Száműzetés, sztrájk, 197 nap kényszerszünet, Fradi

Szalai Ádámmal szeptemberben közölte a német Bundesligában szereplő Mainz, hogy a továbbiakban nem tart igényt a magyar válogatott csatár szolgálataira, így a rutinos játékos új klubot kereshet magának. Szalait akkor állítólag egy elmérgesedett bérvita miatt tették ki azonnali hatállyal a keretből.

Erre aztán a csapattársak is a magyar légiós mellé álltak és tüntetőleg nem voltak hajlandóak részt venni a csapat edzésen, mondván a klubnak vissza kellene vonnia a Szalai “száműzéséről” szóló bejelentését. Az azóta már kirúgott sportigazgató, Rouven Schröder azonban nem engedett, a sztrájk 24 óra után véget ért, Szalai pedig nagyjából két hónapig nem is játszhatott meccset a Mainz színeiben, amihez egy sérülés is hozzájárult.

Végül 197 nap után léphetett pályára a bajnokságban, a Bayern elleni bajnokin (2-5).

Közben egy olyan hír is napvilágot látott, hogy a Mainz biztosan nem hosszabbít szerződést a 67-szeres magyar válogatott támadóval, majd nemrég itthon írtak arról, hogy a Ferencváros leigazolná a csatárt, aki azonban cáfolta ezt egy azóta eltűnt bejegyzésben.

Új vezető, új edző, új esély

Az elmúlt hónapok eseményeihez képest jelentős fordulatot jelent azonban a decemberben kinevezett új (pontosabban visszatérő) ügyvezető, Christian Heidel friss nyilatkozata. A klubevezető szerint a nemrégiben munkába állt új vezetőedző, Bo Svensson kinevezése a 33 éves Szalai számára is egy új kezdetet jelent.

Ez a történet számunkra teljesen véget ért. Megnyomtuk az abszolút törlés gombot, Ádám pedig újra a keret tagja. Nekünk csak a teljesítmény számít, ez alapján dönti el az edző, akit küld a pályára és kit nem

– mondta Heidel a Bildnek, amely azt írja, hogy

Szalai már nem keresi a kijáratot Mainzból, nem gondol egyelőre a távozásra, bár szerződése a jelenlegi állás szerint csak nyárig szól a Bundesliga egyik kiesőjelöltjénél.

Tilos passzolni az év magyar bírójával: “Szétnéztem, nehogy pár dühös ember körbeálljon” – Berke az egyik legnagyobb hibájáról és a legviccesebb beszólásról