi fejünkkel is gondolkodni, életkori szakadék sincs köztünk. Mindhárman olyan tapasztalattal rendelkeznek, amiből mi egyértelműen csak profitálhatunk.

Kiegyeznél egy Gera-féle karrierrel?

– Most aláírnám, de azon leszek, hogy őt is túlszárnyaljam.

PRIVACSEK ANDRÁS

Interjú: “Az elnök nem egy türelmes ember, 9 év alatt volt vagy 28-29 edzőm” – a 79-szeres magyar válogatott a fiatal védők gyors fejlődéséről és a Storck okozta sokkról