Felemásan alakultak az elmúlt napok a magyar labdarúgó-válogatott és a Parma fiatal játékosának, Balogh Botondnak, aki hosszú idő után ismét az olasz másodosztályban szereplő Parma kezdőcsapatában kapott helyet a Como elleni, 1–1-re végződő bajnokin, ám a második félidő elején egy rossz mozdulat után le kellett cserélni.

– Vasárnap történt a sérülés, hétfőn már meg is volt az ultrahang-vizsgálat. Augusztusban volt a bal lábamban volt egy izomszakadás, szerencsére azt mondták az orvosok, a mostani eset nem olyan súlyos mint az volt – idézi Balogh M1-nek adott interjúját az m4sport.hu.

Napokon belül kiderül, mennyit kell kihagynom,  két-három hétre tippelek, remélem ez a maximum. Nehéz szavakat találni egy ilyen szerencsétlen szituációban, de járhattam volna rosszabbul is, próbálok a pozitívumokra gondolni.

Ennél rosszabb pillanatban nem is jöhetett volna Balogh sérülése, hiszen a Parmánál edzőváltás történt, az új szakvezető, Giuseppe Ianchi pedig rögtön az első bajnokiján kezdőként szavazott bizalmat a magyar tehetségnek.

– Azt gondolom, hogy jó benyomást tettem az új mesterre, hiszen hosszú idő után kaptam ismét kezdőként szerepet és szerintem jól is teljesítettem a sérülésemig – magyarázta a 19 esztendős védő. – Szerdán és csütörtökön is duplaedzésünk volt, ráadásul játszottunk az U19-esekkel magunk között egy felkészülési meccset. Ott még a második sorban voltam, de adtam egy gólpasszt és jól ment a játék, ezért is győzhettem meg az edzőnket, hogy ott a helyem a csapatban.

Balogh hozzátette, ez volt a negyedik edzőváltásuk két év alatt, de a korábban a Sassuolo és a Fiorentina kispadján is megforduló Ianchi olyan mentalitást nevelhet a csapatba, amely régóta hiányzott belőlük, ez pedig már a Como elleni bajnokin is látszott.

– Hosszabban még nem beszélgettünk, bár egyik este egy edzés után felhívott, hogy menjek vissza az edzőközpontba,

akkor körülbelül tíz percet konzultáltunk, megkérdezte, hogy érzem magam és értem-e a taktikát…

– mosolygott Balogh Botond. – Nem volt egyszerű szituáció, mert jobbhátvédként kaptam lehetőséget, ami nem igazán gyakori nálam, erről kérdezett, s mondta, hogy szerkezetváltásnál már ismét a védelem tengelyében szerepelhetek és ez is történt.

Korábban szenvedett a játékpercek hiányától, de Balogh bízik benne, hogy a sérülése elmúltával az olasz klub meghatározó labdarúgója lehet.

– Nyilván egy futballista minél többet szeretne játszani. Az én fejemben is az volt, hogy bármennyire is örülök, hogy a Parma történetének részese lehetek, de 19 évesen az lenne a fontos, hogy minél több időt töltsek a pályán. Én viszont nem olyan típus vagyok, aki megfutamodik, folyamatosan csináltam a dolgomat, ezzel sikerült kiharcolnom a lehetőséget. 2025-ig szól a szerződésem, nagyon jól érzem magam a többiekkel. Ha az edzéseken odateszem magamat, akkor stabil kezdőjátékos lehetek, erre törekszem folyamatosan – tette hozzá elszántan Balogh. 

A tehetséges légiós számára nemcsak a sérülés nehézségét hordozta a november, hiszen Marco Rossi meghívta a felnőttválogatott keretébe, sőt a San Marino elleni világbajnoki selejtezőn be is mutatkozhatott a nemzeti csapatban. A pályán töltött tíz percet nem is töltötte tétlenül, egy bátor felfutásával ő ágyazott meg a negyedik magyar gólnak.

– Kiskoromban csatár voltam, szerettem ott lenni az ellenfél kapuja előtt, ez most sem változott, annak ellenére, hogy a korosztályokban egyre följebb lépve már vissza kellett vennem ebből – mondta Balogh Botond. – San Marino ellen is úgy küldtek pályára, hogy nyugodtan segítsem a támadásokat, lépjek fel bátran, ez történt a gól előtti szituációnál is. Összességében már annak is örültem, hogy bekerültem a keretbe, de a pályára lépésem minden képzeletemet felülmúlta, egész életemben erről álmodtam. Remélem, a történet nem ért véget, és idővel és sok-sok munkával meghatározó játékos lehetek a nemzeti csapatban is.

Honvéd: Váratlan fordulat az edzőkérdésben – ez a döntés született Horváth Ferenc jövőjéről