Hosszabb interjút adott a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke, Kisteleki István, akinek a regnálása alatt többek között a Ferencvárost kizárták az élvonalból. A 2006 és 2010 között a szövetség élén tevékenykedő szakember az interjú elején elmondta, tíz éve, azaz amióta elhagyta az MLSZ-t, semmilyen megszólalása, riportja nem volt a labdarúgással kapcsolatban.

– Ez az első olyan alkalom, amikor úgy gondoltam, nyugodt körülmények között tudunk beszélni. Mindig betartottam, amikor eljöttem valahonnan, hogy nem gyakorolok kritikát az utánam következőkre, akár a Vasast, az Újpestet vagy az MLSZ-t hagytam el. A magyar fociban látok jó és kevésbé jó dolgokat, van amikkel jobban egyetértek, van amikkel kevésbé, de én ma már szurkoló vagyok, más szemszögből tekintek rá. Egyértelműen szurkolok a magyar labdarúgásnak és a magyar sportnak – kezdte Kisteleki, aki jelenleg is dolgozik a saját cégében, aktív emberként éli az életét 67 évesen. – Nagyon örülök, hogy ilyen komoly támogatása van a sportnak,

köszönhetően a magyar kormánynak a sport elnyerte azt a támogatást, amit szerintem meg is érdemel az eredményei alapján.

A labdarúgásban vannak árnyoldalak, de hol nincsenek? A focihoz mindenki ért, de aki szereti a játékot, az véleménnyel is rendelkezik. Amikor a magyar fociért dolgoztam, száz százalékig megtettem mindent, az más kérdés, hogy ez mennyire vagy hogyan sikerült. Vannak szép emlékeim, ezeket jól ápolom. Látom a minőséget, látom, mi történik ma a labdarúgásban, van is róla véleményem, de ezt még baráti körben is nagyon halványan szoktam kifejteni. Nem az én dolgom, bíráljam azokat, akik megpróbálnak jót tenni, mert a jó szándékot feltételezem mindenkiről, aki a magyar futballban dolgozik, mindenki a legjobbat akarja elérni.

Kisteleki felidézte, hogy az én elnöksége alatt is sok probléma volt, de legszívesebben az U20-as világbajnokságon szerzett bronzéremre, a telki edzőcentrum átadására, vagy éppen a Puskás-díj létrehozására emlékszik – utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy ezt kevesen kötik a nevéhez, de meri állítani, hogy neki köszönhetően jött létre a díj.

– Ezek olyan sikerek, amiket a szakmai tudásunknak és a belehelyezett hatalmas lelkesedésnek is köszönhetőek, nem a véletlennek. Rendelkezem azzal a know-how-val, ami sokszor hiányzik a labdarúgásban és ezt bátran merem állítani, hogy jól használtuk ki azzal az elnökséggel, ami akkor volt. A szépre szívesen emlékszem, a rosszat igyekszem kitörölni az agyamból. Csináltam persze rosszat is, de azokat a háttérbe szorítom, mert az ember nehezen tud úgy élni, ha mindig a rosszra emlékszik. Tisztességesen és becsületesen dolgoztunk, ezzel nincs probléma, a magam szempontjából elégedett vagyok ezzel.

Bár tovább tudtam volna csinálni, méghozzá azt gondolom, hogy jól, de így alakult. Olyan feltételrendszer alakult ki a magyar labdarúgásban, ami mindig egy álom volt.

Sikeresnek tartom a stadion- és pályaépítési programot. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy bűn, ha ezzel nem tud élni a magyar foci. A labdarúgásban lévő tudást nem tartom elegendőnek ahhoz, hogy a támogatáshoz megfelelő eredményesség párosuljon. Ezt nem kritizálva mondom, nem az MLSZ-nek vagy az elnöknek szól, hanem inkább az összmagyar labdarúgásnak.

A szakmai tudás bizonyos fokú hiánya jellemzi a magyar labdarúgást, és nem a játékosok szintjén, mert meggyőződésem, hogy nagyon nagy baj lenne, ha a játékosokat hibáztatnánk.

Ha eljutunk idáig, akkor saját magunkról mondunk véleményt, hogy nem tudtuk azt a játékost olyanná képezni, amilyenné lehetett volna. Mi miért nem tudjuk azt a feladatot elvégezni, hogy például egy tehetséges tizenévesből igazi európai játékost csináljunk? A hiba nem a játékosban van. Meggyőződésem, hogy rendelkezem azzal a know-how-val, amivel nem rendelkezik a mai magyar fociban nagyon sok ember. Ilyen támogatással több eredményt tudtam volna elérni, mint az elmúlt tíz év eredményei. A mi akkori szerény körülményeinkhez képest óriási eredményeket értünk el.”

A korábbi MLSZ-elnök a jelennel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogyazok az országok, amelyek utcahosszal le voltak maradva mögöttünk fociban, megelőztek minket azzal, hogy a teljesítményt helyezték előtérbe.

– A magyar válogatottban nincs minőség. Láthattuk a különbséget Szlovákia és Horvátország ellen. Kíváncsi vagyok a Bulgária elleni mérkőzésre, nem érzem, hogy esélytelenebbek lennénk náluk. Talán az a hátrányunk, hogy egy mérkőzés dönt, ráadásul idegenben. Nem hiszem, hogy az Európa-bajnokságon való részvétel alapján kellene minősíteni a magyar focit – nyilatkozta Kisteleki.