Dzsudzsák: Hullámvasúttal Debrecenbe

Dzsudzsák Balázs eddig 108-szor húzhatta magára a nemzeti mezt, amivel csúcstartó Király Gáborral holtversenyben. Legutóbb pont egy évvel ezelőtt a Wales elleni vesztes Eb-selejtezőn szerepelt Marco Rossi csapatában. A szövetségi kapitány az idei őszi tétmeccseken már nem számolt vele, először azért nem, mert nem volt csapata, aztán pedig az NB II-be való igazolással zárta ki magát a válogatottból.

Rossi következetes volt, hiszen 2018-ban szövetségi kapitánnyá való kinevezését követő első kerethirdetésekor szintén nem számolt a középpályással, mivel akkor sem volt csapata. Miután az arab al-Ittihad leigazolta őt és játékba lendült, Rossi 2018 novemberében már számításba vette az észtek és a finnek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéseken, ahogy a 2019-es meccseken is rendre megkapta a lehetőséget.

2020 elején aztán egy újabb csapatváltás következett a karrierjében, az arab emírségekbeli el-Ajn játékosa lett, de júniusban lejáró szerződését nem hosszabbította meg a klub, csapat nélkül maradt, így megint nehéz helyzetbe került.

Marco Rossi idén ősszel így kommentálta Dzsudzsák kimaradását a keretből:

Egyelőre nincs klubja, az utolsó meccsét márciusban játszotta, és csak az utóbbi hetekben edz az MTK-val. Ez sajnos nem elég ahhoz, hogy nemzetközi mérkőzésekhez megfelelő formában legyen, pedig nagyon tisztelem őt, és az én kapitányságom alatt is sok meccsen volt a csapat hasznára. Ha újra lesz csapata, és jó formában lesz, akkor természetesen számításba fogjuk venni ismét.

Szeptember végére ugyan talált magának csapatot, visszatért a közben az NB I-ből kieső Debrecenbe, aminek Rossi is nagyon örült, ugyanakkor a kapitány válogatási elveihez tartozik, hogy a magyar másodosztályból csak különleges esetekben hív meg bárkit is.

Nagyon örülök, hogy Balázsnak újra van csapata – mondta az mlsz.hu-nak az olasz szakember. – Elismerésre méltó, hogy úgy döntött, visszatér első klubjához, és segít az első osztályba való visszajutásban. Mivel nagyon hosszú időt hagyott ki, így biztosan szüksége lesz egy kis időre, hogy a legjobb formáját tudja hozni, de biztos vagyok benne, hogy ez is sikerülni fog neki. A válogatott szempontjából azt tudom elmondani, amit korábban is már többször, hogy megvannak azok a szabályok, amelyek alapján mindig összeállítjuk az aktuális keretet, ezek továbbra is érvényesek és továbbra is ugyanazokat az elveket követjük. Természetesen figyelemmel fogom kísérni Balázs teljesítményét a Debrecenben, már csak azért is, mert szeretném megadni neki a lehetőséget, hogy egyedüliként ő legyen a magyar válogatottsági rekorder.

 

Dzsudzsák eddig mindössze 230 percet töltött a pályán az NB II-ben, ráadásul a szövetségi kapitány utolsó mondata egyáltalán nem azt sejtette, hogy rendszeresen és maghatározó emberként számolna a szélsővel.

Dzsudzsák decemberben lesz 34 éves, egyelőre az NB II-ben sincs játékban, így jelen pillanatban nehéz lenne elképzelni, hogy beverekedje magát Rossi Eb-csapatába. A válogatott őszi sikerszériája alatt Holender Filip és Loic Nego játszott általában a két szélen, vagyis Dzsudzsák posztjain, és mindketten jó teljesítményt nyújtottak.

Kádár: A meg nem történt Rossi-balhétól Kínáig

Nem csak ő van azonban rendkívül nehéz helyzetben a korábbi alapemberek közül. Kádár Tamás legutóbb tavaly októberben szerepelt a magyar válogatottban. A 3-0-ra elveszített horvátok elleni Eb-selejtező pocsékul sikerült számára, hiszen az első és a harmadik gól előtt is hatalmasat hibázott. Ezt követően ő maga kérte a szövetségi kapitányt, hogy a következő, Azerbajdzsán elleni selejtezőn tekintsen el a szerepeltetésétől.

A horvátok elleni mérkőzés után voltak olyan pletykák melyek arról szóltak, hogy Kádár és Rossi összebalhézott. A védő azonban a csakfoci.hu-nak adott interjúban cáfolta mindezt:

Hatásvadász hír, hogy összebalhéztam volna Marco Rossival. Meg lehet kérdezni bárkit azok közül, akik abban az időben ott voltak, hányszor hallották akkor a hangomat. Hogy lehet úgy vitába keveredni valakivel, ha az illető meg se szólal? Amikor a horvátok ellen hibáztam tudtam magamról, rosszul ment a játék. Tisztában vagyok a képességeimmel és a hibáimmal, senki se feledje, én vagyok saját magam legnagyobb kritikusa. Elismerem, a csapat az én hibám miatt kapott ki. Saját magamban szoktam lejátszani a mérkőzéseket, próbálom nem emészteni magamat órákon keresztül. Tudom jól, az sehova sem vezet, könnyen össze lehet roppanni mentálisan. Az ominózus mérkőzés után fejben nagyon rendbe kellett tennem magamat, ezért is kértem a szövetségi kapitánytól, hogy tekintsen el az azeriek elleni szerepeltetésemtől.

Rossi 2019 utolsó két meccsére aztán újra meghívta a keretbe Kádárt, aki azonban sérülés miatt nem utazott el a válogatotthoz. Nem könnyítette meg a helyzetét, hogy ekkor már egyáltalán nem volt biztos a helye a Dinamo Kijevnél, egyre több cikk jelent meg arról, hogy az ukrán klub megválna tőle. Egészen meredek kritikákat is kapott. Szerhij Nahornyak, az ukránok korábbi futballistája például azt mondta róla, hogy a 40-es éveiben járó emberek gyorsabban futnak nála. Érezhető volt, hogy a napjai meg vannak számlálva a Dinamonál.

Februárban aztán a kínai Shandong Luneng szerződtette. A koronavírus-járvány miatt viszont a következő válogatott mérkőzésekre őszig kellett várni. Kádárra azonban nem számított Rossi.

Kádár Tamás a tavaly év végi mérkőzéseken nem volt igazán motivált. Valami megváltozott benne a Horvátország elleni idegenbeli meccset követően, ráadásul még új, kínai csapatánál sem illeszkedett be teljesen. Kitűnő játékosnak tartom, de neki is meg kell mutatnia, hogy maximálisan motivált a válogatottal kapcsolatban. Az ajtó előtte is nyitva áll, ha megfelelően motivált lesz, akkor a jövőben számolni fogunk vele – mondta augusztus végén Marco Rossi arról, hogy miért nem hívta meg a szeptemberi Nemzetek Ligája mérkőzésekre a védőt.

A kínai csapatában nyáron már rendszeresen játszott, de a válogatottba nem tudta magát visszaküzdeni. Az őt helyettesítő, mindössze 22 éves Szalai Attila kiváló játékot nyújtott és senkiben nem merült fel, hogy a 30 éves hátvéd hiányozna a válogatottból.

 

Dzsudzsák, valamint Kádár is kimagasló teljesítménnyel rukkolt elő a 2016-os Eb-n, főszerepet játszottak a mieink remek szereplésében, elnézve azonban a jelenlegi helyzetüket, nem fogadnánk rá, hogy esélyük lesz mindezt megismételni a 2021-re halasztott tornán.